Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του Σέιχ Σου;

Επικίνδυνες κρίνει τις προτάσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη για το δασικό μέλλον του Σέιχ Σου, η Επιτροπή Προστασίας του δάσους της Θεσσαλονίκης, καθώς όπως υποστηρίζει επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίησή του.

Πιο συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ενώ αρχικά διέψευσε το βίντεο, στο οποίο εμφανίζεται να διατυπώνει τη σκέψη ότι πρέπει να καθιερωθεί εισιτήριο εισόδου στο Σέιχ Σου, στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι αυτό το είπε με τη λογική ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι χρηματοδότησης για τη συντήρησή του, αποκλείοντας τη χρηματοδότηση του δάσους από το κράτος. Για να δικαιολογήσει το αυξημένο κόστος διαχείρισης έκανε λόγο για την αντικατάσταση της υπάρχουσας βλάστησης με καινούρια, για εισαγωγή στο δάσος ακόμη και αγριογούρουνων, για δημιουργία υποδομών που θα επιτρέπουν να κοιμούνται το βράδυ στο δάσος…. οι πολίτες και ακόμη για δημιουργία δίδυμου δάσους από εβραϊκή οργάνωση!

alt


Η Επιτροπή Προστασίας του Σέιχ Σου, τονίζει ότι επιχειρείται η έμμεση ιδιωτικοποίηση του δάσους, αφού αυτό θα χρηματοδοτείται από ιδιώτες (εκδρομείς-επιχειρηματίες-ενοικιαστές δημοτικών αναψυκτηρίων).

Επισημαίνει ότι θεσμοποιείται η υπονόμευση του δασικού του χαρακτήρα, αφού η κατασκευή εγκαταστάσεων αστικού χαρακτήρα, όπως χώροι εστίασης, αθλητικές εγκαταστάσεις και συνοδά έργα (πάρκινγ,ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι πρόσβασης, σύνδεση με το αποχετευτικό και ηλεκτρικό δίκτυο) συνεπάγεται τσιμεντοποίηση και αποψίλωση μεγάλων εκτάσεων δάσους, αλλά και μεγάλη όχληση για τη χλωρίδα και τη πανίδα (ατμοσφαιρική, εδαφική ηχητική ρύπανση, φωτορύπανση, θανατώσεις ζώων-πτηνών από διερχόμενα αυτοκίνητα, πυρκαγιές κ.λ.π.).

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Επιτροπής, υποστήριξε ότι το Σέιχ Σου δεν είναι πάρκο αναψυχής αλλά δάσος και αυτόν το χαρακτήρα θα ενισχύσουν και θα διαφυλάξουν.