Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Αυτοί είναι οι επιχειρηματίες που χρωστούν στο Δημόσιο-Τους κατασχέθηκαν σπίτια και μετρητά


Λίστα με 60 γνωστές εταιρείες και φυσικά πρόσωπα που οφείλουν στο Ελληνικό Δημόσιο πάνω από 200 εκατ. ευρώαποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ». Σε αυτή συμπεριλαμβάνονται γνωστά ονόματα, όπως ο Μπάμπης Βωβός και ο Γιάννης Ραυτόπουλος της Express Service. Σε κάποιες από τις εταιρείες, το Δημόσιο έχει ήδη δεσμεύσει ακίνητα μεγαλύτερης αξίας, ενώ σε κάποια φυσικά πρόσωπα έχουν δεσμευτεί και κατασχεθεί τραπεζικοί λογαριασμοί.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, όπως δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα, μέσα στο 2012, οι ΔΟΥ και το ΣΔΟΕ προχώρησαν σε κατασχέσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του περιορισμού της φοροδιαφυγής. Σε κάθε περίπτωση, αν το κράτος τελικά προχωρήσει σε ρευστοποιήσεις-πλειστηριασμούς, τις προσόδους λαμβάνουν κατά προτεραιότητα το ΙΚΑ, οι εργαζόμενοι και το Δημόσιο, και ακολουθούν, εάν υπάρχει υπόλοιπο, οι τράπεζες και οι ιδιώτες πιστωτές.

Εταιρείες με ακίνητα που έχουν δεσμευτεί

-Χ.Κ. Τεγόπουλος: Η εταιρεία που εκδίδει την Ελευθεροτυπία χρωστάει στο ελληνικό Δημόσιο περίπου 1,7 εκατ. ευρώ και για το λόγο αυτό της δεσμεύτηκε ακίνητο που εκτιμάται σε 17,5 εκατ. ευρώ.

- Αlpha Keramica: Η κεραμοποιία οφείλει στο Δημόσιο 576.000 ευρώ και δεσμεύτηκαν κτίρια της εταιρείας αξίας 8 εκατ. ευρώ.

- Avelon: Η εταιρεία εμπορεύεται συστήματα κουζίνας υψηλής ποιότητας. Οφείλει στο Δημόσιο 207.000 ευρώ και δεσμεύτηκαν κτίριά της αξίας 6,4 εκατ. ευρώ.

- Euromedica: Η εταιρεία είναι συμφερόντων του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, χρωστά ει στο Δημόσιο 369.000 ευρώ και το Δημόσιο έχει δεσμεύσει κρίτια στο Νέο Ηράκλειο αξίας άνω των 4,8 εκατ. ευρώ.

- Ψηλορείτης Logistics: Η εταιρεία διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους για κατεψυγμένα προϊόντα κοντά στη Λαμία. Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα χρωστάει πάνω από 35 εκατ. ευρώ και της έχουν δεσμευθεί ακίνητα ίσης αξίας.

Φυσικά πρόσωπα που χρωστούν εκατομμύρια

- Κωνσταντίνα Καψή: Η πρώην ιδιοκτήτρια των γνωστών ξενοδοχείων Καψή οφείλει στο Δημόσιο 2,4 εκατ. ευρώ. Εχει δεσμευθεί ακίνητο στην Εκάλη ίσης αξίας.

- Μπάμπης Βωβός: Ο μεγαλοεπιχειρηματίας του real estate στην οδό Κηφισίας χρωστάει στο Δημόσιο 207.000 ευρώ και έχει δεσμευθεί η κατοικία του στο Παλαιό Ψυχικό. Την ίδια κατοικία έχει δεσμεύσει και η Alpha bank στην οποία ο επιχειρηματίας οφείλει 8 εκατ. ευρώ.

- Ιωάννης Καρούζος: Ο επιχειρηματίας βρίσκεται ήδη φυλακή από το Δεκέμβριο και οφείλει στο Δημόσιο 27 εκατ. ευρώ, ενώ του έχουν δεσμευτεί ακίνητα αξίας 13 εκατ. ευρώ.

- Βασίλης Δεσποτόπουλος: Ο επιχειρηματίας, σύζυγος της κυρίας Γιάννας Δεσποτοπούλου, προέδρου των Special Olympics, προ ημερών είχε συλληφθεί στην οικία του στη Φιλοθέη για χρέη προς το Δημόσιο ύψους περίπου 500.000 ευρώ. Σύμφωνα με την Εφορία, το συνολικό χρέος υπολογίζεται κοντά στα 6 εκατ. ευρώ και το Δημόσιο του έχει κατασχέσει 1,5 εκατ. ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς του.