Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

«Παγώνουν» οι συζητήσεις για ανταλλαγή δανείων μεταξύ Τράπεζας Κύπρου και Alpha...




«Παγώνουν» επ’ αόριστον, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Καθημερινή, οι συζητήσεις του συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου για «ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων» με την ALPHA Bank.

Αιτία της διακοπής των διαπραγματεύσεων φέρεται να είναι η...
απουσία ασφαλών αποτιμήσεων για το ύψος των επισφαλειών που συγκεντρώνουν τα χαρτοφυλάκια των δύο ιδρυμάτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, καθώς και η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας του νησιωτικού κράτους να «διερευνήσει τις ενέργειες που οδήγησαν στην κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Οδηγός της Τράπεζας Κύπρου στις διαπραγματεύσεις ήταν η επιθυμία της να αποφύγει το ενδεχόμενο κρατικοποίησης, η βούληση απαγκίστρωσή της από την ελληνική αγορά και η επιθυμία πώλησης ασφαλιστικών δραστηριοτήτων και πιθανώς θυγατρικών στο εξωτερικό.

Ανεπίσημες πηγές υπολογίζουν τις κεφαλαιακές ανάγκες του κυπριακού ομίλου σε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, μολονότι η ασφαλής εκτίμηση των κεφαλαιακών προβλημάτων του ιδρύματος θα προέκυπτε μονάχα κατόπιν σοβαρής αποτίμησης. Στο πλαίσιο αυτό, και δεδομένης της παρουσίας της τρόικα στη μεγαλόνησο, δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί το ελληνικό μοντέλο και να διενεργηθεί ένας εσωτερικός έλεγχος από λογιστική εταιρεία σαν τη BlackRock...