Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Του Σωματείου Διεθνών Μεταφορών Νομού Πιερίας Του Σωματείου Εθνικών Μεταφορών Νομού Πιερίας

Προς όλους τους Πιεριείς
Το πρόβλημα των διοδίων και οι συνέπειές του για την κοινωνία της Πιερίας είναι πλέον γνωστό στον καθένα. Πριν από τέσσερα περίπου χρόνια η τότε πολιτική ηγεσία, μας υποσχέθηκε ότι θα μετατρέψει το πρωτεύον οδικό δίκτυο της χώρας σε σύγχρονους αυτοκινητόδρομους, ανάλογους με αυτούς των προηγμένων Δυτικοευρωπαϊκών κρατών.
Σήμερα κι ενώ έπρεπε κατά το περιεχόμενο των συμβάσεων, να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα κατασκευής, βιώνουμε όλοι μας μια ζοφερή πραγματικότητα.
Τα έργα έχουν σταματήσει οριστικά εδώ και δέκα (10) περίπου μήνες αλλά οι παραχωρησιούχες εταιρίες, παρά το ότι δεν εκπλήρωσαν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, εξακολουθούν την είσπραξη διοδίων προβαίνοντας μάλιστα κάθε τόσο και σε αυξήσεις των τιμών. Ετσι το κόστος των διοδίων στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ, για τα φορτηγά αυτοκίνητα έχει σχεδόν πενταπλασιασθεί μέσα στα τρισήμισι χρόνια της παραχώρησής του στους ιδιώτες.
Οι μεταφορείς της Πιερίας αντιδράσαμε από την πρώτη στιγμή στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση και πραγματοποιήσαμε επανειλημμένα διαβήματα προς κάθε αρμόδια Αρχή για την άρση της. Καταγγείλαμε ότι η Πιερία επιβαρύνεται με το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ. Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία και οι τοπικοί μας εκπρόσωποι δεν δραστηριοποιήθηκαν ανάλογα και δεν μας συνέδραμαν. Αυτό μεγέθυνε την αλαζονική συμπεριφορά της παραχωρησιούχου εταιρίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», η οποία μας απέστειλε μέχρι σήμερα δεκάδες αγωγές και εξώδικα για να της πληρώσουμε τα δήθεν οφειλόμενα διόδια τέλη.
Για την τελευταία μάλιστα ειρηνική, όπως πάντα, διαμαρτυρία μας που έγινε στις 10 Σεπτεμβρίου 2011, στο σταθμό διοδίων Λεπτοκαρυάς, υποβλήθηκε εναντίον μας από υπαλλήλους της εταιρίας: «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.», μηνυτήρια αναφορά και επενέβη ο αρμόδιος Εισαγγελέας, για να διαπιστωθούν και να καταλογισθούν σε βάρος των μελών μας ποινικές ευθύνες.
Καλούνται λοιπόν αύριο Παρασκευή, οι Πρόεδροι των σωματείων μας και συνάδελφοί μας που συμμετείχαν στην πιο πάνω κινητοποίηση, να απολογηθούν γιατί άσκησαν το αναφαίρετο δικαίωμα της συνδικαλιστικής τους ελευθερίας, του οποίου η διασφάλιση τελεί, σύμφωνα με το άρθρο 23 του Συντάγματος, υποχρέωση του Κράτους.
Καλούμαστε να απολογηθούμε οι μεταφορείς της Πιερίας, αν και απειλείται άμεσα η βιοποριστική μας δραστηριότητα ενώ θα έπρεπε να απολογηθούν εκείνοι που υπέγραψαν και ψήφισαν τις ληστρικές συμβάσεις παραχώρησης, χωρίς να τις διαβάσουν.
Καλούμαστε να απολογηθούμε γιατί οι «αρμόδιοι», εγκατέστησαν τρείς σταθμούς διοδίων στο Νομό μας και μας υποχρεώνουν να πληρώνουμε διόδια μέχρι και ένα (1) ευρώ ανά χιλιόμετρο διαδρομής, απαγορεύοντάς μας ουσιαστικά τις συναλλαγές με τον όμορο Νομό Λαρίσης.
Γιατί οι εταιρίες που εκμεταλλεύονται τα διόδια αν και έχουν σταματήσει τα έργα εδώ και δέκα (10) μήνες, εξακολουθούν να εισπράττουν διόδια και να προχωρούν σε αυξήσεις τιμών, χωρίς κανείς να μας διαβεβαιώνει αν τα έργα θα συνεχισθούν και πότε θα τελειώσουν.
Γιατί οι πιο πάνω εταιρίες, όπως αποδείχθηκε πρόσφατα αλλά και πέρυσι, στάθηκαν ανίκανες να αντιμετωπίσουν και να διαχειρισθούν τα καιρικά φαινόμενα, κρατώντας ανοικτό τον αυτοκινητόδρομο ΠΑθΕ, που αποτελεί τον κορμό του διεθνούς και εγχώριου οδικού δικτύου της χώρας. Αντί μάλιστα να ζητήσουν συγνώμη από τους εκατοντάδες οδηγούς που εκτέθηκαν, κινδύνευσαν και ταλαιπωρήθηκαν μέσα σε δύσκολες καιρικές καταστάσεις, προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι είχαν πάρει όλα τα μέτρα για να μη κλείσει ο αυτοκινητόδρομος ενώ την ίδια ώρα διαψεύδονταν από αυτόπτες μάρτυρες. Για τις σοβαρότατες αυτές παραλείψεις τους δυστυχώς δεν λογοδότησαν μέχρι σήμερα.
Οι μεταφορείς ζητήσαμε πολλές φορές μέχρι σήμερα, να χρησιμοποιούμε, όπου υπάρχει, το παράπλευρο οδικό δίκτυο, για τις καθημερινές μετακινήσεις μας προς και από τον όμορο Νομό Λαρίσης αλλά δεν μας επιτράπηκε. Αντίθετα στις περιπτώσεις που αρνούμαστε να πληρώσουμε διόδια, αντιμετωπίζουμε πρόστιμα 200,00 ευρώ και αφαίρεση των αδειών οδήγησής μας για είκοσι (20) ημέρες από την Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων, η οποία «φρουρεί» τους ιδιωτικούς σταθμούς διοδίων σαν «κόρη οφθαλμού». Και φυσικά μόνο τυχαίο δεν είναι τo πρόσφατο υπό ψήφιση νομοσχέδιο με το οποίο ποινικοποιείται κάθε διαμαρτυρία σε σταθμούς διοδίων και δίνεται το δικαίωμα στον Υπουργό Μεταφορών να αυξάνει τις τιμές των διοδίων ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα στους αυτοκινητόδρομους από τις κατασκευάστριες εταιρίες.
Συμπολίτες μας:
Το θέμα των διοδίων δεν είναι πρόβλημα μόνο των μεταφορέων αλλά όλων των καταναλωτών και όλης της Πιερίας
Γι’αυτό καλούμε για τελευταία φορά δημόσια τους κ. βουλευτές, την κ. Αντιπεριφειάρχη, τους Περιφερειακούς Συμβούλους, τους Δημάρχους της Πιερίας και κάθε αρμόδιο, να πάρουν θέση στο πρόβλημα και να απαντήσουν τι προτίθενται να κάνουν για την λύση του. Επίσης να μη επιτρέψουν την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου, που καταργεί την συνδικαλιστική μας ελευθερία.
Οι μεταφορείς και ειδικά οι μεταφορείς της Πιερίας, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, με μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα και με κάθε νόμιμο μέσο για μια δίκαιη λύση στο πρόβλημα των διοδίων. Μέχρι σήμερα άλλωστε, προσπαθήσαμε να μη μετακυλίουμε το υπέρογκο και ληστρικό κόστος των διοδίων στον εμπορικό κόσμο και τελικά στο καταναλωτικό κοινό, αφού όλοι μας είμαστε καταναλωτές.
Ωστόσο η μέχρι σήμερα αναλγησία των εταιριών που εκμεταλλεύονται τα διόδια και η αδιαφορία της Πολιτείας να δώσει λύση στο πρόβλημα, μας οδηγεί στην πρόθεσή μας να αυξήσουμε από την 1η Μαίου το μεταφορικό κόστος σε ποσοστό 25%.
Ζητούμε την κατανόηση του εμπορικού κόσμου και του καταναλωτικού κοινού για την πρόθεσή μας αυτή, η οποία όμως είναι πλέον επιβεβλημένη για την επιβίωση των κλάδων μας.
Επειδή τα διόδια αφορούν όλη την Πιερία, για τον λόγο αυτό καλούμε όλους τους φορείς σε κοινή δράση με στόχο την αποκατάσταση της αδικίας που συντελείται σε βάρος της Πιερίας μας.