Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Προφίλ στο Facebook για ένα… ρομπότ!

Η ηλεκτρονική υπηρεσία κοινωνία δικτύωσης Facebook τελικά δεν είναι ικανή να γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ των ανθρώπων, αλλά στο μέλλον ίσως κάνει το ίδιο για το χάσμα μεταξύ των ανθρώπων και των μηχανών. Αυτό τουλάχιστον πιστεύει ο δρ Νίκος Μαυρίδης, που πρόκειται να δημιουργήσει το «προφίλ» στο Facebook ενός ρομπότ, το οποίο ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν δημιουργήσει.

Η σελίδα στο Facebook θα περιέχει επικοινωνία του ρομπότ με τους διαθέσιμους ηλεκτρονικούς ανθρώπινους φίλους του, καθώς και φωτογραφίες και βίντεο από τον χρόνο που περνά παρέα με πραγματικούς ανθρώπους. Στόχος των επιστημόνων είναι να βοηθήσει στη σύσφιξη των σχέσεων και τη βελτίωση της αλληλοκατανόησης μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ, τα οποία στο μέλλον πιθανότατα θα βρίσκονται ολόγυρά μας σε μεγάλους αριθμούς.

Η ιδέα ανήκει στον Νίκο Μαυρίδη και τους συνεργάτες του στο Εργαστήριο Διαδραστικών Ρομπότ και Μέσων (IRML) του πανεπιστημίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σύμφωνα με το BBC, και στο όλο σχέδιο συνεργάζονται ερευνητές από τη Γερμανία και την Ελλάδα. Το ρομπότ προσωρινά ονομάζεται «Σάρα», αλλά όταν το πρόγραμμα ξεκινήσει επίσημα, θα μετονομαστεί σε «Αβικέννα» (προς τιμήν του διάσημου Άραβα σοφού) και θα φέρει το σχετικό προσωπείο.

Οι δημιουργοί του προσδοκούν να μελετήσουν αν και πώς μπορεί να εξελιχτεί μια φιλία διαρκείας ανάμεσα σε ανθρώπους και ρομπότ και θεωρούν ότι ένα ηλεκτρονικό κοινωνικό δίκτυο, όπως το Facebook, είναι κατάλληλο γι’ αυτό. Ιδιαίτερα θα εξεταστεί σε ποιο βαθμό οι άνθρωποι μπορούν να ξεπεράσουν την παρατηρούμενη μέχρι τώρα διστακτικότητά τους να μείνουν σε επαφή με ένα ρομπότ.

Έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι γρήγορα χάνουν το ενδιαφέρον τους για επαφή με ένα ρομπότ, λίγες μόλις εβδομάδες αφού δουν και μάθουν όλη τη γκάμα των πιθανών συμπεριφορών του ρομπότ. Ο έλληνας ερευνητής και οι συνεργάτες του θέλουν να δουν αν αυτή η τάση αδιαφορίας μπορεί να καταπολεμηθεί, δίνοντας στους ανθρώπους και τα ρομπότ μια σειρά από κοινές αναμνήσεις και ένα κοινό κύκλο γνωριμιών.

Το συγκεκριμένο ρομπότ «Σάρα-Αβικένας» έχει λογισμικό που του επιτρέπει να αναγνωρίζει πρόσωπα πραγματικών ανθρώπων ή ψηφιακές εικόνες τους στο Facebook. Επίσης μπορεί να διεξάγει συζητήσεις σε πραγματικό χρόνο, καθώς και να διατηρεί μια κοινωνική βάση δεδομένων με τους φίλους του και τις επαφές του. Χάρη σε αυτή τη βάση, θα μπορεί να ανανεώνει συνεχώς το προφίλ του στο Facebook.

Θα προηγηθεί μια δοκιμή διάρκειας ενός μηνός, κατά την οποία οι ερευνητές θα αφήσουν το ρομπότ να περιπλανηθεί μόνο του στο επιστημονικό εργαστήριο τους, μιλώντας σε ανθρώπους και κάνοντας νέες γνωριμίες. Κάθε φορά που θα συναντά έναν άγνωστο, θα ελέγχει το Facebook για να δει αν αυτός ή αυτή έχουν σελίδα με το προφίλ τους και θα χρησιμοποιεί αυτά που θα μαθαίνει μέσα από αυτό το προφίλ, σαν αφετηρία μιας συζήτησής μαζί τους.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ απο e-liberta.gr