Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Κ. Χατζαρίδης: «Γίνονται εισαγγελικές παρεμβάσεις και συλλήψεις χωρίς οικονομικό αποτέλεσμα»


alt


Για το παρεμπόριο, τις συλλήψεις επιχειρηματιών, αλλά και για την κυβερνητική πολιτική, μίλησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κωστής Χαντζαρίδης.

Πώς κρίνετε την προσπάθεια που γίνετε για την πάταξη του παραεμπορίου στη Θεσσαλονίκη;

Έγιναν κάποιες προσπάθειες, αλλά η καθημερινότητα δεν έχει βελτιωθεί. Να σας πω ένα παράδειγμα: Χθες, παρατηρούσαμε ότι κυνηγούσαν τον κουλουρτζή, ο οποίος ήταν στην Τσιμισκή με Αγίας Σοφίας. Δεν λέω όχι , αλλά στην Τσιμισκή με Αριστοτέλους υπάρχει μία κλίκα Βουλγάρων, οι οποίοι πουλάνε κουλούρια, κάστανα κ.α. και δεν αφήνουν κανέναν άλλον να πλησιάσει! Αν θέλουμε να δείξουμε την πραγματική μας πολιτική βούληση να κάνουμε πράγματα τα οποία να αντιληφθεί άμεσα ο μέσος Θεσσαλονικιός πολίτης.

Όλα αυτά όμως, δεν ξεκινούν από την κυβερνητική πολιτική;

Καταρχάς όταν έχεις χάσει δέκα μέρες συζητώντας ποιος θα φύγει, ποιος θα έρθει και ποιος θα αναλάβει, δεν δείχνεις αποτελεσματικότητα. Εμείς έχουμε μάθει τελείως διαφορετικά στο εμπόριο. Εδώ λειτουργούμε κάτω από πίεση, παίρνουμε αποφάσεις σε δέκατα του δευτερολέπτου, στηρίζουμε αυτές τις αποφάσεις μας, άσχετα αν είναι λάθος και αναλαμβάνουμε και τις ευθύνες των αποφάσεών μας. Αυτό αντίθετα δεν το βλέπουμε ούτε στην κεντρική διοίκηση, ούτε στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Θεωρείτε πως είναι τυχαίο γεγονός, ότι από τις έξι συλλήψεις επιχειρηματιών που έχουν γίνει μέχρι στιγμής οι τρεις είναι από τη Θεσσαλονίκη;

Για μας που είμαστε λίγο καχύποπτοι θα έλεγα πως συλλαμβάνονται αυτοί που είναι μακριά από τα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Δεν είναι δυνατόν να γίνουν τρεις συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη, δύο στην Αθήνα και μία στην Πάτρα. Σημαίνει απλούστατα ότι κάποιοι έχουν προσβάσεις στα κανάλια απόδοσης δικαιοσύνης και κάποιοι άλλοι που είναι μακριά την πληρώνουν, διότι δεν είναι κοντά στα κολλητάρια τους. Πιστεύω πως δεν υπάρχει αξιοκρατία πουθενά. Ούτε στην απόδοση δικαιοσύνης, ούτε στην εφορία, ούτε πουθενά. Θα μου πείτε πως αυτή είναι μία τελείως αυθαίρετη προσέγγιση. Ναι είναι αυθαίρετη, αλλά την ίδια εντύπωση που έχω εγώ έχει και ο μέσος Έλληνας και δεν το λέω επειδή θέλω να φανώ κακός, αλλά αυτή η εντύπωση μου δίνετε.