Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012


Η προσθήκη στο πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε χθες αιφνιδιαστικά, λίγο πριν από την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα
Σε πλήρη απελευθέρωση... εξπρές 136 επαγγελμάτων και...

υπηρεσιών προχωρεί η κυβέρνηση. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων δημοφιλή επαγγέλματα (αρτοποιός, διερμηνέας, ασφαλιστής, οπτικός, ξεναγός, μεσίτης, εφημεριδοπώλης) και υπηρεσίες που αφορούν κολέγια, ιδιωτικά σχολεία, ασφαλιστικές εταιρείες, παροχή υπηρεσιών ασφάλειας κ.ά. Λίγες ώρες πριν από την άφιξη των πρώτων κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα, o υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος προσέθεσε χθες διάταξη στο πολυνομοσχέδιο, η οποία προβλέπει το οριζόντιο άνοιγμα των επαγγελμάτων και την άρση όλων των περιορισμών στην ελεύθερη άσκησή τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για τη δεύτερη... πράξη ανοίγματος των συγκεκριμένων επαγγελμάτων. Κι αυτό καθώς με τη νέα διάταξη του υπουργείου Οικονομικών τροποποιείται ο νόμος 3919/2011 που είχε καταθέσει στη Βουλή η προηγούμενη κυβέρνηση στις 22 Μαΐου 2011, αλλά δεν εφαρμόστηκε στην πράξη.

Ο νόμος αυτός προέβλεπε ότι τα συγκεκριμένα επαγγέλματα θα άνοιγαν από την 1η Ιουλίου του περασμένου χρόνου.

Οπως σημειώνουν όμως πηγές του οικονομικού επιτελείου, ο νόμος αυτός δεν λειτούργησε, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της τρόικας, η οποία είχε ζητήσει νέα παρέμβαση από την κυβέρνηση.
Ανοιγμα εξπρές για 136 επαγγέλματα

Στρεβλώσεις
Προσθέτουν ότι προκειμένου να αρθούν οι στρεβλώσεις στην αγορά κατατέθηκε χθες η τροποποιητική διάταξη.

Σύμφωνα με αυτήν, όλες οι «διατάξεις νόμων, κανονιστικές πράξεις, ερμηνευτικές εγκύκλιοι που αντιβαίνουν στα προβλεπόμενα άρθρα για το άνοιγμα των επαγγελμάτων, καταργούνται».

Η κατάργηση των εμποδίων αφορά σύμφωνα με το υπουργείο 136 βασικά - ενδεικτικά επαγγέλματα (παρουσιάζονται στον σχετικό πίνακα), αλλά και άλλες παρεμφερείς υπηρεσίες.