Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Ένα παράξενο και παράνομο εμπόριο ανθεί ιδιαίτερα αυτούς τους μήνες στα ορεινά το Νομού μας




Ένα παράξενο και παράνομο εμπόριο ανθεί ιδιαίτερα αυτούς τους μήνες στα ορεινά το Νομού, από εκείνα που δεν εντοπίζονται εύκολα και δύσκολα μπορούν να αντιμετωπισθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς δεν δίνουν εύκολα στόχο!

Η όλη κατάσταση τον τελευταίο καιρό έχει επιδεινωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης και την αγωνιώδη αναζήτηση χρημάτων από πολλούς, αλλά και της υψηλή τιμής πώλησης καθώς η ζήτηση για το συγκεκριμένο είδος είναι μεγάλη.


Πρόκειται για το γνωστό σε όλους μας τσάι του βουνού (Sideritis raeseri) -όπως είναι η επιστημονική του ονομασία λόγω του σιδήρου που περιέχει- και του οποίου οι ευεργετικές ιδιότητες είναι επίσης γνωστές από χρόνια σε γενιές Ελλήνων.

Το αποτέλεσμα είναι η αλόγιστη και καταστροφική συλλογή του από ευκαιριακούς κυρίως εμπόρους να οδηγεί το μοναδικό αυτό αρωματικό φυτό της περιοχής μας και όχι μόνο σε εξαφάνιση, καθώς κάθε χρόνο τα αυτοφυή φυτά του είδους στα βουνά μας ελαττώνονται.

Το σήμα κινδύνου μας έρχεται από πολλές περιοχές της Ελλάδος, αλλά και από την ορεινή Ελασσόνα και συγκεκριμένα τον Όλυμπο, όπου πολλοί εν ονόματι του εύκολου κέρδους προκαλούν ανεπανόρθωτες καταστροφές στη σπάνια αυτή χλωρίδα των βουνών.

Στο παιχνίδι έχουν μπει και πολλοί αλλοδαποί, κυρίως Αλβανοί που γνωρίζουν τα βουνά που είτε δρουν μόνοι τους, είτε μισθώνονται από Έλληνες και συλλέγουν τεράστιες ποσότητες τσαγιού, ιδιαίτερα τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο που είναι η ανθοφορία του, ξεριζώνοντας στη βιασύνη τους ολόκληρα τα φυτά ή κόβοντάς τα ακόμα και πριν την ανθοφορία με αποτέλεσμα να καταστρέφονται οι πληθυσμοί.

Στο Δασαρχείο της Ελασσόνας έχει αυτούς τους μήνες σημάνει συναγερμός. Θηροφύλακες και δασικοί έχουν εντοπίσει πολλές περιπτώσεις παράνομης συλλογής και έχουν υποβληθεί πολλές μηνύσεις, ενώ οι έλεγχοι είναι συνεχείς στα ορεινά του Ολύμπου.

Βέβαια η συλλογή τσαγιού και άλλων αρωματικών φυτών για εμπόριο απαγορεύεται σύμφωνα με οδηγία της δασικής υπηρεσίας και επιτρέπεται μόνο για προσωπική χρήση σε ορισμένες ποσότητες (περίπου δύο με τρία ματσάκια ανά άτομο).