Κυριακή 6 Μαΐου 2012

"Στα κρύα του λουτρού" μέχρι να εκλεγεί νέα κυβέρνηση, θα μείνουν όπως φαίνεται χιλιάδες πολίτες που συναλλάσσονται με το δημόσιο.



"Στα κρύα του λουτρού" μέχρι να εκλεγεί νέα κυβέρνηση, θα μείνουν όπως φαίνεται χιλιάδες πολίτες που συναλλάσσονται με το δημόσιο και μάταια θα περιμένουν να πληρωθούν, αφού οι ΔΟΥ αναγκάστηκαν ήδη από χθες να παγώσουν σχεδόν όλες τις άλλες πληρωμές, για να...
πληρώνουν επιλεκτικά και "κατά προτεραιότητα", μόνον όσους εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία –προς αποφυγήν προβλημάτων και για να μην υπάρξουν «κενά» στα πόστα που καλύπτουν στον μηχανισμό διεξαγωγής των εκλογών.



Αν και ως εχθές το υπουργείο δεν είχε εκδώσει ειδική διαταγή –όπως πριν τις δημοτικές εκλογές του 2010- για εξυπηρετούν αποκλειστικά τους εμπλεκόμενους με την προετοιμασία των εκλογών, οι έφοροι αναγκάστηκαν σε πολλές περιπτώσεις να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους καθώς οι ΔΟΥ κατακλύζονται από χιλιάδες δικαστικούς αντιπροσώπους που συρρέουν για να εισπράξουν την ειδική αποζημίωση που δικαιούνται.

Παρά ταύτα όμως, και πάλι δεν αποφεύχθηκαν οι αντιδράσεις και οι διαμαρτυρίες, καθώς και το ποσό που εισέπρατταν ήταν πολύ μειωμένο σε σχέση με άλλες χρονιές –συνήθως από 500 ως 800 ευρώ για τους περισσότερους- αλλά και για πρώτη φορά τους γινόταν προκαταβολικά παρακράτηση φόρου 20%, με αποτέλεσμα να βάζουν ακόμα λιγότερα λεφτά στην τσέπη από όσα θα υπολόγιζαν.

Γενικότερα όμως, αυτές θα είναι οι δεύτερες εκλογές που θα διεξαχθούν σε συνθήκες και ... σε τιμές ΔΝΤ: δεν θα πρέπει να κοστίσουν ούτε τα μισά κονδύλια από όσο κόστιζαν ως τώρα οι προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Η Τρόικα απαιτεί να γίνουν εκλογές … «με ψίχουλα» και να μην ξεπεράσουν οι εκλογικές δαπάνες εφέτος τα 60 εκατομμύρια ευρώ το πολύ.


Αυτά δεν είναι ούτε τα μισά από όσα απαιτούνται σε τέτοιες περιπτώσεις, ούτε και φτάνουν για «απανωτές» εκλογικές αναμετρήσεις –αν τεθεί τέτοιο θέμα- βάζοντας εμπόδια και στα σχέδια των κομματικών επιτελείων.

Όσοι εμπλακούν στην διεξαγωγή των εκλογών εφέτος –εθελοντικά ή μη- θα είναι λιγότεροι και θα το πράξουν για πολύ πιο χαμηλό επίδομα. Παρόλα αυτά, πολύ συζήτηση γίνεται στα συναρμόδια υπουργεία και για προσπάθεια ... προώθησης ημετέρων στις διαδικασίες αυτές, για να βγάλουν λίγοι και εκλεκτοί το «χαρτζιλίκι» τους. Και ο φόρτος εργασίας που επωμίζονται όμως οι περισσότεροι, θα είναι τουλάχιστον διπλάσιος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Με τα δεδομένα αυτά, στις εκλογικές διαδικασίες αναμένεται να απασχοληθούν λιγότεροι από 70.000 δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι (το 2009 συμμετείχαν 88.842 υπάλληλοι ενώ το 2010 μόλις 79.960). Και έτσι όμως, με τον προϋπολογισμό να μην ξεπερνά συνολικά τα 50-60 εκατ. ευρώ, δεν αντιστοιχούν περισσότερα από 90 ευρώ στον καθέναν τους!

Την ίδια ώρα, χιλιάδες είναι και οι υπάλληλοι που ακόμα περιμένουν να πληρωθούν τις αποζημιώσεις που τους οφείλονται από περασμένες εκλογικές αναμετρήσεις.

Πόσο κόστισαν οι εκλογές πριν και μετά το Μνημόνιο

2004: εθνικές εκλογές (ΝΔ) = 197 εκατ. ευρώ
2006: αυτοδιοικητικές εκλογές (ΝΔ) = 124 εκατ. ευρώ
2007: εθνικές εκλογές (ΝΔ) = 134 εκατ. ευρώ
2009: ευρωεκλογές + εθνικές εκλογές (ΝΔ) = 293 εκατ. ευρώ
2010: αυτοδιοικητικές εκλογές (ΠΑΣΟΚ) = 130 εκατ. ευρώ
2012: εθνικές εκλογές (ΠΑΣΟΚ) = 60 εκατ. ευρώ (εκτίμηση)