Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

«ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2011».


Ο Χρόνος μέσα από ρολόγια περασμένων αιώνων», που αποτελεί έκθεση της προσωπικής συλλογής του Ηλία Σεϊταρίδη φιλοξενείται στην Ιερά Μητρόπολη από το βράδυ της περασμένης Κυριακής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2011». Στα εγκαίνια της έκθεσης παρέστη ο Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης κ.Αγαθόνικος, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, συλλόγων, φορέων και πλήθος κόσμου.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Πρόκειται για μια συλλογή πλούσια σε διαφορετικά είδη ρολογιών από την Ελλάδα και άλλες χώρες των Βαλκανίων. Μέσα από τα εκθέματα έρχεται στο επίκεντρο η εξέλιξη της σύγχρονης ωρολογοποιίας, ενώ παράλληλα αποτυπώνεται και η τέχνη του εκάστοτε ωρολογοποιού. Ο επισκέπτης της έκθεσης μπορεί να θαυμάσει περισσότερα από 100 ρολόγια(ορισμένα εκ των οποίων του 19ου αιώνα), όλα κουρδιστά διαφορετικών ειδών(χειρός, τσέπης, επιδαπέδια, επιτραπέζια, εκκρεμή κ.α.)

ΔΙΕΞΟΔΟΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Ο.Π.Π.Α.Π. Θωμάς Παπαδημητρίου ευχαρίστησε τον κο Σεϊταρίδη για την ευγενική παραχώρηση της συλλογής του, έκανε λόγο γενικότερα «για πολιτιστικά δρώμενα που δίνουν διέξοδο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας, για την ουσιαστική στήριξη του θεσμού από τον Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη», ενώ κάλεσε το κοινό «να συνεχίσει να αγκαλιάζει τις εκδηλώσεις του θεσμού».

ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ ΤΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κατερίνης Παρθένα Μακρίδου μετέφερε τις ευχαριστίες του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη προς τον συλλέκτη και ευχαρίστησε το κοινό για την πολυπληθή παρουσία του σε όλες τις εκδηλώσεις των φετινών «Αικατερινείων».

ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΡΟΛΟΓΙΩΝ

Μία αναδρομή στον χρόνο και στον κόσμο των ρολογιών έκανε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους π.Ιωακείμ Οικονομίκος, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «…ο χρόνος είναι ένα κατασκεύασμα του ανθρώπου, τον οποίο δημιούργησε για τις δικές του συναλλαγές και δραστηριότητες ….αυτόν όμως τον χρόνο, ο άνθρωπος θα έπρεπε να τον μετράει για να ξέρει πότε είναι χειμώνας ή άνοιξη, πότε είναι μεσημέρι ή απόγευμα, πότε παρόν και παρελθόν….Κατασκεύασε τις κλεψύδρες, τα ηλιακά ρολόγια, τα ημερολόγια, μέχρι την ανακάλυψη του ρολογιού. Το ρολόι ήταν μια επανάσταση, αφού κατάφερε με αρκετή ακρίβεια να μετρήσει όχι μόνον τον χρόνο, αλλά και τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα….Βέβαια για την Εκκλησία, ο χρόνος είναι κάτι το συμβατικό, γιατί στην Εκκλησία τα πάντα γίνονται ένα διαρκές παρόν, αφού γεγονότα του παρελθόντος η Εκκλησία τα κάνει παρόντα…..Μία σειρά από τέτοια ρολόγια, ρολόγια περασμένων αιώνων παρουσιάζουμε και εμείς σήμερα για το κοινό της πόλης».

Κλείνοντας ο π.Ιωακείμ ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της έκθεσης.

Ο Πρόεδρος του Ο.Π.Π.Α.Π. Θωμάς Παπαδημητρίου απένειμε αναμνηστικό δίπλωμα στον συλλέκτη για την συμμετοχή του στα «Αικατερίνεια 2011», ενώ ο κος Σεϊταρίδης διευκρίνισε ότι συγκέντρωσε όλα αυτά τα αντικείμενα αποκλειστικά και μόνο από χόμπι.

Η εκδήλωση επενδύθηκε μουσικά από το Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κατερίνης και ειδικότερα από ένα εξαιρετικό μουσικό σχήμα(τρίο για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο), που αποτελείται από καθηγήτριες του Σχολείου και πιο συγκεκριμένα από τις:

Εύχαρις Παπαδοπούλου(πιάνο)

Ελένη Σαμακοβλή(βιολοντσέλο)

Ευδοκία Βοσκίδου(βιολί).

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν:

Αρχιμανδρίτης π.Ιωακείμ Οικονομίκος Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι.Μ.Κ.

Μιράντα Παππά Υπ.Γραφείου Καινοτόμων Δράσεων ΔΙ/ΔΕ Πιερίας

Κωνσταντίνα Ρογκότη Αρχαιολόγος - Μουσειολόγος

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 02 Δεκεμβρίου και το κοινό μπορεί να την επισκέπτεται καθημερινά από τις 09:00 έως τις 14:00 και από τις 18:00 έως 20:30.