Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
















Ένα ελληνικό επώνυμο έχει γίνει ευρέως γνωστό στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική, μέχρι και τη Νέα Ζηλανδία. Ο διάσημος κ.Τσεχελίδης δεν είναι κάποιος ποδοσφαιριστής, τραγουδιστής ή επιστήμονας ο οποίος διέπρεψε στο εξωτερικό. Είναι φρούτο με ονοματεπώνυμο! Είναι το "Ακτινίδιο Τσεχελίδης", μια νέα βελτιωμένη ποικιλία ακτινιδιάς, που προσφέρει μεγαλύτερο και ομοιόμορφο μέγεθος καρπών, πλουσιότερων σε θρεπτικά συστατικά, έναντι άλλων ποικιλιών που καλλιεργούνται ανά τον κόσμο.

Τα δενδρύλλια της ποικιλίας, καλλιεργούνται και διατίθενται από το φυτώριο της εταιρίας "Agrohara Καρυπίδης Λ. Τσεχελίδου Ε. Ε.Ε." στην Επισκοπή Νάουσας του Δήμου Ανθεμίων.


Αγορά του ακτινιδίου

Η ετήσια συνολική παγκόσμια παραγωγή ακτινιδίου υπολογίζεται σε 1,3 εκατ. τόνους. Το μερίδιο αγοράς της Ελλάδας, με ετήσια παραγωγή περί τους 60.000 τόνους, αντιστοιχεί σε ποσοστό μικρότερο του 5%.

Από την ελληνική παραγωγή 35-40 τόνοι εξάγονται, κυρίως προς Ρωσία. Στον κατάλογο των εξαγωγέων του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ) περιλαμβάνονται 16 επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί και αγροτικές ενώσεις, που διακινούν ακτινίδια σε ξένες αγορές.

Το εξάμηνο Μαΐου- Οκτωβρίου και μέχρι να ξεκινήσει η συγκομιδή, η Ελλάδα εισάγει ακτινίδια, κυρίως από τη Χιλή και τη Νέα Ζηλανδία.