Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Παζάρι με την τρόικα για σύνταξη στα 66...




Πιθανή η αύξηση του ορίου ηλικίας κατά έναν χρόνο, αφού από την κοστολόγηση που ήδη έχει γίνει αναμένεται να εξοικονομούνται 900 εκατ. ευρώ ετησίως

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα βρίσκεται πλέον και η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως παραδέχονταν ...

αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες. Υπέρ του μέτρου σύμφωνα με πληροφορίες, τάσσεται η τρόικα προκειμένου να αντικαταστήσει άλλες προτάσεις μέτρων που η ίδια έχει απορρίψει.
Από την κοστολόγηση που ήδη έχει κάνει το υπουργείο Οικονομικών προκύπτει ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 χρόνια που είναι σήμερα στα 66 χρόνια οδηγεί σε εξοικονόμηση δαπανών 900 εκατ. ευρώ ετησίως. .
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, με το μέτρο αυτό θα αποφεύγονταν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Σημειώνεται ότι στην Ευρώπη υπάρχουν χώρες που έχουν αποφασίσει να αυξήσουν στα 67 έτη το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.
Πάντως, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με διαδοχικά κρας τεστ έως το τέλος της εβδομάδας, ενώ το σκληρό παζάρι με την τρόικα παρατείνει κατά μία εβδομάδα, όπως όλα δείχνουν, και την οριστικοποίηση του πακέτου με τις περικοπές των 11,88 δισ. ευρώ.
Με αφετηρία τη σημερινή μετάβαση-εξπρές του Αντώνη Σαμαρά στη Φρανκφούρτη και τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, το πρόγραμμα των δοκιμασιών θα συνεχιστεί μεθαύριο, με την επίσκεψη του γάλλου υπουργού Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα, και θα κλείσει με την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στην Κύπρο την προσεχή Παρασκευή, την οποία θα παρακολουθήσει και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η διελκυστίνδα με την τρόικα, η οποία επιμένει στις ενστάσεις της για μια σειρά μέτρων στο κυβερνητικό πακέτο των 11,88 δισ. ευρώ.
«Προσπαθούμε να τους πείσουμε για την ορθότητα των δικών μας επιχειρημάτων», παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας. Την ίδια ώρα συνεργάτες του Πρωθυπουργού προεξοφλούσαν ότι τελική συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει πριν από το Eurogroup της 14ης Σεπτεμβρίου, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα στη συνεδρίαση της Λευκωσίας να παρουσιαστεί το γενικό πλαίσιο και όχι η πλήρης λίστα των περικοπών. Αντιστοίχως, κατά μία εβδομάδα θα παραταθεί και το χρονοδιάγραμμα για την ψήφιση των νέων μέτρων από τη Βουλή.
ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ. Το πιεστικό κλίμα ωστόσο μέσα στο οποίο κινείται πλέον η κυβέρνηση ανάγκασε χθες το πρωί τον κ. Σαμαρά, πριν από τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της τρόικας, να καλέσει επειγόντως στο Μαξίμου από κοινού τους τέσσερις υπουργούς (Εθνικής Αμυνας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών, Υγείας) που διαχειρίζονται τα περισσότερα από τα μέτρα τα οποία απορρίπτονται ή βρίσκονται στις γκρίζες ζώνες των δανειστών.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς ο Πάνος Παναγιωτόπουλος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα νέο «μαχαίρι» στους μισθούς των ενστόλων και ο Αντώνης Μανιτάκης με την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων, ιδίως από οργανισμούς που θα καταργηθούν.
Η δυσκολία της εξίσωσης, την οποία αντιλαμβάνεται και ο Πρωθυπουργός, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, προκαλεί βραχυκύκλωμα στα δύο υπουργεία και ήδη αναζητούνται τρίτες λύσεις, εκτός των μισθολογικών περικοπών και των απολύσεων.
Ο κ. Σαμαράς φέρεται ότι μετέφερε χωρίς περιστροφές το μήνυμα στον υπουργό Εθνικής Αμυνας πως θα πρέπει να περικοπούν «καθαρές δαπάνες» και όχι να μετατεθεί χρονικά η αποπληρωμή των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ. Παράλληλα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεξεργάζεται μια πρόταση που θα βασίζεται στην επίσπευση των συνταξιοδοτήσεων, στην αυστηρή τήρηση της αναλογίας 1:10 ανάμεσα στις προσλήψεις και στις αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων και θα παραμερίζει σε μεγάλο βαθμό το σχέδιο της εργασιακής εφεδρείας, υπό τη μορφή της διαθεσιμότητας, που είχε προκρίνει η κυβέρνηση.
Τέλος, νέο «πειστικό» πλαίσιο για την εξοικονόμηση πόρων μέσω της προβλεπόμενης μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης αναζητείται στην περίπτωση του υπουργείου Υγείας.
Εξοικονόμηση
από φωτοβολταϊκά
Στο πράσινο φως της τρόικας ευελπιστούν στο υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με πρόταση του κ. Στυλιανίδη για εξοικονόμηση 718 εκατ. ευρώ μέσω ενός αναπτυξιακού σχεδίου. Πρόκειται για την εξασφάλιση 80 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στα σχολεία, που θα καλύπτουν μεγάλο μέρος από τις ενεργειακές ανάγκες τους. ...