Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Κλειστός ο δήμος Δίου-Ολύμπου την Τετάρτη 12/9 και την Πέμπτη 13/9/2012



ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
* ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 12/9 ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
* ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ13/9 ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΩΝ
Κλειστός θα είναι ο δήμος Δίου-Ολύμπου την Τετάρτη 12/9 και την Πέμπτη 13/9/2012διαμαρτυρόμενος για την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αυτοδιοίκηση λόγων των περικοπών που έχουν γίνει, αλλά και για τις περαιτέρω περικοπές που έχουν αποφασιστεί σε κεντρικό επίπεδο.

Η διήμερη διαμαρτυρία πραγματοποιείται στο πλαίσιο αποφάσεων που έχουν ληφθεί από τη γενική συνέλευση της κεντρικής ένωσης δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Συγκεκριμένα,την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίουθα είναι στην Αθήνα για να συμμετάσχει στην πανελλαδική συγκέντρωση των δημάρχων που θα γίνει στη πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11.00 το πρωί. Στη συνέχεια,θα πραγματοποιηθεί πορεία προς το υπουργείο οικονομικών όπου μια αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ θα έχει συνάντηση με τον υπουργό οικονομικών.
Την επόμενη μέρα, Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ θα έχει συνάντηση με το προεδρείο της βουλής των Ελλήνων όπου θα γίνει μια ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση των δήμων της χώρας και θα καθοριστεί κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών δημόσιας διοίκησης και οικονομικών με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΕ
Σε ενημερωτικό φυλλάδιο που έχει εκδώσει η κεντρική ένωση δήμων Ελλάδας αναφέρει τα εξής:
«Τι ζητάει η κυβέρνηση από τους δήμους;
Η απόφαση της κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά 30% -που ήδη είναι μειωμένες κατά 60% την τριετία 2010, 2011 και 2012-επιβεβαιώνει με τον πλέον δραματικό τρόπο αυτό για το οποίο εγκαίρως είχαμε προειδοποιήσει, δηλαδή την κατάρρευση της λειτουργίας των δήμων και την ακύρωση του κοινωνικού της ρόλου.
Οι νέες μειώσεις στην κρατική χρηματοδότηση των δήμων:
· Απειλούν όλες τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης (παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικά ιατρεία, κοινωνικά παντοπωλεία, πρόγραμμα συντήρησης σχολείων, παιδικών χαρών, πλατειών, τις υποδομές και τις δράσεις στους τομείς πολιτισμού και αθλητισμού).
· Οδηγούν τους δήμους σε αδυναμία πληρωμών των εργαζομένων και σε αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών τους.
Οι δήμαρχοι της χώρας γνωρίζουμε πολύ καλά την άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα μας.
Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει συνεισφέρει πολύ περισσότερο από κάθε άλλο υπουργείο ή δημόσιο φορέα στην εξοικονόμηση χρημάτων για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Τι έχουν κάνει οι δήμοι μέχρι σήμερα;
· Από το 2010 η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης φτάνει στο 60%.
· Από1/1/2011 οι δήμοι έχουν μειωθεί από 1.034 σε 325, οι δημοτικές επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα από 5.880 έχουν μειωθεί σε 1.138, οι αμοιβές των αιρετών έχουν μειωθεί κατά 54% καθώς και πολλές άλλες ακόμα μειώσεις που έχουν επιβληθεί και οδήγησαν σε πολύ σημαντικές περιστολές δαπανών. Πρόκειται για μειώσεις και για διαρθρωτικές αλλαγές που δεν έχουν προηγούμενο σε κανένα υπουργείο ή οργανισμό ή φορέα του δημοσίου.
Εάν αυτό είχε γίνει στο σύνολο του κράτους, η γενική κατάσταση της χώρας θα ήταν καλύτερη και δεν θα υπήρχε ανάγκη για πρόσθετα επώδυνα μέτρα.
Γιατί κάνουμε τις κινητοποιήσεις μας;
Έχουμε λοιπόν την υποχρέωση απέναντι στους πολίτες και στη χώρα να διατηρήσουμε τις βασικές προνοιακές και κοινωνικές παροχές οι οποίες διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή.
Γι αυτό αποφασίσαμε:
· Διήμερη αναστολή λειτουργίας των δήμων την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου2012.
· Συγκέντρωση– πορεία και συνάντηση με τον υπουργό οικονομικών και το προεδρείο της βουλής.
Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα που προκαλούν αυτές οι κινητοποιήσεις στην καθημερινή ζωή των πολιτών είναι μεν σημαντικά αλλά θεωρούμε ότι είναι ελάχιστα σε σχέση με την ολοκληρωτική κατάρρευση των δήμων».