Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Δεν πωλούνται, εκμισθώνονται τα ελληνικά νησιά...



Απαγορεύεται η μεταβίβαση της κυριότητας ελληνικών νησιών που ανήκουν στο Δημόσιο κι επιτρέπεται μόνο η εκμίσθωση. Αυτό προβλέπεται από σχετική διάταξη στην τροπολογία του νομοσχεδίου για την... πώληση βραχονησίδων.
Τα παραπάνω διευκρίνισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας την Πέμπτη το μεσημέρι στη Βουλή, επί της τροπολογίας, η οποία θεσμοθετεί την προϋπόθεση να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και όλων των Γενικών Επιτελείων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, για να μπορεί να πραγματοποιηθεί η πώληση ιδιωτικών νησιών.

Για την περίπτωση νησιών που ανήκουν στο Δημόσιο, η σχετική Διάταξη ορίζει ότι απαγορεύεται η μεταβίβαση της κυριότητας και επιτρέπεται μόνον η εκμίσθωση, υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις που ορίζει η ίδια τροπολογία, δηλαδή άδεια από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με τη σύμφωνη γνώμη όλων των Γενικών Επιτελείων.

Η επαναδιατύπωση του υπουργού έγινε μετά τις αντιδράσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ) περί της δυνατότητας που έδινε η τροπολογία για απόκτηση εμπράγματων δικαιωμάτων από φυσικά ή νομικά πρόσωπα σε ιδιωτικές νήσους ή νησίδες όπως και σε δημόσιες νησίδες, οπουδήποτε και εάν αυτές βρίσκονται. Με τη νέα διατύπωση, δεν υφίσταται θέμα απόκτησης εμπράγματων δικαιωμάτων υποψήφιων επενδυτών σε νησίδες που ανήκουν στο δημόσιο.