Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΚΤΕΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Την ανησυχία των αρμοδίων φορέων προκαλεί ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός του ποσοστού των οδηγών που κυκλοφορούν τα αυτοκίνητά τους χωρίς να έχουν περάσει από ΚΤΕΟ που για το 2008 ανέρχεται στο 65%, σε σχέση με το 45% που ήταν το 2006.
Παράλληλα το δημόσιο από τη μη τήρηση των προβλεπομένων διαδικασιών των προγραμματισμένων ελέγχων από τους ιδιοκτήτες των Ι.Χ χάνει περισσότερα από 36 εκατ. ευρώ δημιουργώντας ακόμη ένα έλλειμμα στην οικονομία.

Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Μεταφορών, που προέρχονται από τα όσα καταγγέλλουν οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών ΚΤΕΟ, περισσότερα από 1,2 εκατ. οχήματα κυκλοφορούν χωρίς να έχουν περάσει ΚΤΕΟ σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Το ποσοστό αποχής από τους ελέγχους έχει ξεπεράσει το 60% των υπόχρεων καθώς

Το 2006 δεν προσήλθαν σε ΚΤΕΟ περισσότεροι από 4 στους 10 ιδιοκτήτες ΙΧ.
Το 2007 δεν προσήλθε το 55% , και το 2008 εκτιμάται πως το 65% των ιδιοκτητών ΙΧ απέφυγε τον τεχνικό έλεγχο.

Η μη προσέλευση στα ΚΤΕΟ φαίνεται ότι έχει αντίκτυπο και στα ταμεία του κράτους, αφού ούτε λίγο, ούτε πολύ από τον έλεγχο του 1,2 εκατομμυρίων Ι.Χ το δημόσιο θα είχε εισπράξει 13,8 εκατ. ευρώ ποσό στο οποίο αν συνυπολογιστούν και οι φόροι από το κύκλο εργασιών το συνολικό τίμημα εκτοξεύεται στα 36 εκατ. ευρώ.

Οι αρμόδιοι επισημαίνουν ότι Έλληνες οδηγοί θα πρέπει να καταλάβουν επιτέλους πως ο σωστός έλεγχος του οχήματός του από τα ΚΤΕΟ θα συμβάλει στην δημόσια ασφάλεια, την υγεία αλλά και το περιβάλλον.

Τέλος, σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά κυμαίνονται και τα απορριφθέντα οχήματα από τους ελέγχους καθώς εκτιμάται ότι το ποσοστό απόρριψης κυμαίνεται από 0,37% ως 25% σε όλη την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ:: ΝΕΤ