Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Συνέντευξη τύπου του δημάρχου Πύδνας Κολινδρού Βαγγέλη Πολύζου εφ’ολης της ύλης



Συνέντευξη τύπου του δημάρχου Πύδνας Κολινδρού Βαγγέλη Πολύζου εφ’ολης της ύλης στο Αιγίνιο με αφορμή την καταψήφιση της πρότασης λήψης δανείου από το δημοτικό συμβούλιο.

-Έργα 36 εκ. ευρώ ενταγμένα ή υπό ένταξη στο δήμο Πύδνας Κολινδρού
-Αναλυτική παρουσίαση στους δημοσιογράφους των οικονομικών στοιχείων του δήμου
-Χάνονται 37 θέσεις εργασίας γιατί ο δήμος δεν μπορεί να ενεργοποιήσει έργα αυτεπιστασίας χωρίς τη δανειοδότηση

Πλήρη οικονομικό απολογισμό και απεικόνιση της ταμειακής κατάστασης του δήμου Πύδνας Κολινδρού από την 1η Ιανουαρίου 2011 που ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου έκανε χθες ο δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού Βαγγέλης Πολύζος, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο κ. Πολύζος, παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία των οικονομικών δεδομένων που βρήκε αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του Καλλικρατικού δήμου για κάθε πρώην δήμο και παρουσίασε τις οικονομικές ενέργειες που έγιναν στη διάρκεια των δυο ετών διοίκησής του.
Ο κ. Πολύζος έκανε αναλυτική και λεπτομερή αναφορά σε όλα τα έργα που είτε βρίσκονται στο στάδιο της ένταξης είτε είναι ενταγμένα, σε όλα τα προγράμματα χρηματοδότησης, ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, Π.Ε.Πιερίας, Δημόσιες Επενδύσεις, Ίδιοι πόροι.
Ανέπτυξε κύρια όμως το σκεπτικό που τον οδήγησε να προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο Πύδνας Κολινδρού την έγκριση για τη σύναψη δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ύψους 1 εκ. ευρώ περίπου, προκειμένου να προχωρήσουν έργα –επενδύσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα που αφενός θα ωφελούσαν το δήμο αναπτυξιακά και αφετέρου οικονομικά, αφού θα προέκυπτε εξοικονόμηση πόρων.
Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι το δάνειο που εισηγήθηκε ο κ. Πολύζος, δεν εγκρίθηκε τελικώς από το Δημοτικό Συμβούλιο αφού εκτός από την αντιπολίτευση αρνητική ψήφο έδωσαν και τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής του ομάδας. Γεγονός που κλήθηκε να σχολιάσει ο δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού και το απέδωσε είτε σε πιέσεις που δέχθηκαν δημοτικοί του σύμβουλοι (π.χ. κ. Βασιλειάδου) είτε σε …προσωπικές φιλοδοξίες στις άλλες δυο περιπτώσεις.
Ο κ. Πολύζος, στηλίτευεσε το γεγονός, λέγοντας πως με την αρνητική τους ψήφο οι δημοτικοί σύμβουλοι που την επέλεξαν, στερούν από το δήμο αφενός σημαντικά έργα ανάπτυξης με πολλαπλασιαστικά οφέλη και αφετέρου από θέσεις εργασίας που ήδη έχουν εγκριθεί μέσω ΕΣΠΑ (37 στο σύνολο) και που λόγω της αδυναμίας εκτέλεσης έργων με αυτεπιστασία ο δήμος θα χάσει.
Αφήνω να σκεφτούν τις συνέπειες αυτές και το γεγονός ότι 37 άνεργοι από την περιοχή μας θα έβρισκαν εργασίας, σε όσους καταψήφισαν τη δανειοδότηση του δήμου.

Τα οικονομικά στοιχεία
Συνολικά τα οικονομικά στοιχεία του δήμου Πύδνας –Κολινδρού την 31-12-2010 οπότε και έκλεισε ο κύκλος των Καποδιστριακών δήμων έφταναν τις οφειλές ύψους 3,2 εκ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2012 ο δήμος είχε καταφέρει να αποπληρώσει οφειλές ύψους 1.3 εκ. ευρώ.
Επιπλέον έδωσε στοιχεία αναλυτικά των οφειλών και δανειοδοτήσεων και των τεσσάρων πρώην δήμων που συνενώθηκαν στο δήμο Πύδνας-Κολινδρού αλλά και των εσόδων του δήμου.
Ταυτόχρονα παρουσίασε τα στοιχεία της σημερινής οικονομικής κατάστασης του δήμου τονίζοντας πως με δεδομένες τις υποχρεώσεις των τεσσάρων πρώην δήμων και τα λειτουργικά έξοδα του νυν δήμου, ο δήμος Πύδνας Κολινδρού οφείλει σήμερα σε δάνεια 1,3 εκ. ευρώ με ετήσια δόση περίπου 313.000 ευρώ.

Το δάνειο που ζήτησε ο ίδιος στο Δ.Σ. ανέρχεται στο 1 εκ. ευρώ, με μηνιαία δόση όχι μεγαλύτερη των 6.000 ευρώ μηνιαίως όπως τόνισε ο κ. Πολύζος. Θα έδιναν όπως είπε τη δυνατότητα στο δήμο να υλοποιήσει έργα και επενδύσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα κάλυπταν με την πλήρη λειτουργία τους τη δαπάνη της μηνιαίας δόσης του δανείου.

Μεταξύ των έργων που παρουσίασε ήταν η ανακαίνιση και ενοικίαση του Ξενοδοχείου Κολινδρού, η αποπεράτωση του Πολιτιστικού Κέντρου Αιγινίου που θα φιλοξενούσε και άλλες υπηρεσίες ή συλλόγους εξοικονομώντας χρήματα για το δήμο, η κατασκευή της πλατείας του Κολινδρού (με αυτεπιστασία και εργαζόμενους από εγκεκριμένο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ), το Πάρκο Αλυκών που θα δημιουργούσε 30 θέσεις εργασίας και θα έπαιρνε αξία όλη η περιοχή.

ΧΑΝΟΝΤΑΙ 37 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ο κ. Πολύζος επεσήμανε πως με τη μη χρηματοδότηση έργων με αυτεπιστασία ο δήμος δεν μπορεί να προχωρήσει στην εγκεκριμένη πρόσληψη 37 ανέργων με ειδικότερες ελαιοχρωματιστών, οικοδόμων, υδραυλικών και ηλεκτρολόγων.
Θα ήταν δημότες μας, είπε ο κ. Πολύζος, που θα εργάζονταν στην περιοχή τους. Αυτά τα χάνει ο δήμος γιατί δεν μπορεί να ενεργοποιήσει έργα με αυτεπιστασία.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Αμέσως μετά ο δήμαρχος παρουσίασε όλα τα έργα του δήμου Πύδνας Κολινδρού που είτε βρίσκονται στο στάδιο της ένταξης είτε εντάχθηκαν ήδη σε χρηματοδοτικά προγράμματα, ενώ έκανε αναλυτική παρουσίαση των έργων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, του Leader της Πιερικής Αναπτυξιακής, του προγράμματος Αλιεία και αυτών που υλοποιεί με ίδιους πόρους.
Παρουσίασε έναν κατάλογο έργων της τάξης των 36 εκ. ευρώ περίπου που έχουν διασφαλίσει τη χρηματοδότησή τους και τόνισε.
Ακόμη ο κ. Πολύζος αναφέρθηκε στην εκπόνηση του επιχειρησιακού προγράμματος του δήμου Πύδνας Κολινδρού που καταρτίστηκε πρώτο σε όλους τους δήμους της Ελλάδας, τον φάκελο υδρευτικής κατάστασης του δήμου που ολοκληρώθηκε αλλά και την δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων με την καταγραφή όλων των ακινήτων του δήμου Πύδνας Κολινδρού.
Αναφερόμενος στο σημείο αυτό στις δυσκολίες και τα προβλήματα του Καλλικράτη είπε πως οι συνενώσεις έδωσαν αρμοδιότητες χωρίς πόρους, καλλιέργησαν ελπίδα στους δημότες ότι οι δήμοι θα γίνουν «μικρά υπουργεία», αφαίρεσε από τους δημότες το ενδιαφέρον τους για τα χωριά τους, διέλυσε όπως είπε χαρακτηριστικά την ελληνική επαρχία.

Αναφερόμενος στην αντιπαράθεσή του με τον κ. Λαγδάρη τόνισε: «Εγώ δεν εξαπολύω ύβρεις σε κανέναν. 5,5 χρόνια στην Τ.Α. έκανα 6,5 δις δρχ. έργα. Να μας πει τι έκανε ο κ. Λαγδάρης στη θητεία του ως κοινοτάρχης και αργότερα δήμαρχος. Ας με κατηγορήσει για ανικανότητα, ας μου καταλογίσει ο,τι πιστεύει αλλά δεν μπορεί να με κατηγορεί για «αδιαφανή οικονομική διαχείριση».
Κλείνοντας τη συνέντευξη ο κ. Πολύζος ρωτήθηκε, αν θα επαναφέρει το θέμα της δανειοδότησης στο δημοτικό συμβούλιο και αρνήθηκε, ενώ όπως είπε αναφερόμενος σε όσους αποφάσισαν να μη στηρίξουν την αναπτυξιακή προοπτική του δήμου είπε: «Φοβούνται ότι θα ξανακατέβω για δήμαρχος. Τους διαβεβαιώνω ότι δεν θα το κάνω, γιατί θέλω να ζήσω άλλα 10 χρόνια. Αυτά που πέρασα στους 22 μήνες που διοικώ τον Καλλικρατικό δήμο δεν τα πέρασα σε όλη μου τη ζωή».

ΣΧΟΛΙΟ

Γιατί ο αγαπητός δήμαρχος δεν απευθύνεται στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για να αποκαταστήσει τη ζημιά που έχει προκαλέσει ο Καλλικράτης στους δήμους, την χρηματοδότηση που στερούνται και τόσα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση;

Όπως άλλωστε βλέπετε στη φωτογραφία και θα ακούσετε στο παρακάτω ηχητικό από την προεκλογική επίσκεψή του στην περιοχή, έχουν ιδιαίτερες σχέσεις...

Ακούστε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά την παρουσία του εκεί.