Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Κανένα απολύτως πρόβλημα δεν υπάρχει ως προς την έκδοση του Μάκη Ψωμιάδη από τα Σκόπια στη Ελλάδα



Κανένα απολύτως πρόβλημα δεν υπάρχει ως προς την έκδοση του Μάκη Ψωμιάδη από τα Σκόπια στη Ελλάδα και οι σχετικές διαδικασίες ανάμεσα στα δύο κράτη συνεχίζονται κανονικά.
Αυτό που με κατηγορηματικό τρόπο προκύπτει από τις ελληνικές αρχές είναι ότι...

ακόμα και αν περάσει το 40ήμερο που προβλέπεται από το νόμο για την κράτησή του στα Σκόπια, ο Μάκης Ψωμιάδης δεν πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος, αλλά θα παραμείνει κρατούμενος μέχρι να εκδοθεί για να δικαστεί από τις ελληνικές αρχές. Και αυτό θα συμβεί διότι από την Εισαγγελία Εφετών, όλα τα απαραίτητα έγγραφα έχουν σταλεί, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, στα Σκόπια εντός της σχετικής προθεσμίας.

Η καθυστέρηση που παρατηρείται για την υλοποίηση της έκδοσης οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στους Σκοπιανούς, οι οποίοι προχωρούν σε χρονοβόρες διαδικασίες μετάφρασης των εγγράφων. Και αξίζει να σημειωθεί πως δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα με την ονομασία της γειτονικής χώρας στα έγγραφα που θα συνοδεύουν τον Μάκη Ψωμιάδη. Αλλωστε, με σύμβαση που υπέγραψαν οι δύο χώρες για την αλληλογραφία τους έχουν καθορίσει ως επίσημη ονομασία των Σκοπίων τη λέξη FYROM και μάλιστα με αυτή την ονομασία έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα και άλλοι κρατούμενοι κατά το παρελθόν.

Πάντως, με δεδομένο ότι σήμερα διανύουμε την 28η μέρα κράτησης του Ψωμιάδη στα Σκόπια, όλα δείχνουν ότι και από την πλευρά των αρχών της γειτονικής χώρας θα ενταθούν οι προσπάθειες ώστε η υπόθεση να κλείσει και ο κρατούμενος να εκδοθεί στις ελληνικές δικαστικές αρχές, προκειμένου να οδηγηθεί στη φυλακή, το αργότερο μέσα στην πρώτη εβδομάδα του 2012.