Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΥΠΡΟΣ; Εκτός ελέγχου η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία...




Η κατάσταση πλέον φαίνεται να βρίσκεται εκτός ελέγχου, καθώς τα κρατικά νοσηλευτήρια ξεπέρασαν τα όρια αντοχής και δε μπορούν να ανταποκριθούν στον αυξημένο αριθμό των ασθενών, που αποτείνονται για παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Και ενώ...
αυτά συμβαίνουν, Κυβέρνηση και Βουλή, Υπουργείο Υγείας και ιδιωτικά νοσηλευτήρια ερίζουν για τα τέλη νοσηλείας και για την υποστελέχωση των νοσοκομείων.

Ο Υπουργός Υγείας, Σταύρος Μαλάς, κάλεσε χθες τους ιδιώτες γιατρούς να προχωρήσουν σε μείωση των τιμών τους, προκειμένου ν’ αντεπεξέλθουν των δυσκολιών και να βοηθήσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια να αναπνεύσουν.

Ο κ. Μαλάς, σε δηλώσεις στις «Τομές στα Γεγονότα» του «Σίγμα», αποκάλυψε, μάλιστα, ότι το Υπουργείο εξάντλησε τα όρια διοχέτευσης ασθενών στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και πρόσφατα πήρε επιστολή από το Υπουργείο Οικονομικών να τερματίσει την αποστολή ασθενών.

Οι ιδιωτικές κλινικές απάντησαν στον κ. Μαλά ότι έχουν ήδη μειώσει τις τιμές νοσηλείας, στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν.

Στη Βουλή, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Κώστας Κωνσταντίνου, επέκρινε το Υπουργείο Υγείας ότι δεν έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τις ανάγκες των δημόσιων νοσηλευτηρίων και όταν το πράξει, η Βουλή δεν θα αρνηθεί να ξεπαγώσει τις θέσεις, τις οποίες έχουν ανάγκη τα νοσοκομεία.

Από την πλευρά του ο Σταύρος Μαλάς υπενθύμισε ότι εκκρεμεί το ξεπάγωμα 50 θέσεων έκτακτου νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο χρειάζεται επειγόντως.

Όταν έχουμε περικοπές κονδυλίων ή μη αποδέσμευση κονδυλίων για την υγεία, το κόστος είναι πάντα ανθρώπινες ζωές δήλωσε ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, Θεόδωρος Κυπριανού.

Το περιστατικό, στο οποίο αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας,
με την ηλικιωμένη, η οποία κατέληξε μετά από επιπλοκή, αφού βγήκε από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και μεταφέρθηκε σε θάλαμο νοσηλείας, δεν είναι μεμονωμένο, είπε ο κ. Κυπριανού, είναι όμως ενδεικτικό.

Είναι πολλά, δήλωσε, τα περιστατικά στη διάρκεια του χρόνου, όπου εντός της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας επενδύονται χρήμα, χρόνος και προσπάθεια για να σωθεί η ζωή ενός ανθρώπου και βγαίνοντας από την εντατική, επειδή δεν υπάρχει Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, τα περιστατικά αυτά καταλήγουν είτε να χαθούν, είτε να έχουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους, όντας σε ένα περιβάλλον, όπου εξ αντικειμένου δεν δύναται να τους παρασχεθεί η φροντίδα, την οποία χρειάζονται.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται περίπου 800 ασθενείς το χρόνο. Για το 80% από αυτούς η ζωή τους κερδίζεται και οι περισσότεροι από αυτούς, όταν εξέρχονται της Μονάδας περνούν μία περίοδο, η οποία είναι εξαιρετικά ευαίσθητη. Κατά συνέπεια πρέπει να είναι αντί σε ένα συνηθισμένο θάλαμο νοσηλείας, σε μία Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Η Μονάδα αυτή, εξηγεί, δεν υπάρχει, λόγω έλλειψης υποδομών γενικότερα, και όχι μόνο λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

Η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας , σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, χρειάζεται για να λειτουργήσει περίπου τριάντα νοσηλευτές και τέσσερις με πέντε θέσεις ιατρών. Αν αποδεσμευθούν τα κονδύλια γι αυτές τις θέσεις, είπε, η Μονάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει άμεσα.

Τα κονδύλια για την υγεία, ανέφερε, είναι περιορισμένα και πρέπει να τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις ανάγκες για να αποδώσουν.

Η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, τόνισε, είναι προτεραιότητα.

Αν βελτιώσουμε, υπέδειξε, τις συνθήκες νοσηλείας των ασθενών, που εξέρχονται της Εντατικής Μονάδας, θα μπορούσαν να κερδηθούν 10 με 15 ζωές το χρόνο.

Εκτός από το θέμα της διάθεσης περισσοτέρων κονδυλίων,
ο κ. Κυπριανού, υποδεικνύει και την ανάγκη σοβαρού σχεδιασμού της ανακατανομής τους, ώστε τα κονδύλια για την υγεία να διατίθενται με τρόπο, που να είναι αποτελεσματικός, κι αυτό να μεταφράζεται σε κέρδος περισσοτέρων ζωών και ποιότητας ζωής.