Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

το ξυδι φαρμακο

ΕΡΕΥΝΑ από ιάπωνες ερευνητές υπό τον Τόμου Κόντο πρόκειται να παρουσιαστεί στο περιοδικό "Journal Agricultural and Food Chemistry" της Αμερικανικής Χημικής Εταιρία.


Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το ξύδι έχει θεωρηθεί παραδοσιακό φάρμακο από τη λαϊκή ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια, έχει δε χρησιμοποιηθεί για μια ποικιλία παθήσεων. Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι το οξεικό οξύ, το κύριο συστατικό του ξυδιού, πιθανότατα συμβάλλει στην καταπολέμηση της πίεσης του αίματος, στη μείωση της ποσότητας του σακχάρου στο αίμα και στην παρεμπόδιση της συσσώρευσης λίπους.

Ποντίκια στο εργαστήριο που έκαναν διατροφή με πολλά λίπη και στη συνέχεια πήραν οξεικό οξύ, εμφάνισαν μέχρι 10% λιγότερο λίπος σε σχέση με τα υπόλοιπα ποντίκια, σύμφωνα με τους ιάπωνες επιστήμονες.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το οξεικό οξύ (άρα και το ξύδι) έχει ευεργετικά αποτελέσματα, επειδή ενεργοποιεί ορισμένα γονίδια, τα οποία με τη σειρά τους παράγουν κάποιες πρωτεϊνες, που διασπούν τα λίπη, εμποδίζοντας έτσι τη συσσώρευση λίπους και πάχους στο σώμα.

Περαιτέρω πάντως έρευνες σε ανθρώπους θα χρειαστούν για να επιβεβαιώσουν την ωφέλεια του ξυδιού.