Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Περίπου 2.100 καταγγελίες για επιχειρήσεις που δεν κατέβαλαν το δώρο των Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα δέχθηκε το ΣΕΠΕ




Οι καταγγελίες για μη καταβολή του... δώρου ήταν περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά. Οι καταγγελίες, αφού ελέγχθηκαν και αποδείχθηκαν βάσιμες, οδήγησαν στην κίνηση της διαδικασίας υποβολής μηνυτήριων αναφορών.

Επισημαίνεται ότι με βάση τη νομοθεσία και την εγκύκλιο του ΣΕΠΕ «κάθε εργοδότης ή διευθυντής ή επιτετραμμένος ή με οποιονδήποτε τίτλο εκπρόσωπος οποιασδήποτε επιχείρησης, εκμετάλλευσης ή εργασίας, ο οποίος δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στους απασχολουμένους τις οφειλόμενες αποδοχές του δώρου Χριστουγέννων, τιμωρείται κατόπιν μηνύσεως των ενδιαφερομένων ή των οργάνων του υπουργείου Εργασίας (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) ή της οικείας αστυνομικής Αρχής ή της οικείας επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων, με φυλάκιση μέχρι 6 μήνες και χρηματική ποινή της οποίας το πόσο δεν μπορεί να είναι κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού».

Η εκδίκαση των παραπάνω υποθέσεων γίνεται με τη διαδικασία του Αυτόφωρου, εφόσον αποφασίσουν σχετικά οι εισαγγελείς και οι αστυνομικές Αρχές.