«Πράσινο φως» για την αξιοποίηση της περιουσίας των Ενώσεων και των συνεταιρισμών και «κόκκινο» για την προσωποκράτηση των διοικούντων ΕΑΣ και ΑΣΟ «άναψε» ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς κατά την ...
προχθεσινή επίσκεψή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος προανήγγειλε προχθές σε «κλειστή» σύσκεψη βουλευτών και συνεταιριστών της Νέας Δημοκρατίας στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Λεωφόρο Συγγρού ότι με εντολή του πρωθυπουργού ετοιμάζονται και θα κατατεθούν (προφανώς μετά τις γιορτές) στη Βουλή οι εξής δύο τροπολογίες:
-Με την πρώτη, θα επιτρέπεται η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων ενώσεων και συνεταιρισμών (σήμερα είναι «παγωμένη» όπως προβλέπεται από τον νόμο για τους συνεταιρισμούς) υπό την προϋπόθεση όμως ότι τα έσοδα από την αξιοποίηση αυτή θα διατίθενται αποκλειστικά για την εξόφληση χρεών προς το Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.
-Με τη δεύτερη θα αναστέλλεται για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η δίωξη κατά μελών διοικήσεων ενώσεων και συνεταιρισμών, ενώ ταυτόχρονα θα γίνεται έλεγχος στα οικονομικά των εν λόγω οργανώσεων. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην συλλαμβάνονται άδικα συνεταιριστικά στελέχη, τα οποία δεν έχουν ευθύνες οικονομικές, ποινικές ή άλλες και να οδηγούνται στη φυλακή, χωρίς όμως ταυτόχρονα να υπάρχει παραγραφή αδικημάτων για αξιόποινες πράξεις.
ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ 57 ΓΕΩΠΟΝΟΙ
Στο μεταξύ, στον αέρα είναι 57 γεωπόνοι του ΕΛΓΑ καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν έκανε δεκτή τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή όλα τα κόμματα, ενώ την υποστήριξε και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πρόκειται για γεωπόνους που έχουν μονιμοποιηθεί μετά το 2007 με αποφάσεις του ΑΣΕΠ στη βάση του γνωστού Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου για τους συμβασιούχους και ενώ προηγουμένως εργάζονταν για χρόνια στον Οργανισμό με οκτάμηνες (ανανεούμενες) συμβάσεις. Εναντίον της μονιμοποίησης των εν λόγω εργαζομένων είχε προσφύγει η διοίκηση του ΕΛΓΑ και πρόσφατα το Διοικητικό Εφετείο απεφάνθη ότι «εσφαλμένα το ΑΣΕΠ τους ενέταξε στο ΠΔ Παυλόπουλου».
Για να παραμείνουν, συνεπώς στον ΕΛΓΑ, κατατέθηκε η τροπολογία την οποία υποστήριξαν όλα τα κόμματα, πλην όμως δεν την έκανε αποδεκτή ο παριστάμενος προχθές βράδυ στη Βουλή αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος πάντως χαρακτήρισε το θέμα «ανοιχτό» για την κυβέρνηση. «Θα αξιολογηθεί άμεσα και θα αποτιμηθούν οι επιπτώσεις και όλες οι διαστάσεις του», εξήγησε (κατά μία πληροφορία γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί με διάταξη σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου). Ο κ. Χρ. Σταϊκούρας τεκμηρίωσε την αρνητική του θέση στη δημοσιονομική επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις νομικών μήπως με την εν λόγω διάταξη «ανοίξει κερκόπορτα» μονιμοποιήσεων ή προσλήψεων για το σύνολο του δημόσιου τομέα.
Σύμφωνα με στελέχη του ΕΛΓΑ που βρέθηκαν προχθές βράδυ στη Βουλή, δεν τίθεται ζήτημα επιβάρυνσης του προϋπολογισμού καθώς αφενός οι 57 εργάζονται ήδη κι αφετέρου ο Οργανισμός είναι πλέον πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενος (τα έσοδά του προέρχονται από τις εισφορές των παραγωγών). Όσον αφορά τη νομική διάσταση του θέματος, ανέφεραν ότι ισχύει ήδη νόμος που απαγορεύει νέες αιτήσεις μονιμοποιήσεων συμβασιούχων στη βάση του ΠΔ Παυλόπουλου (άλλωστε ο αριθμός των συμβασιούχων στο Δημόσιο φθίνει διαρκώς).
ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Σε βρόγχο για τον ΕΛΓΑ εξελίσσεται, πάντως, η διαρκής μείωση του προσωπικού του λόγω συνταξιοδοτήσεων αλλά και της πρόσληψης ολοένα και λιγότερων συμβασιούχων. Ενδεικτικό είναι ότι όπως ανέφερε και προχθές στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, «σε σχέση με το 2009 οι σημερινοί εργαζόμενοι στον Οργανισμό είναι οι μισοί αν αθροίσουμε τους αορίστου χρόνου, τους εποχικούς και εκείνους οι οποίοι κάνουν πρακτική άσκηση».
Η μείωση αυτή του προσωπικού, σύμφωνα με στελέχη του ΕΛΓΑ, έχει οδηγήσει σε μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων κι είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ έφθασαν τα Χριστούγεννα δεν έχουν σταλεί ακόμη από τον οργανισμό κοινοποιήσεις εκτιμήσεων για ζημιές του περασμένου Μαΐου. Οι μεγάλες αυτές καθυστερήσεις έχουν ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην ασκούν το δικαίωμά τους στο να υποβάλλουν ένσταση.
Aναρτήθηκε από: ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΛΑΓΙΟΝ