Στα βαθιά νερά της ελληνικής πολιτικής σκηνής επιστρέφει από τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά τις επισκέψεις του σε Βερολίνο και Παρίσι, καθώς το μήνυμα της τρόικας είναι ότι τα επώδυνα μέτρα των 11,6 δισ. ευρώ θα πρέπει να...
ψηφιστούν το ταχύτερο δυνατόν από την ελληνική Βουλή.
Επί της ουσίας, η ψήφιση των μέτρων αποτελεί για την ΕΕ και το ΔΝΤ προαπαιτούμενο για τη θετική αξιολόγηση της τρόικας και «διαβατήριο» για την επόμενη δόση και την επιμήκυνση.
Η δυσαρέσκεια, πάντως, των θεσμικών πιστωτών μας σχετικά με την καθυστέρηση που σημειώνεται στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων, είναι εμφανής.
Ο κ. Σαμαράς φέρεται αποφασισμένος να τηρήσει τις δεσμεύσεις, ενώ σημαντικός θα είναι ο υποστηριστικός ρόλος της ΕΚΤ.
Όμως, προεξοφλείται πως η ψήφιση του συνόλου των μέτρων έως τα μέσα Οκτωβρίου – είναι υπό συζήτηση εάν θα περάσουν ως κομμάτι του προϋπολογισμού ή όχι – θα προκαλέσει κραδασμούς στις ΚΟ της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Επίσης ο πρωθυπουργός είναι πιθανόν να δεχθεί κριτική από τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη για τη διαπραγματευτική κριτική.
Με βάση το κατ’ αρχής χρονοδιάγραμμα, έως τις 14 Σεπτεμβρίου που είναι προγραμματισμένο το άτυπο Eurogroup, θα πρέπει να είναι έτοιμο το πακέτο των μέτρων και το προσχέδιο του προϋπολογισμού, έτσι ώστε να περάσουν από τη Βουλή έως τις 8 Οκτωβρίου, που είναι το επόμενο επίσημο Eurogroup,και πάντως όλα να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 18 Οκτωβρίου, οπότε η προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής.
Οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ φέρονται να προέκριναν τα μέτρα να ψηφιστούν με δόσεις, δηλαδή ορισμένα άμεσα, άλλα να ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2013 και άλλα να μετατεθούν για αργότερα, ώστε να μειωθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά και να καμφθούν οι αντιρρήσεις μεμονωμένων βουλευτών και από τα τρία κόμματα.
Σε κάθε περίπτωση, το όλο θέμα θα διευθετηθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς πρόθεση του κ. Σαμαρά είναι να συναντηθεί εντός της εβδομάδας με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, προκειμένου να τους ενημερώσεις για τις επαφές του με Μέρκελ και Ολάντ, αλλά και να συζητηθούν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.