Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΧΙΩΤΙΚΟ


















Πορτοκάλι: φρούτο ή κόσμημα;
Η απάντηση σήμερα είναι εύλογη, ωστόσο δεν ήταν και τόσο προφανής γύρω στο 1900. Τότε που ένα και μοναδικό πορτοκάλι τυλιγόταν με περισσή χάρη σε χαρτί τυπωμένο με χρυσό χρώμα στη Νάπολη και με την ετικέτα «Αναστασάκης» ταξίδευε από τη Χίο στη Ρωσία, για να το απολαύσει κάποιος που έπρεπε να δουλέψει 15 μέρες για να το πληρώσει.

Μια τέτοια ξεχωριστή χρυσοτυπία του 1920 σώζεται σήμερα και φιγουράρει δίπλα σε μια γκραβούρα του 1580, η οποία απεικονίζει την πόλη της Χίου στα πρώιμα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Πιο δίπλα βρίσκονται και άλλα χαρτιά περιτυλίγματος των εσπεριδοειδών, μπουκάλια στα οποία συσκευαζόταν ο χυμός του πορτοκαλιού το 1950, σφραγίδες εκτύπωσης χαρτιών, ζυγαριές του 1900, αλλά και βιβλία ημερομισθίων ενός κτήματος του 1940, όταν το μεροκάματο ήταν 30 δραχμές και το ένα μόνο πορτοκάλι κόστιζε μία δραχμή.

Όλα τα παραπάνω βρίσκονται στο Μουσείο Εσπεριδοειδών Citrus στη Χίο, ένα από τα τρία παρόμοια μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο, που δημιουργήθηκε το 2008, με σκοπό να αναδείξει τα τοπικά προϊόντα, αλλά και την ιστορία του εμπορίου των εσπεριδοειδών από το 1500 μέχρι και σήμερα, στη Χίο.