Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Πιάσε από τα φθηνά τσιγάρα...




Σε κατακόρυφη πτώση του τζίρου έχουν οδηγηθεί οι περιπτερούχοι του Βόλου με αποτέλεσμα, όπως λένε, να έχουν περιέλθει σε κατάσταση απόγνωσης. Σύμφωνα με τις προσωπικές τους εκτιμήσεις ο τζίρος έχει πέσει τουλάχιστον 30%, αφού πολλοί πελάτες πλέον έχουν...

κόψει τα τσιγάρα, τις λιχουδιές, τα περιοδικά και τις εφημερίδες. Υπάρχουν πελάτες που ζητούν την πιο φθηνή μάρκα τσιγάρων για να αγοράσουν, ενώ κατακόρυφη πτώση παρατηρούν και στις κάρτες κινητής τηλεφωνίας, περιγράφουν επαγγελματίες του χώρου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο να πηγαίνουν τακτικοί πελάτες και να λένε στους περιπτερούχους ότι εξαιτίας των περικοπών αναγκάζονται να κόβουν συνήθειες χρόνων όπως το αγαπημένο τους περιοδικό ή την καθημερινή τους εφημερίδα.

«Κάποτε ερχότανε ο πελάτης και μαζί με την εφημερίδα του αγόραζε τσιγάρα, σοκολάτες και καραμέλες για τα εγγόνια του. Σήμερα μετά βίας αγοράζει τα τσιγάρα και να μου το θυμηθείτε, σε λίγο δεν θα ξαναβγούν καθόλου και θα αναγκαστούν να κόψουν ακόμη και το κάπνισμα», τονίζει ιδιοκτήτης περιπτέρου στην παραλία του Βόλου.

Χαρακτηριστικά ο κ. Δημήτρης Γιωργακής, ιδιοκτήτης περιπτέρου αναφέρει : « Εδώ και δύο χρόνια έχουμε σταθερή πτώση του τζίρου, και το πρόβλημα με τα περίπτερα της παραλίας είναι ότι δουλεύουν μόνο τους τρεις μήνες του καλοκαιριού. Με το που θα μπει ο Σεπτέμβριος «κόβει» και η κίνηση από την παραλία. Δηλαδή προσπαθούμε να δουλέψουμε τρεις μήνες για να ζήσουμε το χειμώνα. Η μόνη λύση είναι να μειώσουμε τα έξοδα».

Όσον αφορά στις μειώσεις που παρατηρεί ο κ. Γιωργάκης αναφέρει : «Υπήρχαν καπνιστές φανατικοί, που αγόραζαν τρία-τέσσερα πακέτα, άλλοτε κούτες, και τώρα με τη βία αγοράζουν κάθε δεύτερη ημέρα το πακέτο τους. Και από τα 3,80 μιας συσκευασίας καπνού ή τα 3,50 ενός πακέτου τσιγάρων στην τσέπη του κάθε περιπτερά θα μείνουν 8-10 λεπτά του ευρώ μετά την αφαίρεση των επιβαρύνσεων της φορολογίας και τις παρακρατήσεις. Κατά τα άλλα, ο περιπτεράς θεωρείται πλούσιος ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση και με τις κάρτες κινητής τηλεφωνίας όπου το κέρδος του περιπτερά είναι μηδαμινό».

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Παπαθεοδώρου, ιδιοκτήτης περιπτέρου επισημαίνει ότι έχουν περάσει οι καλές εποχές των περιπτέρων : «Ο κόσμος γενικά έχει μειώσει τα πάντα. Προσωπικά θεωρώ ότι ο τζίρος έχει τουλάχιστον στο 30% στα κεντρικά περίπτερα, ενώ στα συνοικιακά περίπτερα αυτός ο αριθμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος. Τα πάγια έξοδα του περιπτέρου περιλαμβάνουν ρεύμα, τηλέφωνο και το ενοίκιο. Πολλές φορές δυσκολευόμαστε να ανταπεξέλθουμε».

Όπως αναφέρει ο κ. Παπαθεοδώρου, παρατηρεί κάτι που του συμβαίνει για πρώτη φορά, δηλαδή έρχονται πελάτες και ζητούν την πιο φθηνή μάρκα τσιγάρων και αν δεν την βρουν πηγαίνουν σε άλλο περίπτερο. «Πλέον οι φθηνές μάρκες τσιγάρων έχουν απορροφήσει το μεγαλύτερο ποσοστό των πελατών, δηλαδή πάνω από το 50%».

Βέβαια ο μεγαλύτερος φόβος των περιπτεράδων είναι τα «λουκέτα», αφού υπάρχουν περίπου 80 περιπτώσεις ιδιοκτητών περιπτέρου που οδηγήθηκαν στο κλείσιμο και αποδεικνύουν στην πράξη ότι δεν ξέφυγαν ούτε αυτά από την οικονομική κρίση.

Όπως προσθέτει ο κ. Παπαθεοδώρου: «Τα περίπτερα που μέχρι και πέρυσι ήταν σημείο αναφοράς για τους πολίτες, βιώνουν πλέον την δική τους κρίση, με τις υποχρεώσεις να είναι δυσβάσταχτες και εκφράζονται πλέον φόβοι ότι μέχρι το τέλος του έτους θα ακολουθήσουν και άλλα λουκέτα.

Την χειρότερη εποχή των τελευταίων χρόνων, θεωρεί ότι βιώνουν τα περίπτερα η κ. Τασούλα Γκότα, υπάλληλος σε περίπτερο, η οποία εξέφρασε τους φόβους της ότι τον χειμώνα θα ξεκαθαρίσει η εικόνα, με το ποια περίπτερα θα καταφέρουν να επιβιώσουν και ποια περίπτερα θα αναγκαστούν να κλείσουν: « Η ζήτηση έχει εστιαστεί πλέον στην αγορά τσιγάρων και τα υπόλοιπα προϊόντα μένουν στα αζήτητα, αφού οι πολίτες αρνούνται να διαθέσουν χρήματα ακόμη και για να αγοράσουν τσίχλες, ελλείψει χρημάτων. Συνεχίζουμε να πουλάμε τσιγάρα γιατί αυτό είναι η δουλειά μας αλλά η αλήθεια είναι ότι το ποσοστό του κέρδους έχει μειωθεί δραματικά και ενώ όλα τα υπόλοιπα είδη τα αγοράζουμε πλέον πιο ακριβά, προσπαθούμε να διατηρήσουμε τις τιμές στα ίδια επίπεδα, με ότι σημαίνει αυτό για το τζίρο μας», σημειώνει η κ. Γκότα.

Από την άλλη πλευρά, οι υποχρεώσεις των περιπτεράδων έχουν αυξηθεί δραματικά, εισφορές και χαράτσια τους έχουν κυριολεκτικά « τσακίσει» και δεν γνωρίζουν πόσο θα αντέξουν ακόμη. Πλέον το κλείσιμο πολλών περιπτέρων δεν αποτέλεσε έκπληξη για κανέναν, αφού αυτοί που βιώνουν το επάγγελμα γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα την κατάσταση και όπως λένε είναι φυσικό επακόλουθο...

Τα περίπτερα που έχουν κλείσει μοιάζουν πλέον με φαντάσματα του παρελθόντος και απλά έρχονται να επιβεβαιώσουν και αυτά ότι η κρίση δεν αποτελεί αποκύημα φαντασίας, ούτε πρόκειται για ένα προϊόν εσωτερικής κατανάλωσης, το αντίθετο μάλιστα, είναι υπαρκτή και είναι στην περιοχή μας. Πόσοι θ’ αντέξουν παραμένει άγνωστο και αυτό είναι κάτι που θα το δείξει ο χρόνος.

Ωστόσο υπάρχουν και οι αισιόδοξοι του επαγγέλματος που πιστεύουν ότι τα πράγματα θα φτιάξουν και ότι θα επανέλθουν τα πράγματα όπως ήταν παλιά, χαρακτηριστικό παράδειγμα η κ. Λένα Παπαϊωάννου, υπάλληλος σε περίπτερο, η οποία τονίζει : «Θεωρώ ότι η κατάσταση δεν έχει μεγάλες διαφορές με το παρελθόν. Ωστόσο εξαιτίας των συχνών αλλαγών στις τιμές των τσιγάρων, ο κόσμος αναγκάζεται να αγοράζει την μια ημέρα μια μάρκα τσιγάρων και την επόμενη να την αλλάζει επειδή αυξήθηκε η τιμή. Γενικότερα όμως δεν έχουμε τραγικές μειώσεις στους τζίρους μας. Η κατάσταση που επικρατεί στα περίπτερα είναι αλληλένδετη με αυτήν που επικρατεί σε ολόκληρη την χώρα», επεσήμανε η κ. Παπαϊωάννου.