Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Από 1η Απριλίου ο νέος κατώτατος μισθός...





Δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο. Όντως, η πρώτη εφαρμογή του «νέου μηχανισμού κατώτατου μισθού» θα ισχύσει από την 1η Απριλίου του 2013.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ενεργειών που δημοσιοποίησε την Κυριακή ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γ. Βρούτσης σχετικά με τον...
μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, τα νέα μισθολογικά όρια εισόδου στην αγορά εργασίας που θα ισχύσουν από τον Απρίλιο θα καθοριστούν με διαφορετικό, από τον ισχύοντα, τρόπο. Δηλαδή δεν θα προκύπτουν ως αποτέλεσμα συμφωνίας από τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις - Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Θα καθορίζονται με διοικητική απόφαση και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα προβλέπονται επίπεδα χαμηλότερα και από τα 585 ευρώ που ισχύουν σήμερα. Οποιος θεωρεί ότι πρόκειται για ένα αυθαίρετο συμπέρασμα ας λάβει υπόψη ότι τον προσεχή Απρίλιο λήγει και η περίοδος μετενέργειας της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Οπότε και το καντράν (ακόμη και των τριετιών και ενδιάμεσων μισθολογικών κλιμακίων) δύναται να μηδενιστεί προκειμένου να αναπροσδιοριστούν τα κατώτατα επίπεδα προσεγγίζοντας τα επίπεδα γειτονικών χωρών. Μέχρι τότε όλα είναι πιθανά.

Οι λεπτομέρειες του νέου μηχανισμού και του θεωρητικού μοντέλου βάσει του οποίου θα προκριθούν τα νέα επίπεδα μισθών θα έχουν γίνει νόμος του κράτους μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2013. Το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Δεκεμβρίου, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί –μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου– ο κοινωνικός διάλογος, τον οποίο ωστόσο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος χαρακτήρισε ανύπαρκτο αποδίδοντας στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μεγαλοστομίες χωρίς αντίκρισμα. «Η τρόικα υποδεικνύει και η κυβέρνηση επιβάλλει» πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος.

Πάντως, ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης επανέλαβε ότι ο κατώτατος μισθός δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω. «Η χώρα έχει αναλάβει την υποχρέωση, ήδη από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους (ν.4046/2012), να διαμορφώσει έναν νέο μηχανισμό καθορισμού κατώτατου μισθού σε εθνικό επίπεδο. Ο νέος μηχανισμός, συμβαδίζοντας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα παρέχει στο κράτος αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των κατώτατων αμοιβών στην οικονομία, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους... Σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνω ότι ο κατώτατος μισθός δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου ο ανασχεδιασμός του κατώτατου μισθού αποτελεί μνημονιακή απαίτηση και μία εκ των πλέον σημαντικών διαρθρωτικών παρεμβάσεων. «Η ελληνική κυβέρνηση θα νομοθετήσει και θα θέσει σε ισχύ νέο μηχανισμό για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού σε εθνικό επίπεδο. Πρόκειται για εφαρμογή της δέσμευσης που έχει αποτυπωθεί στον ν. 4046/2012 και συγκεκριμένα στο Παράρτημα V-2-ΕΛΛ «Μνημόνιο Συνεννόησης στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής», κεφ. 4.1 «Διασφάλιση της ταχείας προσαρμογής στην αγορά εργασίας και ενίσχυση των θεσμών της αγοράς εργασίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, παραθέτοντας και το σχετικό απόσπασμα από το Μνημόνιο στο οποίο αναφέρεται ότι «η κυβέρνηση θα εργασθεί με τους κοινωνικούς εταίρους για τη μεταρρύθμιση του συστήματος καθορισμού των μισθών σε εθνικό επίπεδο. Έως το τέλος Ιουλίου 2012 θα καταρτιστεί ένα χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η πρόταση θα στοχεύει στην αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην ΕΓΣΣΕ με ελάχιστο ύψος μισθού νομοθετημένο από την κυβέρνηση σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».