Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Εγκλωβίζουν τη δράση της εθελοντικής διασωστικής ομάδας Δ.Δίου-Ολύμπου


* ΕΝΩ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΕΣΩΖΑΝ ΟΔΗΓΟ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΥΛΙΧΘΕΙ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕ ΤΟ …ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΟΧΗΜΑ!

* ΤΩΡΑ ΟΙ 180 ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΙΝΗΣΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΟΧΗΜΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ

Κατασχεμένο παραμένει, εδώ και έναν μήνα, το ειδικό διασωστικό όχημα της εθελοντικής ομάδας διάσωσης Πλαταμώνα-Παντελεήμονα-Πόρων Δ.Δίου-Ολύμπου, ύστερα από επέμβαση αστυνομικού που φέρεται να έχει προσωπικές διαφορές με στέλεχος της εθελοντικής ομάδας.

ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΕΓΙΝΕ Η ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ

Η κατάσχεση του οχήματος έγινε όταν το ειδικό διασωστικό μαζί με εθελοντές προσέτρεξαν στην εθνική οδό για να σβήσουν φωτιά σε αυτοκίνητο και να απεγκλωβίσουν τον οδηγό που κινδύνευε η ζωή του. Ο οδηγός σώθηκε, επειδή οι εθελοντές διασώστες κατέφθασαν τάχιστα στο συμβάν και μάλιστα προτού καν φτάσει εκεί η πυροσβεστική και το περιπολικό όχημα της αστυνομίας.

Οι εθελοντές απεγκλώβισαν τον οδηγό και έσβησαν τη φωτιά που είχε περιτυλίξει το όχημά του. Και σαν ανταμοιβή για τη διάσωση του οδηγού και το σβήσιμο της φωτιάς, ένας αστυνομικός που φέρεται να έχει προσωπικές διαφορές με στέλεχος της εθελοντικής ομάδας, προέβη σε μια ασυνήθιστη πράξη.

Συγκεκριμένα, ο αστυνομικός αυτός αντί να ευχαριστήσει τους εθελοντές για τη γενναία πράξη τους, βρήκε την ευκαιρία να τους ζητήσει την άδεια κυκλοφορίας τού διασωστικού οχήματος, γνωρίζοντας, προφανώς, ότι το εν λόγω όχημα δεν διέθετε άδεια, όπως άλλωστε συμβαίνει και με όλα τα διασωστικά οχήματα όλης της χώρας. Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι το κατασχεθέν πυροσβεστικό όχημα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για πυροσβεστική χρήση.

«ΓΙΑ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ» ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Μετά από το συμβάν αυτό, οι εθελοντές κάνουν λόγο για εκδικητική συμπεριφορά του αστυνομικού ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, συνάδελφοι του αστυνομικού φέρεται να αποδοκιμάζουν την ενέργειά του και να του έχουν ζητήσει, κατ’ επανάληψη, να διορθώσει το λάθος του και την πεισματική συμπεριφορά του απέναντι στη διασωστική ομάδα που είναι στελεχωμένη με 180 και πλέον εθελοντές και δραστηριοποιείται σε ένα πολυποίκιλο κοινωνικό και περιβαλλοντικό έργο, από το 1999 μέχρι και σήμερα.

Με την κατάσχεση του οχήματος ο συγκεκριμένος αστυνομικός έχει ακυρώσει όλες τις προσπάθειες της εθελοντικής ομάδας για παρεμβάσεις σε τροχαία ατυχήματα, για διάσωση οδηγών, προστασία δασών, διάσωση αναβατών στον Όλυμπο, συμμετοχή σε ζητήματα πολιτικής προστασίας, ουσιαστική βοήθεια σε ακραία καιρικά φαινόμενα, αποφράξεις φρεατίων, κατασβέσεις πυρκαγιών, αποχιονισμό εθνικών οδών, καθαρισμό θαλασσίων υδάτων κλπ.

ΑΚΥΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ 180 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΠΙΕΡΙΑ

Μάλιστα, εδώ και έναν μήνα υπάρχει πλέον αδυναμία παρέμβασης της εθελοντικής ομάδας σε διάφορα περιστατικά. Για παράδειγμα, η εθελοντική διασωστική ομάδα μη έχοντας πια στη διάθεσή της κανένα όχημα, δεν μπόρεσε να παρέμβει σε περιπτώσεις πυρκαγιών που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα σε αστικούς χώρους της Νότιας Πιερίας όπου είχαν ξεσπάσει φωτιές, με αποτέλεσμα να καταστραφούν περιουσίες.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν προκληθούν τα προσωπικά προβλήματα μεταξύ του αστυνομικού και του μέλους της εθελοντικής ομάδας, ο συγκεκριμένος αστυνομικός είχε αλλεπάλληλες φορές ειδοποιήσει την εθελοντική διασωστική ομάδα για καθαρισμό του εθνικού δικτύου μετά από ατυχήματα που είχαν σημειωθεί, αν και γνώριζε την ύπαρξη και χρήση του συγκεκριμένου εθελοντικού οχήματος, που τελικά πριν από έναν μήνα κατέσχεσε.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Γιώργος Κωτούλας