Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

ΧΑΡΤΑΕΤΟΙ

Σε ένα… παιχνίδι των παιδικών μας χρόνων αναζητούν την απάντηση στο ενεργειακό μας πρόβλημα και την κλιματική αλλαγή Ευρωπαίοι και Αμερικανοί επιστήμονες. Τη στιγμή που δεκάδες περιβαλλοντολόγοι μιλούν για τα πλεονεκτήματα των ανεμογεννητριών, δεκάδες μηχανικοί τις χαρακτηρίζουν… «παρωχημένες» και στρέφουν την προσοχή τους σε τεράστιους χαρταετούς ή σε συστήματα χαρταετών, τα οποία τοποθετούν σε υψόμετρο 1.000 μέτρων από το έδαφος, με αποτέλεσμα να παράγουν δέκα φορές περισσότερη ενέργεια απ’ ό,τι οι ισχυρότερες ανεμογεννήτριες του κόσμου!

Σε ύψος 80 μέτρων οι άνεμοι πνέουν με ταχύτητα 4,6 μέτρα το δευτερόλεπτο, ανεβαίνοντας όμως στα 800 μέτρα, η ταχύτητα σχεδόν διπλασιάζεται, αγγίζοντας τα 7,2 m/sec. Φανταστείτε για τι δύναμη μιλάμε, αν προχωρήσουμε ακόμη 200 μέτρα πιο ψηλά. Συνδεδεμένοι με ηλεκτρικές γεννήτριες, οι τεράστιοι χαρταετοί «υποτάσσουν» τη δύναμη του ανέμου μετατρέποντάς τη σε ηλεκτρική ενέργεια.


Με τη χρήση των χαρταετών θεωρείται ότι θα ξεπεραστούν τα βασικά μειονεκτήματα που έχουν αποδοθεί στις ανεμογεννήτριες, όπως ο θόρυβος, η αισθητική παραφωνία αλλά και οι παρεμβολές στους τηλεοπτικούς δέκτες.