* ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ SERGEY SOLOVEYCHIK, ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΖΟΥΝΤΟ (E.J.U.), ΦΙΛΟ & ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
* ΕΚΑΝΕ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΔΙΟΥ
Το δημαρχείο Δίου-Ολύμπου στο Λιτόχωρο επισκέφθηκε την Παρασκευή 9/9 ένας άνθρωπος του Ρώσου πρωθυπουργού, Vladimir Putin. Πρόκειται για τον Sergey Soloveychik, πρόεδρο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας τζούντο, φίλο και συναθλητή του Putin στο τζούντο αλλά και φίλο και υποστηρικτή της Ελλάδας, ιδιαίτερα δε φίλο της αρχαίας ελληνικής και βυζαντινής παράδοσης.
Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ Γ.ΦΑΡΜΑΚΗ
Με έγγραφό του ο αναπληρωτής δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Φαρμάκης, προσκάλεσε τον Sergey Soloveychik να επισκεφθεί το δημαρχείο στο Λιτόχωρο, πρόσκληση την οποία αποδέχθηκε ο πρόεδρος της E.J.U.
Στο έγγραφό του ο κ. Φαρμάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Αγαπητέ πρόεδρε της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας τζούντο, κ. Sergey Soloveychik, είναι τιμή μας να σας προσκαλέσω να επισκεφθείτε το Δημαρχείο του Δήμου Δίου-Ολύμπου, στο Λιτόχωρο. Θα χαρώ να σας γνωρίσω προσωπικά και να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Σας περιμένω».
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Κατά την επίσκεψή του στο δημαρχείο, τον κ. Soloveychik συνόδευαν ο πρόεδρος του συλλόγου τζούντο Λιτοχώρου «Μύτικας», Αθανάσιος Τσιαργαλής, ο τ. πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας τζούντο Αναστάσιος Φυσικόπουλος καθώς επίσης και οι εθνικοί προπονητές Νίκος Ηλιάδης και Βλαδίμηρος Παπαδόπουλος. Παρών στη συνάντηση ήταν και ένας γνώστης της ρωσικής και της ελληνικής γλώσσας, ως μεταφραστής.
Τον Sergey Soloveychik υποδέχθηκαν ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Φαρμάκης και ο αντιδήμαρχος, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, Πέτρος Κιάφας.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΖΟΥΝΤΟ
Στη συνάντηση που έγινε, δόθηκε η ευκαιρία συζήτησης για την περαιτέρω ανάπτυξη του τζούντο στον δήμο Δίου-Ολύμπου. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι στον τ. δήμο Λιτοχώρου είχε παραχωρηθεί από παλιά ένας χώρος για τζούντο, στο δημοτικό στάδιο «Πύρρος Δήμας», γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για περαιτέρω αξιοποίησή του.
Αναλυτικότερα, έγινε συζήτηση για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός σημαντικού προπονητικού κέντρου με σκοπό το άθλημα του τζούντο να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο. Παράλληλα, το τουρνουά «Όλυμπος Τζούντο», που γίνεται κάθε χρόνο στο Λιτόχωρο, να τεθεί υπό την αιγίδα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας τζούντο.
Τονίστηκε δε ότι σ’ αυτή την περίπτωση η όλη διοργάνωση που γίνεται στον δήμο Δίου-Ολύμπου, θα είχε έναν διαφορετικό χαρακτήρα αφού θα υπήρχε δυνατότητα να συμμετέχουν εκπρόσωποι και αθλητές και από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, ει δυνατόν, οι οποίες είναι μέλη της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας τζούντο.
Από την πλευρά του ο Sergey Soloveychik αναγνώρισε το έργο που γίνεται τα τελευταία χρόνια, στον τομέα τζούντο, στο Λιτόχωρο και ευρύτερα στον δήμο Δίου-Ολύμπου. Συνεχάρη τους αρμόδιους παράγοντες των διοργανώσεων τζούντο και επανέλαβε ότι θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης αυτού του έργου, ηθικά και οικονομικά.
Η συνάντηση έκλεισε με ευχαριστίες του αναπληρωτή δημάρχου Γιώργου Φαρμάκη και του αντιδημάρχου Πέτρου Κιάφα καθώς και των άλλων παρισταμένων προς το πρόσωπο του προέδρου της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας τζούντο, Sergey Soloveychik, του ευχήθηκαν καλή συνέχεια και επιτυχίες του αθλήματος σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Τέλος, ο κ. Soloveychik ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και ευχήθηκε καλή επιτυχία στη διοίκηση του δήμου αλλά και περαιτέρω ανάπτυξη του αθλήματος στην περιοχή.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΟΛΥΜΠΟ, ΔΙΟΝ, ΜΕΤΕΩΡΓΑ, ΒΕΡΓΙΝΑ.
Κατά την παραμονή του στον δήμο Δίου-Ολύμπου ο Sergey Soloveychik επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο και το αρχαίο θέατρο του Δίου, το αρχαιολογικό μουσείο του Δίου, τον Όλυμπο (έφθασε μέχρι την κορυφή), ενώ δεν παρέλειψε να επισκεφθεί τη Βεργίνα και τα Μετέωρα.
Άλλωστε, ο κ. Soloveychik είναι θαυμαστής της Ελλάδας, γνώστης της ιστορίας της και ιδιαίτερα γνώστης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού αλλά της ελληνικής βυζαντινής παράδοσης. Γι αυτό τον λόγο έρχεται κατά καιρούς στην Ελλάδα και επισκέπτεται το Άγιο Όρος με σκοπό να ζήσει κάποιες μέρες απομόνωσης και προσευχής ενώ επισκέπτεται και χώρους με μνημεία και ευρήματα από την αρχαία Ελλάδα προκειμένου να γνωρίσει καλύτερα την αρχαία ελληνική παράδοση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι επισκεπτόμενος τον Όλυμπο, μέχρι την κορυφή, εξέφρασε τον θαυμασμό του γι αυτό το μνημείο της φύσης και χαρακτήρισε το βουνό των θεών ως μια περιοχή μοναδική, επειδή, όπως σχολίασε, ο Όλυμπος παρουσιάζει μια άγρια ομορφιά που δεν τη βρίσκει κανείς ούτε στις Άλπεις, ούτε αλλού.