Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΟΤΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΣΥΝ






















Συμφώνησαν ότι… διαφωνούν στον ΣΥΝ, καθώς η πρώτη, πολύωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας χθες με αντικείμενο την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος κινήθηκε σε ήπιο κλίμα, πλην όμως με βασικές πολιτικές αντιπαραθέσεις.

«Η γραμμή μας δεν είναι υπό διαπραγμάτευση», είπε στην εισήγησή του ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας, αν και εντόπισε αδυναμίες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Παραδέχθηκε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν κατώτερο των προσδοκιών, αποδίδοντάς το στην ανικανότητα που επέδειξε το κόμμα να πείσει για τη διαφορετικότητά του.


Επέμεινε στη στρατηγική του τρίτου πόλου της Αριστεράς και της Οικολογίας, προαναγγέλλοντας ανάλογες πρωτοβουλίες.

Υπερασπίστηκε τη στάση του κόμματος το Δεκέμβρη (αν και παραδέχθηκε ότι δεν έγινε σε βάθος συζήτηση των μηνυμάτων της κοινωνίας) και έθεσε θέμα ανάγκης αλλαγών στη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΝ. Υπέρ των βασικών πολιτικών επιλογών του κόμματος τάχθηκαν και τα περισσότερα στελέχη του αριστερού ρεύματος.


Για «αμήχανη και ανέτοιμη» εισήγηση έκαναν λόγο μέλη της ανανεωτικής πτέρυγας, θεωρώντας επιφανειακή προσέγγιση τα «οργανωτικά προβλήματα» και τα λάθη σε επιμέρους ζητήματα που εντόπισε ο πρόεδρος. Με ανακοίνωσή της η ανανεωτική πτέρυγα έκανε λόγο για «οδυνηρή αποτυχία των εκλογικών στόχων που πρόσφατα τέθηκαν» και «καθαρή ήττα του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ και των επιλογών της ηγεσίας του ΣΥΝ», ζητώντας «ανοιχτό και δημοκρατικό διάλογο, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις». Πρότεινε μεγάλη πολιτική στροφή, «μακριά από αριστερίστικες επιλογές και συμμαχίες», και επανέφερε την πρόταση του 2007 για συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους.

Τέλος, ο Αλέκος Αλαβάνος επέλεξε χθες, στην πρώτη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, να μην τοποθετηθεί, αναχωρώντας μάλιστα πριν από τη λήξη της. Στην εισήγησή του ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι υπάρχουν δύο γραμμές, ότι υπάρχουν δομικά προβλήματα μεταξύ ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ.