Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Δημιουργείται ψηφιακή "Βίβλος" της βιοποικιλότητας του πλανήτη

Ένα ψηφιακό "εικονικό βιβλίο", που θα περιέχει όλες τις μορφές της ζωής στη Γη, ανέλαβαν, για πρώτη φορά, να δημιουργήσουν μια ομάδα συνεργαζομένων αμερικανικών και βρετανικών επιστημονικών φορέων. Το έργο, που θα είναι δωρεάν διαθέσιμο online στο Ίντερνετ, θα αποτελέσει ένα λεπτομερή παγκόσμιο "χάρτη" της χλωρίδας και της πανίδας και θα παρακολουθεί στενά τις διαχρονικές αλλαγές στη βιοποικιλότητα του πλανήτη.

Η τεράστια αυτή ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που αποκαλείται και "μακροσκοπικό παρατηρητήριο", θα περιλαμβάνει στοιχεία για διάφορά τοπικά είδη που θα συνεισφέρει το ευρύ κοινό, το οποίο καλείται να συμβάλει, με τον τρόπο αυτό, στην πληρότητα της "Βίβλου" της βιοποικιλότητας. Οι δημιουργοί της ευελπιστούν ότι μακροπρόθεσμα εκατομμύρια άνθρωποι ("πολίτες-επιστήμονες") από όλο τον κόσμο θα βάλουν το?χεράκι τους.


Το έργο θα συλλέγει στοιχεία σε συνεχή βάση και θα παρακολουθεί, μεταξύ άλλων, ποιες επιδράσεις υπάρχουν στα φυτά και τα ζώα της Γης από τις μεταβολές στην θερμοκρασία και την κλιματική αλλαγή. Στόχος επίσης είναι να "εκπέμπει" έγκαιρα σήματα προειδοποίησης για κατακτητικά ή επαπειλούμενα είδη, ενώ ακόμα θα μπορούσε, παρατηρώντας τις διαδρομές που ακολουθούν τα μεταναστευτικά ρεύματα των πουλιών, να προειδοποιεί έγκαιρα για τον κίνδυνο σε πτήσεις αεροσκαφών εξαιτίας της απορρόφησης πουλιών από τους κινητήρες.