Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

To κόστος του ρεύματος έχει πάρει την ανηφόρα.




Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία της ΔΕΗ δείχνουν ραγδαία αύξηση, τόσο στο ανταγωνιστικό κομμάτι των τιμολογίων όσο και στο ρυθμιζόμενο, δηλαδή στα ποσά που αφορούν τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), το τέλος ΑΠΕ κ.λπ. Mε βάση τα στοιχεία της ΔΕΗ, προκύπτει πλέον η ανάγκη για μεσοσταθμική αύξηση στα τιμολόγια, δηλαδή, στο σύνολο του τιμολογίου εκτός των φόρων και των δημοτικών τελών, ύψους... 20%. Πέραν της μέσης, όμως, αυτής αύξησης εκτιμάται ότι ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση θα έχουν τα οικιακά τιμολόγια και, κυρίως, των μικρών καταναλώσεων. Οσον αφορά τις χαμηλές καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες, η αύξηση θα πρέπει να φτάσει το 40%.

Επισημαίνεται, αρμοδίως, πως τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται με τα συνολικά σημερινά στοιχεία, δεν πρέπει να συγχέονται με το αίτημα που είχε υποβάλει στις αρχές Οκτωβρίου η ΔΕΗ για 19% αύξηση στα τιμολόγια της ενέργειας.

Και τούτο, διότι η ενέργεια από μόνη της αποτελεί περίπου το 50% του συνολικού λογαριασμού, οπότε εκείνη η αύξηση σήμαινε μια μέση επιβάρυνση του καταναλωτή γύρω στο 10%.

Στην παρούσα φάση γίνεται λόγος για διπλάσια μέση αύξηση, στο 20%, αφού περιλαμβάνεται και το «ρυθμιζόμενο» κομμάτι των τιμολογίων. Τονίζεται, βεβαίως μέσα σε αυτά τα ποσοστά, ότι περιλαμβάνεται και το 7% της περυσινής αύξησης, ύψους 14%, που μοιράστηκε σε δύο χρονιές, το 2011 και το 2012