Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Φορολογικά μηνύματα της Εξουσίας.




'Όλοι μαζί τα φάγαμε' είναι  το σύνθημα που πότε άμεσα  πότε έμμεσα μας παρουσιάζουν τα Μέσα Μαζικής Αποχαύνωσης. Κάθε βράδυ τα δελτία ειδήσεων μας με την 'φοροδιαφυγή' ασχολούνται έτσι ώστε να μένει η εντύπωσης ότι όλοι είμαστε συλλήβδην φοροφυγάδες.

 Και όμως αυτές τις  μέρες κυκλοφόρησαν στην δημοσιότητα  μερικά εκκαθαριστικά επωνύμων  και γνωστών επιχειρηματιών. Από  αυτά τα....
εκκαθαριστικά σημειώματα  προκύπτει  για παράδειγμα  ότι  για το έτος 2012, άτομα  όπως ο βιομήχανος Νικόλαος Μάνεσης, ο γνωστός επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης, ο εφοπλιστής και μιντιάρχης Ιωάννης Αλαφούζος, ο τραπεζίτης Ανδρέας Βγενόπουλος κ. α. φέρεται ότι δήλωσαν εισοδήματα κατώτερου δημοσίου υπαλλήλου. Αμέσως ξεκίνησαν μερικές διαψεύσεις κάποιοι απ' αυτούς είπαν ότι δήλωσαν περισσότερα κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι δήλωσαν λιγότερα. Χωρίς να είμαι και ειδικός δεν θεωρώ ότι οι δηλώσεις των παραπάνω επωνύμων είναι παράνομες. Το αντίθετο μάλιστα. Από αυτά τα στοιχεία καθώς και από άλλα δεδομένα απλά προκύπτει ότι οι πλούσιοι δεν πληρώνουν φόρο.!

Οι πιο εύποροι πολίτες  εξασφαλίζουν με νόμιμο τρόπο ώστε τα χρήματά τους να πηγαίνουν σε εξωτικούς προορισμούς και φυσικοί  οι ίδιοι να παραμένουν όσο το δυνατόν  αόρατοι και ανώνυμοι για το πλήθος. Κυκλοφορούν όσο το δυνατόν ανώνυμα αποφεύγοντας την δημοσιότητα. Ο βήχας μπορεί να μην κρύβεται, ο παράς όμως κρύβεται και ασφαλίζεται καλά. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του νομικού και φορολογικού μας πολιτισμού. Μόνο οι φτωχοί ‘φοροκλέπτουν’ σ’ αυτή την χώρα οι υπόλοιποι έχουν τον τρόπο τους. Εδώ ισχύει το δούλευε κακόμοιρε μην γίνω σαν κι εσένα. Και όταν συμβεί οι επιχειρήσεις των εχόντων και κατεχόντων να πληρώσουν κάποιο φόρο. Τότε η υψηλή εξουσία απλώνει το άλλο χέρι για να δώσει την ενίσχυση στους ‘επενδυτές’. Διότι η οικονομική ενίσχυση αυτών λέγεται επένδυση και ανάπτυξη ενώ η ενίσχυση στους απλούς πολίτες λέγεται επίδομα και θεωρείται χαμένο ποσό.

Το μήνυμα που στέλνει το κράτος και τα πολιτικά κότα είναι σαφές. Το συνάγουμε από του ποιοί τιμωρούνται. Μήπως οι φοροφυγάδες; Όχι βέβαια! Το αντίθετο όσοι δηλώνουν – επειδή δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς – μεγάλο εισόδημα. Αυτοί πληρώνουν επιπλέον και τις διάφορες έκτακτες εισφορές, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης κλπ. Φορολογεί άγρια τους ειλικρινείς πολίτες, τους πολύτεκνους, τους απλούς εργαζόμενους. Δεν τους αναγνωρίζει πάγιες και αναπόφευκτες δαπάνες όπως: ρεύμα στην ΔΕΗ, τηλέφωνο, πετρέλαιο θέρμανσης, νοσοκομειακές ή ιατρικές δαπάνες, φροντιστήρια παιδιών κλπ. Αφήνει στο απυρόβλητο τα κότερα σπεύδει όμως να ρημάξει στην φορολογία το σαράβαλο του μισθωτού με το οποίο πάει στην δουλειά του. Όμως αναγνωρίζει δαπάνες ένδυσης, ταξίδια λες και θα πολυταξιδευσουν τώρα. Το κράτος όμως αφήνει ανενόχλητους όσους φοροδιαφεύγουν, όσους δεν κάνουν παιδιά, όσους δεν αποταμιεύουν αλλά ξοδεύουν για να περνούν καλά. Τα μηνύματα αν και ακατανόητα είναι σαφή. Η κοινωνική διάλυση προ των πυλών!.