Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Με νέο προκλητικό πρωτοσέλιδο που φέρει τον τίτλο «Αντίο Ακρόπολη» κυκλοφορεί τη Δευτέρα το γερμανικό Der Spiegel.

Στις εσωτερικές σελίδες το περιοδικό φιλοξενεί μακροσκελές δημοσίευμα στο οποίο αναλύονται οι... λόγοι για τους οποίους «η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τώρα το ευρώ».
Στο εξώφυλλο του τεύχους απεικονίζεται διαλυμένη η Ακρόπολη και δύο κίονες, πάνω στους οποίους έχει προσκρούσει και θρυμματιστεί το ευρώ.

«Μετά τις πρόσφατες εκλογές της οργής, η Ευρώπη αναζητά ένα σχέδιο Β' για την Ελλάδα, καθώς η μέχρι τώρα πολιτική διάσωσης απέτυχε. Όλο και περισσότερο συνειδητοποιείται ότι η Αθήνα θα έπρεπε να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Μάλιστα, υπάρχει και ειδική ενότητα, στην οποία οι συντάκτες του περιοδικού τάσσονται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, λόγω του αποτελέσματος των εκλογών.

Επισημαίνεται ακόμη -με αναδρομή στα τεύχη και την επιμέρους θεματολογία του περιοδικού για την ελληνική κρίση- ότι το Der Spiegel τηρούσε μάλλον φιλική στάση προς την Ελλάδα από την αρχή της κρίσης και ότι παρ' όλο τον σκεπτικισμό, μέχρι τώρα οι συντάκτες συνηγορούσαν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη.

Από τις βουλευτικές εκλογές ωστόσο άλλαξαν τη στάση τους. «Η πλειοψηφία των Ελλήνων απέρριψε αποφασιστικά την απαιτούμενη από την ΕΕ πολιτική λιτότητας – και η κατάσταση μοιάζει εντελώς αδιέξοδη», τονίζεται στο δημοσίευμα.

Εξάλλου, σε άλλο άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού αναφέρεται ότι σύμφωνα με σχέδιο του γερμανικού υπουργείο Οικονομικών, «η Ελλάδα θα λαμβάνει βοήθεια ακόμα και μετά την έξοδό της από το ευρώ».

Ειδικότερα, το der Spiegel εξηγεί ότι το Ταμείο διάσωσης, EFSF, θα σταματήσει να χορηγεί μόνο εκείνα τα χρήματα, τα οποία πηγαίνουν κατευθείαν στον ελληνικό προϋπολογισμό. Αντιθέτως, αναφέρεται ότι τα δισεκατομμύρια με τα οποία εξυπηρετείται το χρέος των κρατικών ομολόγων θα συνεχίσουν να χορηγούνται στην Ελλάδα, ώστε να καταστεί δυνατόν να αποτραπούν απώλειες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οι οποίες τελικά θα είχαν αντίκτυπο στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών.

Στο άρθρο τονίζεται ακόμη ότι αν η Ελλάδα εξακολουθήσει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα δικαιούται να λαμβάνει βοήθεια από τις Βρυξέλλες, όπως και τα υπόλοιπα κράτη με δικό τους νόμισμα, όταν αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση. Τότε, διευκρινίζεται, αυτή η βοήθεια δεν θα χρηματοδοτείται από τις χώρες της Ευρωζώνης, αλλά από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ενδεικτική πάντως των προθέσεων στο εσωτερικό του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού είναι δήλωση του επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος σημειώνει ότι μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα σήμαινε «ούτε το τέλος του ευρώ ούτε το τέλος της ΕΕ».

«Πρέπει να διατηρήσουμε την οικονομική δύναμη της Γερμανίας. Αυτό είναι σημαντικότερο από την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», καταλήγει.