Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Ψήφισμα Δ.Σ Πύδνας Κολινδρού για την κατάργηση της ΚΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων του Νομού Πιερίας:


Το Δημοτικό Συμβούλιο Πύδνας- Κολιδρού στην έκτακτη συνεδρίαση της 22-3-2012 ψήφισε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα διαμαρτυρίας για την κατάργηση της ΚΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων του Νομού Πιερίας:
Το Δημοτικό Συμβούλιο Πύδνας – Κολινδρού εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και αντίθεση του απέναντι στην πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού, όπως αυτή έκδηλα διατυπώνεται στο σχέδιο νόμου για το νέο Οργανόγραμμα του Υπουργείου, να προχωρήσει σε ουσιαστική κατάργηση της ΚΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων του Νομού Πιερίας και συγχώνευσή της στην «Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης – Κιλκίς – Πιερίας», με έδρα τη Θεσσαλονίκη και αρμοδιότητα που εκτείνεται στις τρεις αντίστοιχες Περιφερειακές Ενότητες (Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Πιερίας. πλην των Δήμων αρμοδιότητας Εφορείας Πόλης Θεσσαλονίκης).
Οι συνέπειες από την κατάργηση της ΚΖ’ ΕΠΚΑ και τη μεταφορά της έδρας της στη Θεσσαλονίκη είναι αυτονόητες και πολυεπίπεδες, καθώς δεν περιορίζονται μόνο στους υπαλλήλους της ίδιας της Υπηρεσίας αλλά και σε ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο του νομού μας:
Είναι προφανές ότι η υλοποίηση όλων των έργων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και υλοποιούνται είτε με αυτεπιστασία της ΚΖ’ ΕΠΚΑ (Δίον, Λείβηθρα, Μακρύγιαλο) είτε υπό την επίβλεψή της (αρκετά υποέργα των ΟΤΑ), συνολικού προϋπολογισμού περίπου 10.000.000 €, θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερες δυσχέρειες, καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές δυσκολίες.
Σημαντικότατοι αρχαιολογικοί χώροι του νομού, πανελλαδικής και όχι μόνο εμβέλειας, όπως οι αρχαίες πόλεις του Δίου, της Πύδνας, της Μεθώνης, των Λειβήθρων και πολλές άλλες αξιόλογης σημασίας αρχαιότητες, θα περιέλθουν σε ένα νέο «καθεστώς» εγκατάλειψης, υποβάθμισης, ίσως και ανεξέλεγκτης καταπάτησης, καθώς όλα θα πρέπει πλέον να λειτουργούν και να ελέγχονται από μία απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων.
Ο Όλυμπος, μοναδικό ιστορικό, μυθολογικό, αρχαιολογικό αλλά και φυσικό μνημείο, παγκόσμιας κληρονομιάς, θα βρεθεί στο έλεος των επικαλούμενων «εκσυγχρονιστών» του, κινδυνεύοντας άμεσα να καταπατηθεί και να μετατραπεί σε ένα σύνολο οικοπέδων - «φιλέτων».
Εκατοντάδες εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, απασχολούμενοι κυρίως στις σωστικού χαρακτήρα ανασκαφές της ΚΖ΄ ΕΠΚΑ, και όχι μόνο, αλλά και οι επαγγελματίες προμηθευτές της τοπικής υπηρεσίας, κινδυνεύουν να γίνουν «θύματα» αυτής της συγχώνευσης και να βρεθούν αντιμέτωποι με το πρόβλημα της ανεργίας.
Τεράστια και η γραφειοκρατική ταλαιπωρία αλλά και η χρονική καθυστέρηση που περιμένει τους συμπολίτες μας, όταν θα πρέπει πλέον να απευθύνονται στην Υπηρεσία της Θεσσαλονίκης για την διεκπεραίωση των όποιων υποθέσεων τους.
Αν κάποιοι επιμένουν να βλέπουν οικονομικά οφέλη πίσω από την επικείμενη συγχώνευση της ΚΖ΄ ΕΠΚΑ, προφανώς αυταπατώνται! Σίγουρα, όμως, πίσω από αυτήν την κατάργηση υπάρχουν προθέσεις. Προθέσεις για υποβάθμιση του νομού Πιερίας, των αρχαιοτήτων του και, γενικότερα, της πολιτιστικής του κληρονομιάς και ταυτότητας.