Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Παραγράφονται πάνω από 700.000 ανέλεγκτες υποθέσεις στο τέλος του 2013...



Το υπουργείο Οικονομικών προχωράει στο μεγάλο ξεκαθάρισμα των χρήσεων 2000-2007 και βάζει στο στόχαστρο των ελέγχων μόνο 1000 επιχειρήσεις
Τέρμα στο χάος με τις εκατοντάδες χιλιάδες ανέλεγκτες υποθέσεις των επιχειρήσεων αποφάσισε να βάλει η κυβέρνηση, κατόπιν των...
επιταγών της τρόικας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, κλιμάκιο του ΔΝΤ διαπίστωσε ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν περί τις 730.000 ανέλεγκτες υποθέσεις χρήσεων της περιόδου 2000-2007, οι οποίες ενώ θα έπρεπε να παραγραφούν μετά το πέρας της πενταετίας, η παραγραφή τους έπαιρνε συνεχώς παράταση(η τελευταία έχει δοθεί μέχρι το τέλος του 2013).

Η αδυναμία όμως ολοκλήρωσης των απαιτούμενων ελέγχων, λόγω ελλείψεων προσωπικού αλλά και σύγχρονων μηχανισμών ελέγχου τα προηγούμενα χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα να προστίθενται κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες ανέλεγκτες υποθέσεις στις ήδη υφιστάμενες, δημιουργώντας έναν όγκο εργασίας που αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να διεκπεραιωθεί.

Μετά, λοιπόν, από πυρετώδεις συσκέψεις των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους της τρόικας, αποφασίστηκε να προχωρήσει το οριστικό ξεκαθάρισμα των εκκρεμών υποθέσεων και να ελεγχθούν με συγκεκριμένα κριτήρια, και με την καθοριστική συμβολή της ΓΓΠΣ, μόλις 1000 ανέλεγκτες υποθέσεις της περιόδου 2000-2007. Τα κριτήρια αυτά θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τον τζίρο της επιχείρησης, το ύψος του πιστωτικού ΦΠΑ(εάν δεν πρόκειται για εξαγωγική εταιρεία), περιπτώσεις όπου δεν έχουν υποβληθεί ενδιάμεσες δηλώσεις κ.α.

Οι 1000 επιχειρήσεις θα κληθούν να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις και να καταβάλουν το σύνολο του φόρου που προκύπτει από τις παραβάσεις που εντοπίζονται συν το ένα πέμπτο των προστίμων και προσαυξήσεων, ενώ, εάν δεν συμμορφωθούν, θα ακολουθηθεί η τακτική διαδικασία που προβλέπει πιο τσουχτερά πρόστιμα. Στη συνέχεια θα δοθεί έμφαση στους ελέγχους των χρήσεων 2009, 2010 και 2011, καθώς από το 2012 και μετά είναι υποχρεωτική η έκδοση του φορολογικού πιστοποιητικού.

Το μοντέλο ελέγχου με τα παραπάνω κριτήρια θα αποτελέσει τον μπούσουλα των ελεγκτικών μηχανισμών από εδώ και πέρα, προκειμένου οι έλεγχοι να γίνονται γρήγορα και με χειροπιαστά αποτελέσματα.

Όπως μάλιστα πληροφορείται η Voria.gr, η τρόικα πιέζει για την ταχύτερη δυνατή κατάθεση της σχετικής διάταξης στη Βουλή.