Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Ερώτηση του βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμου προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Ερώτηση στον υπουργό Υγείας με αφορμή καταγγελίες υπαλλήλων για αυθαίρετες μετακινήσεις από την ΕΠΑΣ Νοσηλευτικής στο Νοσοκομείο Κατερίνης κατέθεσε ο βουλευτής Πιερίας Κ.Κουκοδήμος, που επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα τόσο πανελλαδικά όσο και τοπικά παρουσιάζει έξαρση το φαινόμενο των μεταθέσεων, αποσπάσεων, μετακινήσεων υπαλλήλων με πρόσχημα υπηρεσιακές ανάγκες, που όμως έχουν έντονα κομματικά χαρακτηριστικά σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες.

Με αφορμή το γεγονός αυτό ο κ. Κουκοδήμος τόνισε: «Ενώ οι ηγεσίες των κομμάτων προχώρησαν σε κυβέρνηση συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κρίσης που βιώνει η χώρα, φαίνεται πως κομματικά στελέχη που κατέχουν διοικητικές θέσεις, δεν ενστερνίζονται το πνεύμα συνεργασίας και ομόνοιας, προχωρώντας αυθαίρετα σε παράνομες ενέργειες που τορπιλίζουν αυτό το κλίμα.
Δεκάδες είναι οι καταγγελίες, για διοικητικές πράξεις με μεταθέσεις, μετακινήσεις, αποσπάσεις υπαλλήλων τις τελευταίες ημέρες , δήθεν για υπηρεσιακές ανάγκες, αλλά όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων, πρόκειται ξεκάθαρα για κομματικές διώξεις.
Παράλληλα τέτοιες ενέργειες καθιστούν τους υπαλλήλους έρμαια συκοφαντικής δυσφήμισης και κακόβουλων σχολίων.
Κάθε εκδήλωση τέτοιων συμπεριφορών, συνιστά «ηθική παρενόχληση» των εργαζομένων, με αποτέλεσμα «την προσβολή της αξιοπρέπειας, ιδίως με τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος» σύμφωνα με το Ν.3488/2006.
Ως εκ τούτω, επιβάλλεται, η διακοπή όλων των διοικητικών πράξεων που προκαλούν αναταράξεις και προβλήματα τόσο στη εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών όσο και στην επαγγελματική και οικογενειακή ζωή των υπαλλήλων».


Η ΕΡΩΤΗΣΗ
Κύριε Υπουργέ,

Δεκάδες καταγγελίες για διοικητικές πράξεις με μεταθέσεις, μετακινήσεις και αποσπάσεις υπαλλήλων, με το πρόσχημα των υπηρεσιακών αναγκών, φτάνουν καθημερινά σχεδόν στην επικαιρότητα, τορπιλίζοντας την προσπάθεια που καταβάλλεται αυτό το κρίσιμο για τη χώρα διάστημα για την αντιμετώπιση της κρίσης και την σταθερότητα σε όλους τους τομείς.
Παρόμοια περιστατικά καταγγέλλονται από εργαζόμενους στην Πιερία και ειδικότερα, στις διαδικασίες μετακίνησης υπαλλήλων του κλάδου ΠΕ18 Εκπαιδευτικού που υπηρετούσαν ως εκπαιδευτικοί στην Επαγγελματική Σχολή Νοσηλευτών της Κατερίνης στην οικεία μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου Κατερίνης!
Η υπηρεσιακή μεταβολή της μετακίνησης, αποτελεί πράγματι μέτρο εσωτερικής φύσεως, ήτοι μια απλή εσωτερική μεταβολή της υπηρεσιακής κατάστασης, μη χρήζουσας ειδικής αιτιολογίας. Εκ της νομολογίας ωστόσο, των Διοικητικών Δικαστηρίων έχουν τεθεί ορισμένοι περιορισμοί. Ειδικότερα, όταν η θέση από την οποία μετακινείται κάποιος υπάλληλος είναι θέση εξειδικευμένη, για την κατάληψη της οποίας απαιτείται κατά νόμο η συνδρομή ειδικών τυπικών προσόντων, τότε απαιτείται παράθεση ειδικής αιτιολογίας για την εν λόγω μετακίνηση, προκειμένου να καθίσταται εφικτός ο εκ των Δικαστηρίων έλεγχος της ενδεχόμενης υπέρβασης των άκρων ορίων της διακριτικής ευχέρειας του οικείου οργάνου.
Εν προκειμένω οι θέσεις του κλάδου ΠΕ18 Εκπαιδευτικού είναι σε κάθε περίπτωση εξειδικευμένες, δοθέντος ο,τι αφορούν εκπαιδευτικό νοσηλευτικό προσωπικό, όπως ο εν λόγω όρος έχει καθιερωθεί δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 113 του Ν.2071/1992.
Υπ’αυτήν την έννοια, προκειμένου να μετακινηθούν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι από τις ως άνω εξειδικευμένες θέσεις απαιτείται ειδική αιτιολογία, η οποία ωστόσο ελλείπει εν προκειμένω και σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα. Η απλή δε επίκληση των υπηρεσιακών αναγκών, χωρίς περαιτέρω ανάλυση, δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη παράθεσης ειδικής αιτιολογίας.
Δεν νοείται διενέργεια μετακίνησης σε θέση άσχετη με τα προσόντα, την ειδικότητα ή τα καθήκοντα του υπαλλήλου. Μια τέτοια μετακίνηση θεωρείται παράνομη. Εν προκειμένω οι μετακινούμενοι υπάλληλοι αποτελούν εκπαιδευτικό νοσηλευτικό προσωπικό και έχουν ως καθήκον τους την εκπαίδευση των σπουδαστών της Επαγγελματικής Σχολής των Βοηθών Νοσηλευτών. Οι θέσεις στις οποίες μετακινούνται είναι θέσεις νοσηλευτών, τα καθήκοντα των οποίων είναι διαφορετικά και περιγράφονται στο Π.Δ. 351/1989.
Κύριε Υπουργέ,
Επειδή εκλείπουν οι ουσιαστικοί και βάσιμοι λόγοι μετακινήσεως συγκεκριμένων υπαλλήλων και αρχίζουν να προσλαμβάνουν χαρακτηριστικά κομματικά,

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
-Είναι σύννομη και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα η μετακίνηση των υπαλλήλων σε αντικείμενο άσχετο με τα προσόντα τους;
-Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή τους;
-Θα ανακληθεί ως παράνομη η απόφαση μετακίνησης που υπεγράφη στις 23 Νοεμβρίου 2011 από τον Κοινό Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης και του ΨΝΠΟ;