Η διοίκηση της Επιχείρησης ζητεί αυξήσεις τουλάχιστον 15%, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εισηγείται μεσοσταθμική αύξηση...
12,7%, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος θα πρέπει να συνυπολογίσει την αδυναμία των πολιτών και των επιχειρήσεων να αναλάβουν πρόσθετες επιβαρύνσεις.
Η απόφαση σχεδιαζόταν να ληφθεί την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά τελικώς αναβλήθηκε για τις επόμενες ημέρες.
Ενώ το 2012 έχουν δροµολογηθεί περικοπές στη µισθοδοσία επιπλέον 227 εκατ. ευρώ, η διοίκηση της ΔΕΗυποστηρίζει ότι αν δεν αυξήσει τα έσοδά της (και ο µοναδικός τρόπος είναι η αναπροσαρµογή των τιµολογίων) τουλάχιστον κατά 15% ενδέχεται να κηρύξει στάση πληρωµών από το πρώτο τρίµηνο του 2012.
Στην αρχική της πρόταση ανέφερε ότι µια µείωση του δανεισµού κατά 200 εκατ. ευρώ που θα καθησυχάσει τις τράπεζες και τους οίκους αξιολόγησης που καραδοκούν για να υποβαθµίσουν το αξιόχρεο της ΔΕΗ, θα µπορούσε να επιτευχθεί µε τιµολόγια αυξηµένα κατά 18%-20%.
Η ΡΑΕ εισηγείται την αύξηση του µέσου εσόδου της ΔΕΗ στα 78,65 ευρώ ανά µεγαβατώρα σε σχέση µε 69,78 ευρώ που ήταν το 2011 (αύξηση 12,7%).
Άλλη µία αλλαγή που προτείνει η ΡΑΕ είναι να θεσπιστεί µόνιµος µηχανισµός αναπροσαρµογής των τιµολογίων της ΔΕΗ ανά εξάµηνο, µε βάση την εξέλιξη των τιµών χονδρικής.
Σύµφωνα µε την πρόταση, ως τις 15 Μαΐου κάθε χρόνου η ΔΕΗ θα καταθέτει στη ΡΑΕ στοιχεία για την εξέλιξη του κόστους. Αν η διαφορά σε σχέση µε το προηγούµενο εξάµηνο υπερβαίνει το 15% (προς τα πάνω ή προς τα κάτω) τότε θα γίνεται αντίστοιχη αναπροσαρµογή των τιµολογίων από 1ης Ιουνίου.
Αντιθέτως, αν η διαφορά είναι µικρότερη από 15% οι χρεώσεις θα παραµένουν ίδιες.