Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Ιδιαίτερα ευνοημένοι από τη συνεχιζόμενη πτώση του ευρώ θα είναι μέσα στο 2012 οι καταθέτες και οι δανειολήπτες


καθώς, σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις, τα... επιτόκια των καταθέσεων αναμένεται να αυξηθούν, ενώ παράλληλα αυτά των δανείων να μειωθούν.

Η νέα μείωση των βασικών επιτοκίων, στην οποία αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα η ΕΚΤ θα φέρει σημαντικές μειώσεις και στους τόκους των κυμαινόμενων στεγαστικών δανείων που ανάλογα με το ύψος και τη διάρκεια του δανείου είναι δυνατόν να φτάσουν ακόμη και τα 100-150 ευρώ μηνιαίως. Μείωση που αποτελεί σημαντική ελάφρυνση για τον δανειολήπτη.

Όπως εκτιμούν αναλυτές της τραπεζικής αγοράς, τα επιτόκια καταθέσεων θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα το πρώτο εξάμηνο του 2012 και μάλιστα παρά την αναμενόμενη μείωση του επιτοκίου του ευρώ από την ΕΚΤ. Ο λόγος; Η αιμορραγία στις καταθέσεις που έχουν υποστεί οι ελληνικές τράπεζες τα τελευταία δυο χρόνια και ο αποκλεισμός τους από τη διεθνή αγορά. Οι τράπεζες ζητούν απεγνωσμένα κεφάλαια και ως εκ τούτου προσφέρουν άκρως δελεαστικά επιτόκια στους λογαριασμούς προθεσμίας, που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 5%.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως για ποσά καταθέσεων μέχρι 30.000 ευρώ, οι τράπεζες θα προσφέρουν τουλάχιστον τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους επιτόκια που αγγίζουν το 5%, τα οποία αυξάνονται στο 7-8% για καταθέσεις άνω των 500.000 ευρώ.

Βέβαια, όσο το σενάριο της εξόδου της χώρας από το ευρώ συνεχίζει να παραμένει ενεργό ακόμη και από τους ίδιους τους τραπεζίτες( βλέπε δηλώσεις Ράπανου) τόσο οι έχοντες(ακόμη) ρευστότητα παραμένουν μακριά από τα γκισέ των ελληνικών τραπεζών και στρέφονται σε άλλα ενδεχομένως λιγότερο επικερδή αλλά σίγουρα πιο ασφαλή καταφύγια.