Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

ΤΡΟΠΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

















Τον κώδωνα του κινδύνου για τις κλιματικές αλλαγές, που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο, αρχής γενομένης από την περιοχή της Μεσογείου, κρούει ο διεθνούς φήμης Γάλλος ωκεανογράφος, Ζαν Πιερ Μπετού.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η περιοχή της Μεσογείου αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την εξαγωγή συμπερασμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς έχουν εντοπιστεί σε αυτήν όχι μόνο κλιματικές, αλλά και γενικότερες περιβαλλοντικές αλλαγές.

«
Ο Γάλλος ωκεανογράφος έκανε λόγο για οικολογική κρίση, που στην περιοχή της Μεσογείου συνδέεται «με την αύξηση του πληθυσμού και κατά συνέπεια την αύξηση της συγκέντρωσης φωσφόρου στο νερό, αλλά και με την εμφάνιση νέων θαλάσσιων ειδών στα νερά της Μεσογείου» και πρόσθεσε: «Η κλιματική αλλαγή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μετατροπή της Μεσογείου σε τροπική θάλασσα».




Ο κ. Μπετού θα βρεθεί τη Δευτέρα, στη Θεσσαλονίκη, για να δώσει διάλεξη, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και το Δίκτυο Βιώσιμης Ανάπτυξης του Α.Π.Θ., υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. και της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), η οποία θα φιλοξενήσει την εκδήλωση στο συνεδριακό της κέντρο.