Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ ME ΘΕΜΑ: Μετατόπιση Κεντρικού Αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης στον Πλαταμώνα Πιερίας


  
   
    Σας γνωρίζουμε ότι με το Αριθ. Πρωτ. 3582/09-2-2009 έγγραφό της η ΑΣΠΡΟΦΟΣ Α.Ε προς το Δήμο Ανατ. Ολύμπου ενημέρωσε ότι η Εταιρεία ΑΣΠΡΟΦΟΣ Α.Ε έχει αναλάβει για λογαριασμό του ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ (ΔΕΣΦΑ) τη μελέτη του έργου «Μετατόπιση Κεντρικού αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης στον Πλαταμώνα Πιερίας και μάλιστα ζήτησε από τον Δήμο την παροχή πληροφοριών / γνωμοδότηση για τις τυχόν εμπλοκές της χάραξης με υφιστάμενα ή εκπόνηση έργα υποδομής που υπάγονται στην αρμοδιότητα ή την περιοχή ευθύνης του Δήμου και μάλιστα σε μια ζώνη 200 μέτρων εκατέρωθεν του άξονα του αγωγού.

Ο Δήμος διαφώνησε δικαιολογημένα με την μετατόπιση του ανωτέρω αγωγού (και μάλιστα για μήκος 800 μέτρων κάτω από την ΕΟ και παράλληλα με αυτήν σε μικρή απόσταση ). Στέλνει λοιπόν ο Δήμος τα με αριθ. Πρωτ. 921/02-02-2010 και 922/02-02-2010 έγγραφο του προς την ΑΣΠΡΟΦΟΣ ΑΕ και ΔΕΣΦΑ αντίστοιχα και ζητά να ενημερωθεί για τον λόγο της μετατόπισης του ανωτέρω αγωγού καθώς και την αποστολή της μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων (αν υπάρχει) και τις τυχόν εγκρίσεις της και δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά την αντίθεσή του σε τέτοιου είδους σχέδια για τους παρακάτω λόγους.
1. Ήδη από τον Πλαταμώνα διέρχεται ο Κεντρικός Αγωγός Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης.
Ο Αγωγός αυτός ήταν αρχικά σχεδιασμένος να διέλθει ανάντι της ΠΑΘΕ προς την μεριά του Ολύμπου.
Δυστυχώς για λόγους που δεν γνωρίζουμε για μικρό τμήμα διήλθε κατάντι της Εθνικής οδού.
2. Με το αριθ. 240/08-05-1991 /τεύχος 4ο /ΦΕΚ η περιοχή αυτή έχει καθορισθεί ζώνη οικιστικού ελέγχου 2 και βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη επέκτασης σχεδίου, αυτή η μελέτη περιλαμβάνει όλο τον Πλαταμώνα κατάντι της Εθνικής οδού.
3. Με την αριθ. 87149/4924/23-08-1996 απόφαση του Υπουργείου ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ εγκρίθηκε σχέδιο ανάπτυξης περιοχών δεύτερης κατοικίας (ΣΧΑΠ) μέσα σε εγκεκριμένη ζώνη οικιστικού ελέγχου (ΖΟΕ) των Κοινοτήτων Σκοτίνας- Παντελεήμονα – Πλαταμώνα και Πόρων Πιερίας όπου βρίσκεται και η εν λόγω περιοχή.
4. Στο αριθ. 8/20-01-2009/τεύχος ΦΕΚ έχει δημοσιευθεί ο Ν. 3734 /2009 σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται ότι κατά την κατάρτιση ή τρ/ση Γ.Π.Σ ή Σ.Χ.Ο.Α.Α.Π καθώς και την ένταξη επέκτασης πόλης ή οικισμού εντός ζώνης 200 μέτρων εκατέρωθεν του άξονα του εγκαταστημένου αγωγού υψηλής πίεσης, απαιτείται να λαμβάνονται υπόψη και να τηρούνται οι προδιαγραφές ασφαλείας του αγωγού υψηλής πίεσης του ΔΕΣΦΑ.
5)Επειδή η περιοχή αυτή είναι οικιστική με επιχειρήσεις, κατοικίες μάλιστα μονίμων κατοίκων με υποδομές (δρόμους-ύδρευση-φωτισμός, κ.λ.π.).
6)Η Διέλευση του αγωγού από την συγκεκριμένη περιοχή, κατάντι της Εθνικής οδού, θα σημάνει την καταστροφή του οικιστικού περιβάλλοντος και την ανεπανόρθωτη υποβάθμισή του. ΄
Η ΑΣΠΡΟΦΟΣ ΑΕ με το αριθ. Πρωτ. 312/ΛΖ 08-02-2010 έγγραφό της προς το Δήμο ισχυρίζεται πως η επιλογή της νέας χάραξης κατάντι της υπάρχουσας Εθνικής οδού επιβλήθηκε από την Αρχαιολογία λόγω της πηγής της Αρτέμιδος, γεγονός που δεν ισχύει διότι ήδη σ’ αυτό το σημείο κατασκευάζεται η νέα Εθνική οδός ,άρα η πηγή καταστρέφεται!
Μάλιστα ανέφεραν πως δεν υπάρχει ΜΠΕ αλλά έχουν σκοπό να κάνουν. Δηλαδή πρώτα αποφασίζουν τη χάραξη (το 2009) και κατόπιν έχουν σκοπό να κάνουν τη μελέτη που θα αποφασίσει τη χάραξη.
Με το αριθ. Πρωτ. 1192/15-04 2010 έγγραφο και την Αριθ. Πρωτ. 6226/162/07-07-2010 απόφαση του Δ.Σ. αποφασίσθηκε ομόφωνα και αποδέχθηκε αίτημα των κατοίκων και μάλιστα δόθηκε εναλλακτική ενδεικτική λύση για την διέλευση του αγωγού ανάντι της Νέας Εθνικής οδού, προς τις πλαγιές του βουνού.
Σε επερώτηση μάλιστα του βουλευτή Πιερίας κ. Θανάση Παπαγεωργίου ο υφυπουργός τότε κ. Γιάννης Μανιάτης δεσμεύτηκε να επανεξετάσει το θέμα και είχε διαβεβαιώσει ότι «εάν πρόκειται για θέμα κόστους και μόνο, η μετατόπιση κατά λίγα μέτρα ή κατά λίγες δεκάδες μέτρα του αγωγού, θα γίνει».
Αλλά δυστυχώς οι διοικούντες τις ανωτέρω εταιρείες όχι μόνο δεν έλαβαν υπόψη τις προτάσεις του Δήμου και τους κατοίκους ούτε καν από υπαλληλικό καθήκον δεν απάντησαν αποσιωπώντας όλα τα έγγραφα και τις αποφάσεις από τους υπεύθυνους υπουργούς. Συνέχισαν απτόητοι, καθαρά για γραφειοκρατικούς λόγους, να εμμένουν στη χάραξη που διάλεξαν αρχικά. Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να ξεμπερδεύουν με το θέμα. Δεν ερεύνησαν καν το θέμα των απαλλοτριώσεων που θα αναγκαστεί το Δημόσιο να κάνει . Από την άλλη οι κάτοικοι βλέποντας την περιουσία τους να χάνεται αντιδρούν δυναμικά και δεν πρόκειται να αφήσουν τον αγωγό να περάσει. Επίσης εντός της εβδομάδος κατατίθεται στο ΣΤΕ προσφυγή κατά της απόφασης καθώς και αίτηση αναστολής των εργασιών. Ετοιμάζονται επίσης για ομαδικές αγωγές για απομείωση αξίας των οικοπέδων τους καθώς και για την απώλεια του δικαιώματος δόμησης. Αποτέλεσμα θα είναι το κοστολόγιο του έργου να ανέβει κατακόρυφα.
Παρόλα αυτά ανακοίνωσαν ότι έχει εκδοθεί η αριθ. Δ3-Γ /16907/31-08-2012 ΦΕΚ 2458/Β/06-09-2012 απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής περί αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Μέσα σε ένα πέπλο σιωπής εδώ και δύο χρόνια έρχονται ξαφνικά εκπρόσωποι των Εταιρειών ΔΕΣΦΑ και ΑΣΠΡΟΦOΣ αφού παρήλθε η προθεσμία ενστάσεων εφέσεων κ.λ.π. τέλους Νοεμβρίου 2012 και 03-01-2013 σε σύσκεψη που προκάλεσαν στο Δημοτικό Κατάστημα Πλαταμώνα με τους πληγέντες κατοίκους να μας ανακοινώσουν με τρόπο αλαζονικό, υπεροπτικό και ειρωνικό ότι το έργο θα γίνει θέλουμε δεν θέλουμε. Η αντιμετώπιση των κατοίκων από τους αρμόδιους των ανωτέρω εταιρειών ήταν άκρως απαράδεκτη. Ειρωνεύονταν τον κόσμο ,δεν απάντησαν σε κανένα προβληματισμό που τέθηκε από τους κατοίκους, μάλιστα αρνήθηκαν πως έλαβαν τα έγγραφα και την απόφαση του Δ.Σ.του Δήμου Ανατ. Ολύμπου και ρωτούσε ό ένας τον άλλο ειρωνικά αν ήρθε στη Υπηρεσία τους τέτοια απόφαση.
Στο ερώτημά μας αν υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην αρχή έλεγαν υπάρχει αλλά στο τέλος αποδείχθηκε πως υπάρχει απόφαση της ΕΥΠΕ πως δεν απαιτείται μελέτη. Δηλαδή δεν ζητήθηκε καν η γνώμη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας .Ούτε τέθηκαν ποτέ εναλλακτικές διαδρομές, ούτε έλαβαν υπόψη την τοπική κοινωνία.
Σε ποια χώρα ζούμε; Έχουμε υποστεί όλες τις συνέπειες των Μνημονίων καρτερικά ελπίζοντας πως θα έρθουν καλύτερες μέρες για την χώρα μας αλλά είναι δυνατόν σήμερα να γίνονται εν κρυπτώ πράγματα για να εξυπηρετούνται Εταιρείες και η αλαζονική συμπεριφορά των αρμοδίων να αναστατώνει την κοινωνία και τους πολίτες του Πλαταμώνα;
Ήδη στην Πελοπόννησο σε δύο περιπτώσεις στο Άργος και στα Εξαμίλια , καθώς και στο Βαρνάβα Αττικής, ο αγωγός έχει μεταφερθεί κατόπιν των αντιδράσεων των κατοίκων. Πως είναι δυνατόν λοιπόν να υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας όπως αντιμετωπιζόμαστε εμείς:
Δεδομένου ότι μια τέτοια εφαρμογή θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις προσπάθειές μας για την ανάπτυξη και αναβάθμιση της περιοχής και επειδή υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις και πλήθος χαράξεων που θα κοστίσουν λιγότερο, καλούμε κάθε αρμόδιο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την διέλευση του εν λόγω αγωγού άνωθεν της υπό κατασκευή νέας Εθνικής οδού.
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ