Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: Η διπλή συνεδρίαση του Δ.Σ. Δίου – Ολύμπου στις 29/3/2012.


ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΥ 2010.

ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Δ.Ε.Α.Δ.Ο. 2012.

Πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου η ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. Δίου – Ολύμπου για την έγκριση ισολογισμού απολογισμού οικ. έτους 2010 του πρώην δήμου Δίου, καθώς και η τακτική συνεδρίαση του μηνός Μαρτίου με 11 θέματα στην ημερήσια διάταξη, εκ των οποίων ξεχώρισαν η Γενικευμένη Τροποποίηση Πλαταμώνα και ο Προϋπολογισμός της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. Α.Ε. για το οικ. έτος 2012.

- Ο Ισολογισμός του πρώην δήμου Δίου: Με καθυστέρηση 15 μηνών ήλθε τελικά προς έγκριση ο συγκεκριμένος ισολογισμός. Είχαμε από καιρό επισημάνει αρκετά «καυτά» σημεία στα οικονομικά στοιχεία που προέρχονταν απ’ τον δήμο Δίου, όπως το περίφημο ποσό των 612.000 € οφειλών προς το Δημόσιο ή προς Ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς και το υπέρογκο ποσό οφειλών προς προμηθευτές. Βέβαια παλαιότερα η νυν δημοτική αρχή, αφ’ ενός διαβεβαίωνε πως τα χρέη προς την Εφορία δεν θα επέφεραν κανένα πρόστιμο ή καμία άλλη επιβάρυνση, αφ’ ετέρου δια στόματος κ. Παπαθανασίου (δεν είχε τεθεί ακόμη σε αργία) δήλωνε πως δεν επιθυμούσε «την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου» και πως η μη απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών οφειλόταν σε «ανοησία υπαλλήλου»! Ωστόσο προχθές ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Κιάφας δήλωσε πως ο δήμος έχει προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών προς την Εφορία με το μεγαλύτερο μέρος του ποσού να έχει ήδη ρυθμισθεί με επιβάρυνση πάντως της τάξης των 43.000 € περίπου (αν θυμάμαι καλά την δήλωσή του) για τον δήμο μας! Όσο για το θέμα των ευθυνών, αρκετοί συνάδελφοι (ανάμεσά τους και η κ. Ευαγγελία Μόχλα) ρώτησαν αν προκύπτουν ενδεχομένως και ποινικές ευθύνες, αλλά δεν δόθηκε από κανέναν σαφής απάντηση. Μάλιστα στα «καυτά» ζητήματα ο δημαρχεύων προτίμησε να καλέσει στο μικρόφωνο τον τέως δήμαρχο Δίου κ. Παπαχρήστο.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Παπαχρήστος επεχείρησε να δώσει εξηγήσεις για την οικονομική κατάσταση του δήμου Δίου επί θητείας του, θεωρώ όμως ότι η παρέμβαση δεν ήταν όσο ουσιαστική θα θέλαμε, ίσως κι επειδή διεκόπη πολλές φορές απ’ το Προεδρείο ως εκτός θέματος με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της παρέμβασής του ν’ αναλωθεί σε μία στείρα «κόντρα» με τον πρόεδρο κ. Κωτούλη. Στη δευτερολογία μου επεσήμανα πως όταν συζητάμε ένα τόσο σοβαρό θέμα σχετικό με τον πρώην δήμο Δίου, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να προσκαλείται επισήμως ο δήμαρχος που χειρίστηκε τις υποθέσεις αυτές (το ότι δεν είναι υποχρεωτικό απ’ τον κανονισμό, δε σημαίνει ότι απαγορεύεται) και να του δίνεται επαρκής χρόνος να τοποθετηθεί και να απαντήσει στις εύλογες απορίες όλων. Ευχαρίστησα τον κ. Παπαχρήστο για τις μελέτες που άφησε ο δήμος Δίου ως θετική «προίκα» στον νέο «καλλικρατικό» δήμο μας, μα και γιατί ήταν ο μόνος που τον Δεκέμβριο του 2010 μας κάλεσε σε κοινή ενημερωτική συνεδρίαση. Ωστόσο, από τότε είχαν διαφανεί αρκετά προβλήματα και ασάφειες σχετικά με το έλλειμμα του δήμου Δίου και με άλλα οικονομικά ζητήματα. Ζητήματα για τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί ικανοποιητικές απαντήσεις, όπως π.χ. για τον λόγο που «εκτινάχτηκε» από 1,5 στα 3,5 εκατομ. ευρώ το ποσό οφειλής σε προμηθευτές το 2010! Ο ισολογισμός εγκρίθηκε με ψήφους 15 – 10, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι 3 σύμβουλοι της πλειοψηφίας ψήφισαν «ναι, με επιφύλαξη»!

- Η μελέτη «Γενικευμένη Τροποποίηση Πλαταμώνα»: Μετά την έκτακτη σύσκεψη – «φιάσκο» που είχε προηγηθεί, η δημ. αρχή επανέφερε χωρίς καμία αλλαγή την εισήγηση έγκρισης της παραπάνω μελέτης. Δήλωσα για μία ακόμη φορά ότι, κατά τη γνώμη μου, τα μέλη της οικονομικής επιτροπής παραπλανήθηκαν και ψήφισαν υπέρ της απευθείας ανάθεσης, κυρίως όμως ότι η συγκεκριμένη μελέτη όχι μόνο δεν βοηθά σε τίποτα τον Πλαταμώνα και τους κατοίκους του, αλλά αντιθέτως συνεχίζεται η εσφαλμένη τακτική των προηγούμενων ετών που έχει «βαλτώσει» το όλο ζήτημα, ενώ ταυτόχρονα, τουλάχιστον για την επέκταση του Πλαταμώνα, οδηγεί σε χαμηλότερο συντελεστή δόμησης, καθώς και σε εισφορά σε γη και χρήμα! Το χειρότερο όμως όλων είναι πως η μελέτη αυτή μοιάζει εκ προοιμίου καταδικασμένη σε απόρριψη, αφού και μόνο ο όρος «γενικευμένη τροποποίηση» δεν είναι αποδεκτός νομικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Έθεσα μάλιστα υπ’ όψιν του σώματος πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (394\2011) που έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο Εσωτερικών και απεστάλη στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας, όπου ρητά γίνεται λόγος για αρμοδιότητα (έγκριση πολεοδομικού σχεδίου ή μελέτης) που ασκείται νόμιμα από τους Ο.Τ.Α. «…στο μέτρο, όμως, που αφορά ΟΛΩΣ ΕΝΤΟΠΙΣΜΕΝΗ τροποποίηση του πολεοδομικού σχεδίου ή της πολεοδομικής μελέτης.»!

Δική μας πρόταση ήταν να προχωρήσουμε είτε σε αναθεώρηση του σχεδίου (αυτή ήταν και η άποψη της αρμόδιας υπηρεσίας, όταν της ζητήθηκε σχετική γνωμοδότηση), είτε να προβούμε, εφ’ όσον αυτό μπορεί να σταθεί νομικά, σε επικαιροποίηση της παλιότερης μελέτης του 2002 που περιλάμβανε και το σχέδιο Πλαταμώνα και την επέκτασή του με ευεργετικότερες ρυθμίσεις για την περιοχή και τους κατοίκους!

Δυστυχώς η δημ. αρχή ενέκρινε κατά πλειοψηφία την «γενικευμένη τροποποίηση». Ευχόμαστε η εξέλιξη αυτή που έγινε με πρόσχημα δήθεν το καλό του Πλαταμώνα, να μην τον…«κάψει» στο τέλος!

- Ο Προϋπολογισμός της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. : Τελευταίο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η έγκριση προϋπολογισμού της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. Εξ αρχής έδωσα συγχαρητήρια στον λογιστή της επιχείρησης κ. Μανωλόπουλο και στη διεύθυνση για την πολύ εμπεριστατωμένη και ακριβή εισήγηση, τόνισα όμως ότι πολιτικά δεν μπορούμε να υπερψηφίσουμε τον προϋπολογισμό γιατί, όπως εδώ και πολύ καιρό έχουμε διατυπώσει, πιστεύουμε ότι η εταιρεία πρέπει να αλλάξει ρότα και να στραφεί άμεσα σε επενδύσεις μεταποιητικού χαρακτήρα κι ενέργειας. Άλλωστε μετά από ερωτήσεις μου και ο κ. Μανωλόπουλος παραδέχτηκε γενικότερα πως η Δ.Ε.Α.Δ.Ο. δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι, καθώς η κρίση έχει χτυπήσει πια και την πόρτα της επιχείρησης και για τον λόγο αυτό φέτος θα γίνουν περικοπές μισθοδοσίας κατά 20%, ενώ μετά από δική του επιμονή μειώθηκαν και πάλι τα προϋπολογισθέντα έξοδα μεταφοράς στα περσινά επίπεδα. Θετική εξέλιξη η ανακοίνωση από τον διευθυντή κ. Φελώνη ότι προχωράει επιτέλους η εδώ και τριετία σχεδιαζόμενη επένδυση φωτοβολταϊκών. Τέλος ο κ. Μανωλόπουλος μας πληροφόρησε ότι οι οφειλές της κοινοπραξίας προς τη Δ.Ε.Α.Δ.Ο. ανήλθαν πια στο 1,5 εκατ. €, γεγονός που δικαιώνει τη στάση μας όταν προειδοποιούσαμε πως τόσο «αποκλειστικού» τύπου συμφωνίες κρύβουν κατά βάθος πολύ μεγάλους κινδύνους!

Με τιμή,

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ

Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου

Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».