Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΣΚΟΠΙΑ

Μήνυμα του Προέδρου στην ΠΓΔΜ

Κάλεσμα στην ηγεσία της ΠΓΔΜ να "εγκαταλείψει τις εθνικιστικές και αναχρονιστικές πρακτικές, προς όφελος της ευημερίας και της προόδου των πολιτών της", απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, από το Βελιγράδι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

"Όσον αφορά το θέμα του ονόματος με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επίλυσή του, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αναμένουμε από την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων να εγκαταλείψει τις εθνικιστικές και αναχρονιστικές πρακτικές, προς όφελος της ευημερίας και της προόδου των πολιτών της", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπούλιας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την άποψη ότι η χώρα πρέπει να καταστεί, το ταχύτερο δυνατό, μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, θέση που δικαιωματικά της ανήκει.

"Η Ελλάδα υποστήριξε ένθερμα, από την πρώτη στιγμή, την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και στο ίδιο πλαίσιο διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ΕΕ, στο ζήτημα της πλήρους απελευθέρωσης του καθεστώτος της βίζας για τους πολίτες της Σερβίας. Ενθαρρύνουμε την επιτάχυνση της διαδικασίας και πιστεύουμε ότι, πολύ σύντομα, πιθανόν και εντός του τρέχοντος έτους, το θέμα θα έχει ευτυχή κατάληξη", πρόσθεσε επ' αυτού ο κ.Παπούλιας, ο οποίος, από το πρωί, πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι.

Ο κ.Παπούλιας, ο οποίος συνοδεύεται από τον υφυπουργό Εξωτερικών κ.Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών, έγινε δεκτός στο προεδρικό μέγαρο από τον κ.Τάντις και οι δυο τους είχαν ημίωρη, κατ' ιδίαν συνάντηση.

Αμέσως μετά έκαναν δηλώσεις, στις οποίες υπογράμμισαν τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών και ο κ.Παπούλιας, εκτός από την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, αναφέρθηκε και στο Κόσοβο.

Όπως είπε, στο ζήτημα της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, η θέση της Ελλάδας είναι γνωστή.

"Η χώρα μου ήταν πάντοτε υπέρμαχος της εξεύρεσης λύσης αμοιβαία αποδεκτής, η οποία θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου και διαπραγματεύσεων, λύση που θα σέβεται τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα και δεν θα δημιουργεί νικητές και ηττημένους", είπε ο κ.Παπούλιας και τόνισε: "Η οικονομική ανάπτυξη και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, η προστασία των μειονοτήτων και ο σεβασμός των δικαιωμάτων τους, καθώς και η προστασία της σερβικής πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς αποτελούν υψηλότατες προτεραιότητές μας στο Κόσοβο".

Ο κ.Τάντιτς ευχαρίστησε τον κ.Παπούλια για τη σταθερή, όπως τη χαρακτήρισε, στάση της Ελλάδας, να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, τονίζοντας ότι, "για μας, αυτό είναι πολύ σημαντικό".

Παράλληλα, διακήρυξε πως "η Σερβία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ποτέ ανεξάρτητο Κόσοβο", ενώ σημείωσε το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέτουν ως προϋπόθεση την αναγνώριση του Κοσόβου για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ.

Ο κ.Τάντιτς αναφέρθηκε στη συμβολή των ελληνικών επιχειρήσεων στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας του, λέγοντας πως "περιμένουμε και άλλες", ενώ διαβεβαίωσε πως οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ένταξη στην ΕΕ, θα γίνουν, καθώς επίσης και ότι το Βελιγράδι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο κ. Παπούλιας μετέβη, στη συνέχεια, στο δημαρχείο του Βελιγραδίου, όπου τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος κ.Ντράγκαν Τζίλας, ο οποίος τον συνόδευσε αργότερα στο πανεπιστημιακό χωριό, στο Νέο Βελιγράδι, όπου διεξάγεται η 25η Πανεπιστημιάδα.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβιβάστηκε σε τρενάκι, με το οποίο περιηγήθηκε τους χώρους του πανεπιστημιακού χωριού και στη διάρκεια της επίσκεψης συναντήθηκε με μέλη της ελληνικής αθλητικής αποστολής, που του προσέφεραν δώρα.

Στη συνομιλία που είχε με τους Έλληνες αθλητές, ο κ. Παπούλιας είπε: "Δεν είναι ανάγκη να σας πω ότι πρέπει να αγωνιστείτε με όλη σας την ψυχή, όπως κάνουμε εμείς οι Έλληνες. Είμαι βέβαιος ότι θα έρθουν και τα μετάλλια. Χαίρομαι πάρα πολύ και συγκινούμαι, γιατί είμαι μαζί σας. Με φέρνετε πολλά χρόνια πριν, όταν κι εγώ έκανα άλμα επί κοντώ και βόλεϊ. Εύχομαι να μας κάνετε να χαρούμε και η χαρά έρχεται με το να αγωνιστείτε, όπως πρέπει".

Το απόγευμα, ο κ.Παπούλιας θα μεταβεί στον ιστορικό πύργο Νεμπόισα, όπου είχε φυλακιστεί ο Ρήγας Φεραίος και ο οποίος ανακαινίσθηκε με χρήματα του ελληνικού δημοσίου, ενώ αύριο θα εγκαινιάσει την Εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, στο Βελιγράδι και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Σερβίας κ.Μίρκο Τσβέτκοβιτς.