Με τους συμβούλους που απασχολούσε ο Γιώργος Παπανδρέου ασχολήθηκαν πρόσφατα οι γνωστές-άγνωστες φυλλάδες της λαϊκίστικης Δεξιάς επιχειρώντας για ακόμα μια φορά να δημιουργήσουν εντυπώσεις.
Θα τους πρότεινα να ρίξουν μια...ματιά σε ένα ξεχασμένο ρεπορτάζ του ΒΗΜΑτος του 2005 το οποίο και περιγράφει το στρατό των υπαλλήλων που βοηθούσαν τον Καταλληλότερο να ρίξει τη χώρα στο γκρεμό.
Συνολικά, το πρωθυπουργικό γραφείο στελεχωνόταν από 110 υπαλλήλους ενώ είχαν δημιουργηθεί 300(!) οργανικές θέσεις οι οποίες ευτυχώς δεν καλύφθηκαν ποτέ. Το συνολικό κόστος λειτουργίας του άγγιζε τα 4 εκατ.ευρώ ετησίως σε αντίθεση με τα 3 εκατ. ευρώ που κόστιζε το γραφείο του ΓΑΠ το οποίο και στελεχώθηκε από 77 υπαλλήλους.
Και μιας και το έφερε η κουβέντα, τι κάνει ο Βούδας της Ραφήνας; Κάπου διάβασα ότι πετάχτηκε μέχρι τη Μύκονο για διακοπές. Πώς πήρε τέτοιο ρίσκο; Έπαψαν να τον κυνηγούν πράκτορες των εχθρών για να τον...δολοφονήσουν;
Από parapolitiki μοντάζ Γρέκι
Τζιοβάρας, Γρηγόρης
* Πανεπιστημιακοί, διπλωματικοί και άλλοι σύμβουλοι στελεχώνουν τις υπηρεσίες και το πολιτικό γραφείο του Πρωθυπουργού
Ολοι οι «ένοικοι» του Μαξίμου
Τι προβλέπει το επίσημο οργανόγραμμα. Οι μάγειροι, οι σερβιτόροι, οι κηπουροί και οι επιμελητές
Ενας πολυπρόσωπος και μάλλον πολυδαίδαλος οργανισμός με δεκάδες ειδικούς συμβούλους και μετακλητούς υπαλλήλους - από καθηγητές Πανεπιστημίου και διπλωματικούς έως μαγείρους, σερβιτόρους και κηπουρούς - περιβάλλει τον κ. K. Καραμανλή. Στο επίσημο «οργανόγραμμα» του πρωθυπουργικού γραφείου προβλέπεται η στελέχωσή του με περίπου 300 υπαλλήλους, αν συμπεριληφθεί και η δύναμη του Τμήματος Ασφαλείας, ο αριθμός των μελών του οποίου ποικίλλει και πάντως δεν ανακοινώνεται. Χωρίς τους τελευταίους ωστόσο, που αποτελούν την προσωπική φρουρά του Πρωθυπουργού αλλά και τη δύναμη που φυλάσσει τους χώρους στους οποίους κινείται ο κ. Καραμανλής και οι συνεργάτες του, ξεπερνούν τους 110 οι μετακλητοί και οι αποσπασμένοι υπάλληλοι που στελεχώνουν το πολιτικό γραφείο του Πρωθυπουργού, το οποίο εδρεύει κατά κύριο λόγο στο Μαξίμου.
Από τις δέκα θέσεις ειδικών συμβούλων και συνεργατών που προβλέπονται εκτός του τυπικού οργανογράμματος, ο κ. Καραμανλής έχει καλύψει μόνο τις μισές. Ειδικοί σύμβουλοι έχουν οριστεί ως τώρα η κυρία Μαρίνα Σκορδέλη, για θέματα Διεθνών Σχέσεων, οι πανεπιστημιακοί κκ. N. Κλαμαρής, για νομικά θέματα, και A. Μακρυδημήτρης, με αρμοδιότητα τα θέματα Δημόσιας Διοίκησης, για τα οποία μιλώντας τις προηγούμενες ημέρες απέδωσε τον χαρακτηρισμό «τσαρλατάνοι» σε κυβερνητικά στελέχη. Επίσης δύο δημοσιογράφοι, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος και ο κ. I. Ανδριανός, διευθυντής του γραφείου Τύπου, με απόσπαση από τον ραδιοσταθμό του Δήμου Αθηναίων, ενώ ως τον περασμένο Δεκέμβριο που ανακλήθηκε ο διορισμός του την ίδια ιδιότητα είχε και ο κ. X. Μάρκου. Θέση ειδικής συνεργάτιδος για νομικά θέματα κατέχει εξάλλου η κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, θυγατέρα του βουλευτή Ρεθύμνης και πρώην υπουργού.
Σημαίνοντα ρόλο δίπλα στον κ. Καραμανλή έχουν οι παλαιοί του συνεργάτες κκ. I. Αγγέλου (διευθυντής του πολιτικού γραφείου) και K. Σταϊκούρας (διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου), οι οποίοι είναι μετακλητοί υπάλληλοι της Βουλής, ιδιότητα που έχουν επίσης και οι κυρίες Μαρία Μακρή, Ξανθή Κατσαρού, Διονυσία Μεταξά, Αλεξία Σαμπαζιώτη, Παναγιώτα Ζέρβα, Βάια Καμινιώτη, Ευαγγελία Μπερή και Ελένη Ζερβουδάκη-Δημοπούλου. Επίσης με απόσπαση από τη Βουλή, της οποίας είναι υπάλληλος, υπηρετεί στο Μέγαρο Μαξίμου ως ιδιαιτέρα γραμματεύς η κυρία Αλεξάνδρα Μουρτζά, σύζυγος του κ. Αγγέλου.
H στελέχωση και οι αρμοδιότητες των γραφείων
Σύμφωνα με το ΠΔ 98/2005 που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το πολιτικό γραφείο του Πρωθυπουργού θεωρείται «αυτοτελής δημόσια υπηρεσία» της οποίας σκοπός είναι «η άμεση υποβοήθηση και εξυπηρέτηση του Πρωθυπουργού στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του». Στο πολιτικό γραφείο του Πρωθυπουργού υπάγονται τα εξής έξι γραφεία:
1. Γραφείο Σχεδιασμού Στρατηγικής με αρμοδιότητα την «επεξεργασία προτάσεων για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων της κυβερνητικής πολιτικής».Προβλέπεται η στελέχωσή του από 12 πρόσωπα (προϊστάμενος, 6 ειδικοί σύμβουλοι και συνεργάτες και 5 μετακλητοί υπάλληλοι). Υπηρετούν ήδη εννέα και ειδικότερα σε θέσεις ειδικών συμβούλων οι κυρίες Γεωργία Δαλαρούγκα (με απόσπαση από την ασφαλιστική Φοίνιξ), Ανδρονίκη Θεοφιλάτου, οι κκ. I. Χούμας και Γ. Αρχόντας και ως μετακλητοί οι κυρίες Ευαγγελία Τάση, Δήμητρα Ζαρκαλή, Αγαθή Δαμιανού, Πηνελόπη Λαθύρη και Γεωργία Βλάσση.
2. Διπλωματικό γραφείο με αρμοδιότητα την «παρακολούθηση θεμάτων αρμοδιότητας του υπουργείου Εξωτερικών, την επεξεργασία σχετικών προτάσεων και την οργάνωση σε διπλωματικό επίπεδο των επισκέψεων του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό».Είναι το μόνο πλήρως στελεχωμένο γραφείο, αφού έχουν καλυφθεί και οι δέκα προβλεπόμενες θέσεις με διπλωματικούς υπαλλήλους αποσπασμένους από το υπουργείο Εξωτερικών. Προϊστάμενος είναι ο πρέσβης Αλέξανδρος Σάνδης, θέσεις ειδικών συμβούλων έχουν οι κκ. K. Μπίτσιος, K. Μπαξεβάνης, I. Μαλούκος, οι κυρίες Δήμητρα Ράμμου, Θεοφανία Καρτάλη-Παπαδοπούλου και Δήμητρα Παπατριανταφύλλου, ενώ αποσπασμένες είναι οι κυρίες Κωνσταντίνα Σαμαρά-Βαρελά, Ευρυδίκη Μουρελάτου και Βασιλική Παπαγιάννη-Γκίκα.
3. Οικονομικό γραφείο για την «παρακολούθηση της υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής στα θέματα οικονομίας και ανάπτυξης». Προβλέπονται οκτώ θέσεις, αλλά έχουν καλυφθεί οι πέντε. Προϊσταμένη είναι η κυρία Ελένη Δενδρινού, ειδικός σύμβουλος ο κ. N. Τριτάρης και μετακλητοί οι κυρίες Κυριακή Βιλαντώνη, Μαρία Ιωάννου και ο κ. Δ. Δρακόπουλος.
4. Γραφείο για Θέματα Ποιότητας Ζωής, για την «παρακολούθηση θεμάτων που άπτονται της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών». Στις επτά προβλεπόμενες θέσεις υπηρετούν μόνο τρεις μετακλητοί υπάλληλοι, οι κυρίες Ευθυμία Μπασέκη, Βαρβάρα Λουκέρη και Μαρία-Ηλιάνα Προβίτα, ενώ πριν από λίγες ημέρες ανακλήθηκε ο διορισμός του κ. H. Παλιαλέξη (που είχε τοποθετηθεί εκεί πέρυσι τον Μάιο).
5. Γραφείο Κοινωνικού Διαλόγου και Επικοινωνίας με αρμοδιότητα τη «σύνδεση και τον διάλογο με πολιτικούς, κοινωνικούς και εργασιακούς φορείς» και τον «σχεδιασμό σχετικών παρεμβάσεων και δράσεων». Από τις έξι προβλεπόμενες θέσεις έχουν καλυφθεί τέσσερις από τον ειδικό σύμβουλο κ. X. Βαλταδώρο (με απόσπαση από το ΓΕΣ) και ως μετακλητούς υπαλλήλους τις κυρίες Αννα Παπαντωνίου, Ευγενία Πατσιατζή και Ιωάννα Γεωργακοπούλου (της οποίας προ ημερών ανακλήθηκε ο διορισμός).
6. Γραφείο Οργάνωσης και Διοίκησης. Πρόκειται για το πλέον πολυπρόσωπο γραφείο, το οποίο έχει έξι διαφορετικά τμήματα: Διοίκησης, Σχέσεων με τους Πολίτες, Γραμματείας, Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Τμήμα Ασφαλείας με επικεφαλής αξιωματικό της Αστυνομίας και δύναμη, τα μέλη της οποίας δεν ανακοινώνονται για ευνόητους λόγους. Στο ίδιο γραφείο υπάγεται επίσης η Υπηρεσία Διοικητικής Μέριμνας, στην αρμοδιότητα της οποίας «ανήκει η φροντίδα της προετοιμασίας και η εκτέλεση των προγραμματισμένων επίσημων γευμάτων, δεξιώσεων και κάθε είδους εκδηλώσεων».Στην πλήρη ανάπτυξή του και με εξαίρεση τη δύναμη του Τμήματος Ασφαλείας, το οργανόγραμμα προβλέπει τη στελέχωση του εν λόγω γραφείου από 63 άτομα (προϊστάμενος, 10 ειδικοί σύμβουλοι και συνεργάτες, ιδιαιτέρα γραμματεύς, τρεις ειδικοί γραμματείς, 34 μετακλητοί, δύο καθαρίστριες, ενώ στην Υπηρεσία Διοικητικής Μέριμνας προβλέπονται θέσεις διαχειριστή-επιστάτη, βοηθού διαχειριστή-επιστάτη, τριών ηλεκτροτεχνιτών, υδραυλικού, ξυλουργού, μαγείρου, τριών σερβιτόρων, τεσσάρων καθαριστριών, τεσσάρων επιμελητών, κηπουρού, δύο εργατών, δύο τηλεφωνητών και ελαιοχρωματιστή.
Προϊσταμένη του γραφείου είναι η κυρία Στυλιανή Δελή, που έχει υπό τη δικαιοδοσία της 35 άτομα. Σε θέσεις ειδικών συμβούλων υπηρετούν οι κυρίες Ντόρα Βυζοβίτου (με απόσπαση από τη Βουλή), Μαρία Μαργαρίτη (απόσπαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο Γρεβενών), Μαρία Γατή, Μαρία Γαλανού, ο κ. M. Λιακόπουλος, ενώ προσφάτως ανακλήθηκε ο διορισμός του κ. Αντ. Γιαννόπουλου. Μετακλητοί υπάλληλοι είναι οι κκ. Γρ. Δουμάνης, X. Τσάκαλος, X. Γκιόκας, K. Ναϊδάς, X. Δούβος, Π. Σταθάς, Δ. Αγγελής, οι κυρίες Μαρία Χριστοπούλου, Θεοδώρα Δραγανίγου, Αλεξάνδρα Κρυστάλλη, Χαρίκλεια Νέτη, Ιφιγένεια Λυράκη, Αφροδίτη Σταμούλη, Ευαγγελία Παρασκευά, Ελεωνόρα Εξηντάρη, Ιωάννα Ρουμπέση, Μαγδαληνή Ασλάνογλου, Πολυξένη Λιακοπούλου, Μαρία Κυριαζή, Ειρήνη Ζαρκινού, Ελένη Τενεδίου, Γεωργία Γκόνη, Ελενα Χατζηανδρέου, (της οποίας προ ημερών ανακλήθηκε ο διορισμός), Ειρήνη Σπυροπούλου, Γεωργία Γιαννοπούλου και Βαρβάρα Γεωργαντή ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο ανακλήθηκε ο διορισμός της κυρίας Ειρήνης Παταργιά. Υπηρετούν ακόμη τέσσερις με απόσπαση, οι κκ. I. Σγαρδέλης, X. Σκαρμούτσος, Γ. Αποστολόπουλος (από την ΕΥΔΑΠ) και η κυρία Ελένη Κωστάκη (από το υπουργείο Οικονομικών) που ασκεί επίσης καθήκοντα ιδιαιτέρας γραμματέως του Πρωθυπουργού.
H Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης
Ξεχωριστή υπηρεσία που «υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό»είναι και η Γενική Γραμματεία Κυβέρνησης, όπως έχει μετονομασθεί από τις αρχές του 2004 η παλαιά Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου.
Γενικός γραμματέας της κυβέρνησης είναι ο καθηγητής κ. A. Καρράς, ο οποίος έχει καλύψει σχεδόν τις μισές από τις προβλεπόμενες 44 θέσεις για τις υπηρεσίες που είναι υπό την εποπτεία του (τρεις προϊστάμενοι στο ιδιαίτερο γραφείο του, στο νομικό γραφείο και στο γραφείο διοικητικής και οικονομικής υποστήριξης, 12 ειδικοί σύμβουλοι, οκτώ ειδικοί συνεργάτες, 15 μετακλητοί, ένας επιμελητής, δύο οδηγοί και τρεις καθαρίστριες).
Προϊστάμενος του ιδιαίτερου γραφείου του γενικού γραμματέα είναι ο κ. Δ. Λειβαδέας (αποσπασμένος από το υπουργείο Υγείας). Ως ειδικοί σύμβουλοι υπηρετούν οι κκ. K. Μπακογιάννης (με απόσπαση από τον Συνήγορο του Πολίτη), X. Τσιλιώτης, K. Βυζοβίτης (με απόσπαση από τη Βουλή), η κυρία Αδαμαντία Καλούδη, η καθηγήτρια κυρία Θεοδώρα Αντωνίου, οι δικηγόροι κκ. H. Μικρουλέας, Π. Ανδρικόπουλος, E. Γούλας και η κυρία Παναγιώτα Χαλανούλη. Ειδικές συνεργάτιδες είναι οι κυρίες Ευφροσύνη Αθανασοπούλου, Κωνσταντίνα Τσαρτσάλη (δικηγόρος) και Αναστασία Λιάκου (φιλόλογος). Ως μετακλητοί υπάλληλοι υπηρετούν οι κυρίες Φιλομήλα Τζόλα, Μαρία Αγγελοπούλου, Στέλλα Χαϊνά, Μεταξία Καφαντάρη, Ελένη Τεμπέλη, Αικατερίνη Καρπουζοπούλου και Ελένη Ευθυμίου. Με απόσπαση προσφέρουν υπηρεσίες οι κκ. K. Παναγιώτου (αρχιφύλακας της Τροχαίας) και X. Πλούμης (αστυφύλακας) ως οδηγοί, καθώς και η κυρία Μαρία Ξεπλάτη (από ΔΟΥ Πειραιά).
Ο Πρωθυπουργός πάντως διατηρεί πολιτικό γραφείο και με την ιδιότητα του υπουργού Πολιτισμού που κατέχει. Σε αυτό υπηρετούν τέσσερα πρόσωπα: ο κ. I. Ζωργιός ως ειδικός σύμβουλος, η κυρία Αικατερίνη Τζουνή ως ειδική συνεργάτις και με απόσπαση από το υπουργείο Παιδείας η κυρία Ελένη Ρέβη (καθηγήτρια Καλλιτεχνικών) και ο κ. A. Πανώρης (φυσικός).
Στον Πρωθυπουργό, τέλος, υπάγονται τυπικά και οι αρκετοί υπηρετούντες ως σύμβουλοι και μετακλητοί στις Γενικές Γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης του πρώην υπουργείου Τύπου, αν και στην πράξη αυτές είναι υπό την εποπτεία του υπουργού Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλου.