Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Αφιέρωμα στην Ελλάδα της κατοχής και της «καταχνιάς»


ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΕΟΝΤΗ «ΚΑΤΑΧΝΙΑ», ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ ΣΤΗ ΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΚΩΣΤΑ ΒΙΡΒΟΥ.

Αφιερωμένη στην Ελλάδα της καταχνιάς λόγω ναζιστικής κατοχής, είναι η εκδήλωση που συνδιοργανώνουν ο δήμος Δίου-Ολύμπου και η δημοτική χορωδία Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης», την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου στις 7.00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημοτικού σχολείου Λιτοχώρου, ενόψει της επετείου του «όχι». Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της περιφερειακής ενότητας Πιερίας.

Πρόκειται για μια μουσική συναυλία – αφιέρωμα στον συνθέτη Χρήστο Λεοντή, ο οποίος θα είναι και ο ίδιος παρών στην εκδήλωση, όπου θα παρουσιαστεί το έργο του με τίτλο «καταχνιά», ένα έργο βασισμένο στη γραφή του σπουδαίου λαϊκού ποιητή Κώστα Βίρβου.

Η «καταχνιά» αναφέρεται στην περίοδο της ναζιστικής κατοχής 1941 – 1944 και το έργο αυτό κινείται γύρω από το τρίπτυχο «κατοχή – αντίσταση – απελευθέρωση».

Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί ο ετήσιος χορός της χορωδίας, στο κέντρο «Περιβόλι των Μουσών».

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ «ΚΑΤΑΧΝΙΑ»

Το πρώτο ολοκληρωμένο έργο του - πολύ νέου τότε - συνθέτη Χρήστου Λεοντή, κυκλοφόρησε το 1964 με ερμηνευτές τον Στέλιο Καζαντζίδη και τη Μαρινέλλα, καθώς και τη χορωδία Κορίνθου υπό τη διεύθυνση του Αλέκου Παπαγιαννόπουλου.