Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ


Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου (2 Απριλίου), ημέρα των γενεθλίων του φημισμένου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, η βιβλιοθήκη της δημοτικής ενότητας Λιτοχώρου οργανώνει εκδήλωση στην αίθουσα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λιτοχώρου, την Κυριακή 1η Απριλίου στις 6:30 το απόγευμα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η Κατερίνα Κλεάρχου θα αφηγηθεί παραμύθια και θα ψυχαγωγήσει το κοινό με μουσικοκινητικά παιχνίδια. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Κατερίνα Μυλωνίδου – Βιβλιοθηκονόμο, υπεύθυνη της δημοτικής βιβλιοθήκης τής δημοτικής ενότητας Λιτοχώρου, Αγίου Νικολάου 15, τηλέφωνο: 235-235-0-127 * E- mail: library@litohoro.gr & Katerinam2@yahoo.gr
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΝΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΕΝ
Γεννήθηκε στις 2 Απριλίου το 1805 στη Δανία. Μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια και την ανέχεια. Προσπάθησε να γίνει ηθοποιός αλλά επειδή οικονομικά δεν είχε τη δυνατότητα, ασχολήθηκε με τη συγγραφή, στην οποία και είχε πολύ μεγάλο ταλέντο.
Έγραψε πολλά έργα, διηγήματα, ποιήματα και ταξιδιωτικές εντυπώσεις. Το όνομα του όμως έχει ταυτιστεί με τα παιδικά παραμύθια. Έγραψε περίπου 168 παραμύθια σε διάστημα 42 ετών. Τα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο μεγαλώνουν με τα παραμύθια του.
Έχει βραβευτεί με πολλές τιμητικές διακρίσεις ενώ η Δανία έχει καθιερώσει το «Βραβείο Άντερσεν» για το καλύτερο έργο παιδικής λογοτεχνίας.
«Το αηδόνι του Αυτοκράτορα της Κίνας», «Το μολυβένιο στρατιωτάκι», «Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι», «Το ασχημόπαπο», «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα», «Η βασίλισσα του χιονιού», «Η τοσοδούλα», είναι λίγα από τα παραμύθια του μεγάλου παραμυθά, ο οποίος πέθανε το 1875 στην Κοπεγχάγη.