Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Ξέχασε την Βόρεια Πιερία......Η Κ.ΜΑΥΡΙΔΟΥ....

ΜΠΡΑΒΟ,ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΙΕΑΡΧΗ ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ,bravo,antiperiferiearchi sofia mafridou

ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΑΣ....ΤΟ PIERIA -GR ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ......


Ευχαριστούμε την Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, κυρία Σοφία Μαυρίδου, για την εκτενή παρουσίαση της Βόρειας Πιερίας στο κάλεσμα – πρόσκληση που απέστειλε σε όλους τους Έλληνες, να γνωρίσουν την αληθινή Πιερία,

στα πλαίσια της Τουριστικής προβολής της Πιερίας.

Αλλά σαν πολίτης της Βόρειας Πιερίας θέλω να εκφράσω την λύπη μου, που οι συντάκτες αυτής της πρόσκλησης ξέχασαν να αναφέρουν ότι στην Βόρεια Πιερία υπάρχουν και : Ο νεολιθικός οικισμός Μακρυγιάλου [5η χιλιετία πΧ] που είναι από τους μεγαλύτερους της Ελλάδας. Ο Νεολιθικός οικισμός στα Παλιάμπελα και οι σημαντικότερες πόλεις, η Μεθώνη και η Μακεδονική Πύδνα, πόλεις που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Μακεδονίας.

Επίσης υπάρχουν οι Υδροβιότοποι της Νέας Αγαθούπολης και των Αλυκών Κίτρους και πολλά άλλα, που την επόμενη φορά καλό θα ήταν να ρωτήσουν και τους ενδιαφερόμενους φορείς της Βόρειας Πιερίας.

Ακολουθεί η ανοιχτή πρόσκληση – κάλεσμα:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Ταχ. Δ/νση : 28ης Οκτωβρίου 40

Ταχ. Κώδικας : 601 00

Τηλ. Επικοιν. : 2351351260-2

Φαξ: : 2351020036

Email: s.mavridou@pieria.pkm.gov.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Κατερίνη, 27-12-2011

Καλώς ήλθατε στην ΠΙΕΡIΑ

ΠΙΕΡΙΑ:

  • Ένα ατελείωτο ταξίδι.
  • Ένα ταξίδι με πολλές αρχές και κανένα τέλος.
  • Ένας ιστορικός και χαρισματικός τόπος.

Η ελληνική μυθολογία έχει συνδέσει άρρηκτα την Πιερία με τον Όλυμπο.

Οι αφηγήσεις των επισκεπτών της υμνούν τις ομορφιές της.

Την ανεμελιά των διακοπών την συναντούμε σε όλη τη διάρκεια του έτους στα καταλύματα της περιοχής (παραθαλάσσια και ορεινά).

Εύκολη πρόσβαση από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας αλλά και εκτός χώρας, με όλες τις συγκοινωνιακές υποδομές. Ο Ε75 διασχίζει από βορά προς νότο την Πιερία ενώ το διεθνές μονοπάτι Ε4 αγκαλιάζει το τοξόμορφο ορεινό σύμπλεγμα του Ολύμπου – Τιτάρου – Πιερίων.

Ευχάριστες και ξέγνοιαστες στιγμές χαλάρωσης.

Ο μυθικός και επιβλητικός όγκος του Ολύμπου συνδέεται με την γαλήνια, πυκνόφυτη και προσπελάσιμη πλευρά των Πιερίων με το Τιτάριο όρος που επιτρέπουν όχι μόνο την ορειβασία αλλά και ευχάριστες πεζοπορίες σε γραφικό περιβάλλον, προσφέροντας παράλληλα μεγάλη γκάμα εναλλακτικών μορφών αθλητικών δραστηριοτήτων.

Το χιονοδρομικό κέντρο στο Ελατοχώρι των Πιερίων, το φαράγγι του Ενιππέα στο Λιτόχωρο για αθλήματα περιπέτειας, το «Στεφάνι» του Ολύμπου για αναρρίχηση, οι 16 διαδοχικές οργανωμένες παραλίες απλωμένες σε 70 χιλιόμετρα προσπελάσιμων ακτών, η εναλλαγή του φυσικού τοπίου από τη θάλασσα και υποθαλάσσια ομορφιά μέχρι τις σκιερές τοποθεσίες με ανάπτυξη αλπικών οικοσυστημάτων στους ορεινούς όγκους και οι μοναδικοί υδροβιότοποι, είναι ελάχιστα από τα γνωστά τουριστικά χαρακτηριστικά σημεία της ΠΙΕΡΙΑΣ.

Γαστρονομικές παραδόσεις από ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο. Στην τοπική κουζίνα αξιοποιούνται τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα της Πιερικής γης συνδυάζοντας αρμονικά την οινογεύση και το άρωμα της παραδοσιακής κουζίνας με τις διεθνής γεύσεις, προσφέροντας αξέχαστες ΠΙΕΡΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ.

Πολυποίκιλα πολιτιστικά στοιχεία των κατοίκων αναδεικνύονται από τις δραστηριότητες που αναβιώνουν ήθη και έθιμα της περιοχής μέσω Φολκλορικών Φεστιβάλ τοπικής και Διεθνούς εμβέλειας. Κορυφαίες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις εντάσσονται στην κορωνίδα των πολιτιστικών εκδηλώσεων, το Διεθνές Φεστιβάλ Ολύμπου που πραγματοποιούνται στους μυσταγωγικούς χώρους του Αρχαίου Θεάτρου του Δίου και στο μαγευτικό Ενετικό κάστρο του Πλαταμώνα. Πολιτιστικά δρώμενα από διακεκριμένα τοπικά θεατρικά και μουσικά σχήματα και πολιτιστικούς φορείς ενταγμένους σε διεθνής οργανώσεις και εκδηλώσεις.

Στα βάθη των αιώνων χάνεται η ιστορική αλυσίδα της Πιερίας, που έχει να επιδείξει καταπληκτικής πυκνότητας και σημαντικότητας αρχαιολογικούς χώρους. Η αρχαιολογική σκαπάνη ανέδειξε μνημεία από τους προϊστορικούς οικισμούς μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Ο μεγαλύτερος θρησκευτικός – λατρευτικός χώρος των αρχαίων Μακεδόνων, το Δίον, οι διάσπαρτοι προϊστορικοί και παλαιολιθικοί οικισμοί απαντώνται στο βόρειο τμήμα ή είναι σκαρφαλωμένοι στα βουνά της, οικισμοί που χαρακτηρίστηκαν ως παραδοσιακοί λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής τους, βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία μέγιστης αρχιτεκτονικής / αρχαιολογικής / ιστορικής – εθνικής / θρησκευτικής σημασίας, το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω δεσπόζει ανάμεσα στα διάσπαρτα οικοδομήματα μοναστηριών και ναών, ενώ η Μεθώνη αποτέλεσε το βήμα για την πρώτη διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, το ενετικό κάστρο του Πλαταμώνα, είναι φωτεινοί κρίκοι της ιστορίας μας, ταυτόσημοι με την Πιερία.

Η Αντιπεριφερειάρχης και όλοι οι κάτοικοι της ΠΙΕΡΙΑΣ σας καλούν να γνωρίσετε, να ανακαλύψετε, να γευτείτε, να χαρείτε την ΠΙΕΡΙΑ.

Πιερία: Ένας τόπος να ζεις.

Πιερία: Είναι τρόπος να ζεις.

…Σας περιμένουμε όλους…

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας,

Σοφία Μαυρίδου,