Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

ΕΠΤΑΨΥΧΕΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ


















Ο γυναικείος οργανισμός αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά τις λοιμώξεις επειδή τα οιστρογόνα μπλοκάρουν ένα γονίδιο που καταστέλλει τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, υποδεικνύει μελέτη Καναδών ερευνητών.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι γυναίκες έχουν πιο ισχυρές φλεγμονώδεις αντιδράσεις από τους άνδρες» δήλωσε στο BBC η Μάγια Σάλεχ, επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο McGill.

Πειράματα που πραγματοποίησε η Σάλεχ σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια έδειξαν ότι τα οιστρογόνα -οι κύριες γυναικείες ορμόνες- μπλοκάρει το ένζυμο «κασπάση-12», το οποίο είναι γνωστό ότι μετριάζει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις ενάντια στη μόλυνση.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια από τα οποία απουσίαζε το γονίδιο της κασπάσης-12, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στις λοιμώξεις.

Η εισαγωγή του ανθρώπινου γονιδίου του ενζύμου έκανε τα αρσενικά πειραματόζωα πιο επιρρεπή στις λοιμώξεις, ενώ τα θηλυκά δεν φάνηκαν να επηρεάζονται.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι, στα θηλυκά ποντίκια, τα οιστρογόνα εμπόδιζαν τη δράση της κασπάσης.

Μπόρεσαν μάλιστα να προσδιορίσουν πώς τα μόρια οιστρογόνων συνδέονται στο γονίδιο και εμποδίζουν την έκφρασή του.

Η αιτία της διαφοράς ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες παραμένει άγνωστη, ωστόσο οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι γυναίκες ανέπτυξαν πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα στην πορεία της εξέλιξης λόγω του ρόλου τους στην παραγωγή και την ανατροφή απογόνων.

Η έρευνα. που δημοσιεύεται στο έγκριτο Proceedings of the National Academy of Sciences, ίσως ανοίξει το δρόμο για νέες μεθόδους ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος.