Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Π. Μακ Κάρτνεϊ : «Δευτέρες δίχως κρέας»




















Ο σερ Πωλ Μακ Κάρτνεϊ – μέλος του μουσικού συγκροτήματος των Beatles – και η οικογένειά του ξεκίνησαν μια εκστρατεία, στην οποία αναφέρονται σήμερα τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης του κόσμου, για «Δευτέρες δίχως κρέας» (Meat-Free Mondays. To save the planet) για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.

Μαζί με πολλούς άλλους αστέρες της μουσικής σκηνής ο σερ Πωλ Μακ Κάρτνεϊ προτείνει όπως καθιερωθεί μια ημέρα της εβδομάδας – η Δευτέρα – όπου δεν θα καταναλώνονται τροφές από κρέας, καθώς η κτηνοτροφία για την παραγωγή κρέατος συμβάλει κατά πολύ στη δημιουργία αερίων θερμοκηπίου, στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και στην κλιματική αλλαγή.

Εάν δεν αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, υποστηρίζει ο Μακ Κάρτνεϊ, τότε δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι ανησυχούμε για το σημερινό περιβάλλον και αυτό που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας.

H εκστρατεία του Μακ Κάρτνεϊ βασίζεται σε έκθεση του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία:
• Η παραγωγή κρέατος παγκοσμίως παρότι συνεισφέρει κατά 1,4% στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν του κόσμου, συμβάλει κατά 18% στην παραγωγή αερίων θερμοκηπίου, που συνδέονται άμεσα με τις κλιματικές αλλαγές.
• Η παραγωγή κρέατος χρησιμοποιεί το 8% του παγκόσμιου πόσιμου νερού.
• 40 θερμίδες ενέργειας απαιτούνται για την παραγωγή μιας θερμίδας από βόειο κρέας, σε αντίθεση με τις 2,2 θερμίδες ενέργειας που απαιτούνται για την παραγωγή μιας θερμίδας από φυτικές τροφές.
• Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος ενοχοποιείται για μια σειρά καρκίνων.
• Οι παχύσαρκοι και υπέρβαροι άνθρωποι στον κόσμο κατοικούν συνήθως σε χώρες με αυξημένη κατανάλωση κρεάτων.