Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Χέρι στα ακίνητα της εκκλησίας σκέφτεται να βάλει η Κυβέρνηση


Στα ακίνητα της Εκκλησίας «λοξοκοιτά» πλέον η διακομματική επιτροπή που συνεδριάζει αύριο υπό τον Γιάννη Στουρνάρα για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.


Από τα ως τώρα σενάρια και με δεδομένο πλέον πως θα ισχύσει αφορολόγητο τουλάχιστον 50.000 ευρώ (ή 100.000 ευρώ για τους έγγαμους), φαίνεται να ανοίγει «τρύπα» 0,5-1 δισ. ευρώ στα δημόσια έσοδα, σε σχέση με τις εισπράξεις των 3,2 δισ. και άνω στις οποίες προσβλέπει η κυβέρνηση.

 Όπως έχει διαφανεί, ο στόχος θα επιτυγχάνετο εύκολα αν δεν υπήρχε πρόβλεψη για αφορολόγητο όριο. Εφόσον όμως ο φόρος δεν επιβληθεί από το πρώτο ευρώ, φαίνεται πως θα αποδώσει περί τα 2 δισ. ευρώ και όχι 3 δισ. που γράφτηκαν στο μνημόνιο.

Και αυτό γιατί σε πολλές περιπτώσεις περιπτώσεις ίσως είναι και μικρότερο το ποσό φόρου, από ό,τι πλήρωνε ως τώρα ένας ιδιοκτήτης για ΦΑΠ κα ΕΕΤΗΔΕ μαζί. Ήδη το θέμα της φορολόγησης των ακινήτων της Εκκλησίας έχει απασχολήσει την Επιτροπή, ενώ φαίνεται πως για να κλείσει η "τρύπα", δεν αρκεί ούτε η φορολόγηση των ακινήτων της Εκκλησίας που έχουν αμιγώς εμπορική χρήση, όπως εισηγούνται εκπρόσωποι των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

 Στο τραπέζι μπαίνει έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, και το ενδεχόμενο να επεκταθεί η φορολόγηση και στην υπόλοιπη ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από την φορολόγηση των κτισμάτων και αγροτεμαχίων που διαθέτει η Εκκλησία, το δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει έως και 300 εκατ. ευρώ.

 Σε περίπτωση που τα ακίνητα αυτά εξαιρεθούν ή η Εκκλησία δεν τα δηλώσει (καλλιεργήσιμες ή μη εκτάσεις, ανεκμετάλλευτοι χώροι και πάρκινγκ στο κέντρο της Αθήνας και άλλων πόλεων), τότε διαφαίνεται πως στο υπουργείο Οικονομικών θα ψάχνουν …και για άλλα μέτρα.

 Παράγοντες του υπουργείου υπενθύμιζαν πάντως πως τα εκκλησιαστικά ακίνητα φορολογούνται ήδη και η Εκκλησία καταβάλλει, μεταξύ άλλων, κάθε χρόνο στο Κράτος: - φόρο 20% επί των μισθωμάτων που εισπράττει από ακίνητα, - συμπληρωματικό φόρο 3% επί των εισοδημάτων από οικοδομές και εκμισθώσεις γαιών - προκαταβολή του φόρου (για το επόμενο έτος) 55% για τα εμπορικά μισθώματα - φόρο επί της ακίνητης περιουσίας με συντελεστή 3‰