Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ..





Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ πράξεις πάνω από300.000

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ τίθενται φορολογούμενοι που πραγματοποίησαν ασυνήθιστα υψηλές συναλλαγές το τελευταίο διάστημα, αλλά και όσοι έχουν βγάλει μεγάλα ποσά από τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ ζήτησαν μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος στοιχεία για πελάτες που: είτε έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό από 100.000 ευρώ και πάνω για το διάστημα από 1-1-2000 μέχρι σήμερα, είτε πραγματοποίησαν τραπεζικές συναλλαγές μεγαλύτερες των 300.000 ευρώ μέσα στον τελευταίο χρόνο.


Οι τράπεζες θα πρέπει να στείλουν σε ηλεκτρονική μορφή πλήρη στοιχεία με τις περιπτώσεις φυσικών προσώπων που υπάγονται είτε στη μία είτε και στις δύο παραπάνω κατηγορίας. Οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ εστιάζουν τους ελέγχους για τον εντοπισμό μαύρου χρήματος σε πολιτικά πρόσωπα και τοπικούς άρχοντες και ειδικά σε όσους διαχειρίζονται κοινοτικά κονδύλια.

Ο έλεγχος θα επεκταθεί ακολούθως και στον ιδιωτικό τομέα και θα ελεγχθούν με τα ίδια κριτήρια διευθυντές επιχειρήσεων, οι οποίοι έχει εντοπισθεί ότι λειτουργούσαν ως«αχυράνθρωποι». Εκεί υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι υπήρχε τεράστια διακίνηση κεφαλαίων μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών, τα οποία εκτός του ότι δεν φορολογήθηκαν ποτέ, δεν έχει βρεθεί ως τώρα η κατάληξή τους. Το ΣΔΟΕ γνωρίζει ότι οι «αχυράνθρωποι» αυτοί έδρασαν κυρίως πριν η χώρα βρεθεί σε βαθιά ύφεση.Την τελευταία τριετία οι «αχυράνθρωποι»του παρελθόντος επιχείρησαν να εξαφανίσουν τα ίχνη τους. Τώρα το ΣΔΟΕ επιχειρεί να τους φέρει ξανά στο προσκήνιο, για να πληρώσουν όσα οφείλουν στο ελληνικό Δημόσιο.

Το ΣΔΟΕ θα ζητήσει από τις τράπεζες να αποστείλουν τα ακόλουθα στοιχεία: Το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο έγινε η συναλλαγή, η ημερομηνία που πραγματοποιήθηκε, το είδος (κατάθεση,ανάληψη), η αιτιολογία, το ποσό, το ονοματεπώνυμο του συναλλασσόμενου,πλήρη στοιχεία όλων των συνδικαιούχων(σε περίπτωση που υπάρχει κοινός λογαριασμός) και ένδειξη για τυχόν ύπαρξη θυρίδας. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα μπορέσουν τα αρμόδια κλιμάκια, που έχουν επιφορτιστεί με αυτή την πρωτοφανή σε όγκο δουλειά, να βρουν την «άκρη του νήματος» και να αποκαλύψουν υποθέσεις είτε μαύρου χρήματος είτε εξαγωγής κεφαλαίων που δεν έχουν φορολογηθεί στην Ελλάδα.

Από τον περασμένο Αύγουστο έχουν υποβληθεί από το ΣΔΟΕ πάνω από 5.000 αιτήματα στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών για ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών φυσικών και νομικών προσώπων. Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί 210 υποθέσεις, από τις οποίες έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα και φόροι πάνω από 650 εκατ. ευρώ». Τα στοιχεία προέκυψαν από τους ελέγχους αξιοποιώντας το νέο σύστημα Elenxis, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στο ΣΔΟΕ να επιλέξει υποθέσεις για έλεγχο με βάση αντικειμενικά κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.
Από τις έρευνες του ΣΔΟΕ σε τραπεζικούς λογαριασμούς ανακαλύφθηκαν πραγματικά «λαβράκια».Γιατροί, δικηγόροι, μισθωτοί, επιχειρηματίες κ.ά. εντοπίστηκαν να φοροδιαφεύγουν συστηματικά έχοντας κρυμμένα πολλά εκατομμύρια ευρώ στους λογαριασμούς τους, τα οποία συσσώρευσαν με την κλασική μέθοδο της μη έκδοσης αποδείξεων,γλιτώνοντας έτσι την πληρωμή ΦΠΑ και φόρων εισοδήματος ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

(ΣΥΝΤΑΞΗ/ΠΗΓΗ: Σ.Ο.Λ.ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ/EXPRESS.GR)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ONLINEΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ WWW.CHAMPIER.GR